| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRIMERNOST UVEDBE FINANČNE POLICIJE V REPUBLIKI SLOVENIJI
Boris Potrč, 2016, master's thesis

Abstract: Vse večji razmah finančnega kriminala v Republiki Sloveniji in po svetu je odprl diskusije o vprašanju moţnosti uvedbe finančne policije v naši drţavi. Pod pojmom finančni kriminal, ki sodi med najpogostejše oblike gospodarskega kriminala v Republiki Sloveniji, razumemo situacijo, ko si storilec pridobi finančno korist na škodo druţbene skupnosti. V Sloveniji se praktično vse od osamosvojitve z večjimi ali manjšimi presledki razpravlja o (ne)potrebnosti ustanovitve finančne policije kot posebnega organa za odkrivanje in preiskovanje finančne in še nekaterih drugih oblik gospodarske kriminalitete. Finančna policija v Evropi ni razširjen pojav, tradicionalno je vpeta le v italijanski pravni sistem. Na novo so ta institut vpeljale tudi nekatere bivše jugoslovanske republike, in sicer Hrvaška, Makedonija, Srbija ter Bosna in Hercegovina. Tako v Sloveniji, kot v tujini namenjamo vedno večjo pozornost problematiki finančnih preiskav. Razlog za to je predvsem podrobnejša obravnava mednarodnega organiziranega kriminala ter z njem povezane korupcije, pranja denarja in financiranja terorizma s strani pomembnejših mednarodnih organizacij. Ker ima Slovenija precej organov, ki imajo ustrezna pooblastila za boj proti gospodarskemu kriminalu, ustanovitev finančne policije ne bi bila smotrna. Obstajajo različne moţnosti organiziranja, pomembno pa je tudi, da usluţbenci organov pregona in nadzornih institucij, ki so v Sloveniji razpršeni, delujejo usklajeno znotraj enega samega organa, skupaj, neodvisno od dnevne politike in da imajo za svoje delo trdno in jasno zakonsko podlago ter trajno politično podporo. Nacionalni preiskovalni biro je specializirana kriminalistična preiskovalna enota na drţavni ravni za odkrivanje in preiskovanje zahtevnih kaznivih dejanj s področij gospodarske in finančne kriminalitete ter korupcije.
Keywords: finančna policija, gospodarska kriminaliteta, finančni kriminal, preiskovanje in omejevanje gospodarske kriminalitete, davčno utajevanje, preiskava v davčnem postopku, finančna preiskava, nacionalni preiskovalni urad
Published in DKUM: 10.10.2016; Views: 1626; Downloads: 183
.pdf Full text (1,66 MB)

2.
INFORMATIZACIJA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PODJETJU INPOS D.O.O.
Aldijana Sakić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Informatizacija skladiščnega poslovanja v podjetju Inpos, d. o. o. smo reševali problematiko skladiščnega poslovanja, ki zaostaja za razvojem na informacijskem področju. V teoretičnem delu smo definirali bistvene pojme, ki se nanašajo na skladiščno poslovanje in informatizacijo podjetij. Po teoretičnih trditvah smo raziskali, kako je to v praksi. Na osnovi posnetka stanja smo s kritično analizo prišli do ključnih vprašanj, ki se nanašajo predvsem na neurejene razmere v neprimernem skladišču z vidika razporeditve regalov in tamkajšnjega materiala. Ugotovili smo, da je najpomembnejši vzrok za neurejenost nezadostna informacijska podpora. Rešitve smo predlagali po zgledu uspešnega skladiščnega poslovanja z ustrezno informacijsko podporo v logističnem centru BTC. Na podlagi tega smo predhodno podali rešitve glede prostorske ureditve. Po tem pa naj bi sledila prenova starega ali uvedba novega informacijskega sistema z elementi podpore skladiščenja, kot je to v logističnem centru BTC.
Keywords: skladiščno poslovanje, informacijska tehnologija, informacijski sistem
Published in DKUM: 23.10.2011; Views: 2652; Downloads: 351
.pdf Full text (1,75 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica