| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
The effect of drying methods and extraction techniques on oleuropein content in olive leaves
Darija Cör Andrejč, Bojan Butinar, Željko Knez, Kaja Tomažič, Maša Knez Marevci, 2022, original scientific article

Abstract: Increased demand for olive oil has caused higher quantities of byproducts in olive processing, such as olive leaves, olive skins, and vegetation water. It is well known that olive leaves contain several phenolic compounds, including secoiridoids. Oleuropein is the major secoiridoid in olive leaves. Oleuropein has been found to exhibit antioxidative, antimicrobial, antiviral, and antiatherogenic activities. We studied the effect of extraction techniques and drying methods on oleuropein content in olive leaves of Istrska belica and Lecino cultivar. Three different procedures of drying were used: at room temperature, at 105 °C, and freeze drying. Ethanol-modified supercritical extraction with carbon dioxide, conventional methanol extraction, and ultrasonic extraction with deep eutectic solvent were performed. Antioxidant activity was determined, as well as methanolic and supercritical extracts. The presence of olive polyphenols was confirmed by the HPLC method.
Keywords: olive leaves, drying, different extraction techniques, oleuropein
Published in DKUM: 10.08.2023; Views: 352; Downloads: 46
.pdf Full text (1,22 MB)
This document has many files! More...

2.
Vpliv postopkov ekstrakcije na vsebnost aktivnih učinkovin v ekstraktu iz oljčnih listov : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Kaja Tomažič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Povečano povpraševanje po oljčnem olju v zadnjih desetletjih je povzročilo naraščanje količine stranskih produktov predelave oljk, med katere uvrščamo oljčne liste, tropine in vegetacijsko vodo. Predvsem oljčni listi imajo visoko vsebnost aktivnih učinkovin-biofenolov, med katerimi prevladuje oleuropein. Zaradi močnega antioksidativnega učinka oljčni biofenoli sodelujejo pri preprečevanju oksidativnega stresa in z njim povezanimi bolezni. Raziskave so pokazale, da ekstrakti listov Olea Europaea L. delujejo protivnetno, zavirajo rast rakavih celic, ščitijo kardiovaskularni sistem in znižujejo krvni tlak. V vsakoletnem obdobju obrezovanja dreves in med pobiranjem oljk se kopičijo velike količine odpadnih oljčnih listov, ki predstavljajo obilen in neizkoriščen vir aktivnih učinkovin, ki pa jih je mogoče izolirati ter uporabiti v različnih farmacevtskih in kozmetičnih proizvodih ter prehranskih dodatkih. V skladu z načeli zelene kemije je razvoj usmerjen v iskanje modernih postopkov ekstrakcije in ekstrakcijskih topil, ki bi nadomestila konvencionalne postopke in omogočila proizvodnjo čistih ekstraktov brez uporabe zdravju škodljivih organskih topil. V sklopu diplomskega dela smo vzorčili oljčne liste sort Istrska belica in Leccino iz dveh geografskih leg. Vsebnost aktivnih učinkovin v rastlinskem materialu je odvisna od predhodne obdelave, zato smo sveže oljčne liste posušili z uporabo treh različnih metod (zrak sobne temperature, sušilnik pri 105 °C, liofilizacija). Sledili smo načelom zelene kemije in sintetizirali naravna evtektična topila, s katerimi smo ekstrahirali suhe oljčne liste. Z namenom primerjave smo izvedli tudi superkritično ekstrakcijo s CO2 in konvencionalno ekstrakcijo po Evropski Farmakopeji. Tako pridobljene ekstrakte smo preučili s HPLC-metodo, s katero smo potrdili prisotnost tipičnih oljčnih biofenolov ter tudi nekaj specifičnih spojin. Na koncu smo superkritičnim ekstraktom določili še antioksidativno aktivnost.
Keywords: oljčni listi, sušenje, evtektična topila, ekstrakcija, biofenoli, oleuropein, HPLC
Published in DKUM: 11.09.2019; Views: 1844; Downloads: 179
.pdf Full text (2,32 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica