| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 130
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Uporabniško usmerjeno inženirsko oblikovanje notranjih svetil : magistrsko delo
Klavdija Kopše Kaljun, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo podaja vpogled v postopek inženirskega oblikovanja na primeru družine ambientalnih svetil. Teoretična poglavja, ki sledijo uvodu, odpirajo pogled na področje razsvetljave, s poudarkom na ambientalni osvetlitvi in svetilih, podajajo pa tudi opis oblikovalskega procesa po metodologiji inženirskega oblikovanja. Praktični del naloge predstavi celoten proces inženirskega oblikovanja, kjer najprej oblikovalka, na podlagi procesa empatizacije, definira oblikovalska izhodišča, nato poišče kreativne tehnične in oblikovne rešitve, koncepte v fazi sinteze izpopolni in razvije v produkte, ki lahko zadostijo zahtevam uporabnikov, skozi finalizacijo pa kratko oriše še proces, ki vodi k celoviti oblikovalski rešitvi. V zaključku so navedene tudi ugotovitve o ustreznosti uvodoma zastavljenih hipotez. Podana je tudi primerjava dveh tipičnih pristopov k oblikovanju novega izdelka.
Keywords: svetloba, uporabniki, estetika, virtualno upodabljanje
Published in DKUM: 23.12.2020; Views: 502; Downloads: 35
.pdf Full text (3,81 MB)

2.
Obvladovanje kompleksnosti produktov s pomočjo PLM konfiguratorja znotraj koncerna proizvodnih podjetij in prodaje : magistrsko delo
Aleš Ješovnik, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen konfigurator kot aplikacija v sistemu PLM/PDM, ki pomaga k organiziranemu razvoju in poslovanju podjetij, v današnjem svetu kompleksnih izdelkov. Opisan je pomen kompleksnosti, s katero imajo današnja podjetja težave, kako jo primerno obvladovati. Opisana sta sistem PLM in njegova vloga v podjetju. Opisano je tudi, kako je sestavljen ter kako se prekriva in povezuje z drugimi sistemi. Predstavljene so tudi nekatere aplikacije v sistemih PDM, podrobneje pa je opisana aplikacija Product Configurator iz Teamcentra, ki je bila testirana v namen obvladovanja kompleksnosti izdelka v koncernu Containex. Končni rezultat magistrskega dela je konfigurator za produkt terase in bivalne enote. Predstavljene ugotovitve in rezultati testov bodo služili pri nadaljnjem odločanju o nakupu aplikacije Product Configurator v Teamcentru.
Keywords: življenjski cikel izdelka, upravljanje življenjskega cikla izdelka, kompleksni izdelki, kompleksnost, konfiguracija izdelka, informacijska podpora, podatki, upravljanje podatkov, programsko orodje, modeliranje
Published in DKUM: 30.11.2018; Views: 992; Downloads: 160
.pdf Full text (4,60 MB)

3.
4.
A discussion on new necessity-based method for requirements list elicitation and requirements classification
Špela Brglez, Bojan Dolšak, 2016, original scientific article

Abstract: Establishing appropriate requirements is essential in early phases of product design for obtaining enough information and in order not to over-constrain the product. Consequences of failing to do so are discussed. An overview of state-of-the-art methodologies for eliciting and classifying requirements is presented. Existing elicitation methods tend not to focus on the requirements content and the classification methods overlook the missing requirements. To overcome this gap a new method for requirements elicitation and classification is proposed. It defines the universally necessary requirements, product- specific necessary requirements and optional requirements. The appropriateness of the method is verified with a case-study on air ventilation register box and expert opinions. The positive contribution of the method is confirmed through evaluation with novice design engineers.
Keywords: decision making, design knowledge, design methodology, product design
Published in DKUM: 11.07.2017; Views: 855; Downloads: 396
.pdf Full text (993,02 KB)
This document has many files! More...

5.
Analiza možnosti serijske proizvodnje linearnega pogona
Branko Licardo, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen linearni pogon, ki se uporablja v po višini nastavljivih pisalnih mizah. Zaradi ekološke oporečnosti je uporaba materiala iz vrst redkih zemelj v serijskem produktu elektromotorja linearnega pogona nepriporočljiva, zato je uporaba feritnih materialov edina smotrna izbira. Za linearen pomik se lahko uporabi valjčno navojno vreteno, ki v primerjavi s krogličnim navojnim vretenom omogoča geometrijsko preoblikovanje posameznih delov mehanizma, uporabo različnih materialov in izrabo različnih ekonomično primernejših proizvodnih tehnologij. V delu so opisani izsledki iskanja alternativnih rešitev za izdelavo pogona primernega za serijsko proizvodnjo. Predstavljen je tudi prototip linearnega pogona, preračun elektromotorja z vrtečimi trajnimi magneti, ter preračun kinematike valjčnih navojnih vreten.
Keywords: Linearni pogon, elektromotor, trajni magneti, valjčno navojno vreteno
Published in DKUM: 04.04.2016; Views: 1359; Downloads: 62
.pdf Full text (3,45 MB)

6.
Stroj za mešanje komposta
Klemen Žvikart, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju BIJOL d.o.o iz Vuzenice je že dolgo prisotna ideja o lastnem proizvodu, saj si podjetje želi svojo dejavnost razširiti na več panog. Razviti stroj za mešanje komposta je bila ena izmed njih. Na tej osnovi in že vnaprej pripravljeni zasnovi, kako naj bi izgledal stroj za mešanje komposta, sem prevzel projekt in na osnovi lastne ideje skonstruiral stroj za mešanje. Namen te naloge je skonstruirati stroj ter pripraviti dokumentacijo. Poleg same izdelave stroja so cilji naloge tudi spoznati različna računalniška orodja, ki so mi bila v podjetju BIJOL d. o. o na voljo ter spoznati samo delo v proizvodnji.
Keywords: Mešanje, kompost, mešanje komposta, razvoj izdelka, konstruiranje
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1410; Downloads: 143
.pdf Full text (3,43 MB)

7.
RAČUNALNIŠKA SIMULACIJA SERVISA SKLOPKE ZA MEDICINSKE PLINE
Zoran Balažic, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo naredili simulacijo servisa sklopke za medicinske pline. Diplomsko delo izvira iz podjetja MEDICOP, d. o. o., kjer izdelujejo medicinsko opremo, ki se uporablja v bolnišnicah. Predstavili smo uporabo nove sklopke, opisali sestavo ter opredelili razlike med novo in staro sklopko za medicinske pline. Simulacija je bila izvedena v programskem paketu Pro/ENGINEER Wildfire 5.0.
Keywords: sklopka, simulacija, medicinski plin, računalniško vodenje
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 940; Downloads: 110
.pdf Full text (1,14 MB)

8.
Računalniško podprt razvoj novega trupa stoječega vodnega skuterja
Miha Štruc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na redizajn stoječega vodnega skuterja. Povsem na novo smo oblikovali zgornji del trupa, pri spodnjem pa smo dodali samo nekaj izboljšav. Prikazan je celoten postopek od ideje do izdelave novega trupa. Opisane so metode izdelave NURBS ploskev na podlagi 3D skenograma obstoječega trupa vodnega skuterja. Opisana je tudi fizična izvedba kalupa redizajniranega skuterja. Opisane so prednosti dela z NURBS krivuljami in površinami. Predstavljena je programska in fizična oprema, s katero smo delali.
Keywords: NURBS, 3D skeniranje, 3D modeliranje, redizajn, Rhinoceros 3D, Solidworks
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1262; Downloads: 137
.pdf Full text (2,11 MB)

9.
KONSTRUKCIJA ORODJA ZA BRIZGANJE GUME Z UPORABO HLADILNO-KANALNEGA SISTEMA
Uroš Slemnik, 2015, master's thesis

Abstract: Računalniško podprto konstruiranje in poznavanje programske opreme konstruktorju pri izdelovanju orodja olajša delo. V magistrski nalogi je predstavljeno računalniško podprto konstruiranje orodja za brizganjem gumenih izdelkov in hladilno-kanalnega sistema. Hladilno-kanalni sistem se uporablja v gumarski industriji, njegova glavna lastnost je neposredno brizganje materiala v gnezdo orodja. Z uporabo hladilno-kanalnega sistema se pri izdelavi gumenih izdelkov privarčuje veliko denarja, saj kar 60 % cene izdelka predstavlja cena materiala, ki je potreben za izdelavo.
Keywords: računalniško podprto konstruiranje, hladilno-kanalni sistem, orodjarstvo, elastomeri, konstruiranje
Published in DKUM: 15.10.2015; Views: 1226; Downloads: 76
.pdf Full text (3,28 MB)

10.
Razvoj večnamenskega traktorskega dvigala
Peter Golob, 2015, master's thesis

Abstract: Na tržišču se iz dneva v dan pojavljajo nova orodja in delovni pripomočki za pomoč pri delu na kmetijah, v vinogradih in sadovnjakih. Razvoj naprav poteka v smeri vedno večjih in zmogljivejših priključkov, ki na starejših tipih traktorjev ne delujejo. Eden takšnih priključkov je tudi traktorsko dvigalo. Najpogostejši predstavnik je traktorski viličar, ki potrebuje za krmiljenje posameznega hidravličnega cilindra delovni in povratni vod hidravličnega sistema. Starejši tipi traktorjev imajo le eno hidravlično cev, zato je potrebno poiskati alternativni pogon in delovanje traktorskega priključka. Rešitev zadanega problema mora omogočati enostaven in zanesljiv dvig ter zajetje in spust transportiranega materiala. Izkaže se, da je najprimernejša rešitev z uporabo hidravlične energije, katero zagotavlja hidravlična črpalka, gnana preko izstopne gredi traktorja. Večnamensko traktorsko dvigalo je priključeno na tritočkovno priključno drogovje. Večnamensko uporabo zagotavlja priključna konzola, ki omogoča enostavno priključitev in zamenjavo priključkov. Zaradi modulne gradnje so lahko priključki cenejši, z manjšimi modifikacijami konstrukcije pa je mogoče zagotoviti delovanje na novejših tipih traktorjev.
Keywords: razvoj, traktor, traktorski priključek, večnamensko dvigalo, traktorski viličar
Published in DKUM: 29.09.2015; Views: 2616; Downloads: 403
.pdf Full text (12,95 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica