| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Ocenjevanje kakovosti digitalnih kamer z meritvami ostrine in ločljivosti slike
Klemen Zagradišnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava merilne metode za merjenje ostrine in ločljivosti digitalnih kamer s standardizirano metodo prenosne modulacije in funkcije prehoda roba. V diplomski nalogi preučimo teorijo, merilne metode in programska orodja za meritev in izračun ostrine in ločljivosti digitalnih kamer. Z uporabo merilnih metod in programskih orodij izvedemo meritve, podamo in obravnavamo rezultate s ciljem oceniti kakovost digitalnih kamer. Z meritvami ugotovimo dejanske vrednosti in odstopanja rezultatov od podatkov, ki jih poda proizvajalec naprav.
Keywords: ločljivost, ostrina, digitalna kamera
Published: 06.01.2021; Views: 812; Downloads: 32
.pdf Full text (2,25 MB)

2.
Uporaba difuzijskih elementov za izboljšanje akustičnih karakteristik v prostoru
Miha Kostevc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje uporabo difuzijskih elementov in kako sta difuzorja vplivala na izboljšavo akustičnih karakteristik v prostoru. Opisan je način izdelave in načrtovanja dveh difuzorjev (enodimenzionalnega in dvodimenzionalnega) ter opravljene meritve in prikaz rezultatov meritev. Meritve so se opravljale s programom ARTA. Meritve so bile opravljene v povsem praznem prostoru. Diplomska naloga zajema področje elektroakustike, akustike in prostorske akustike.
Keywords: zvok, akustika prostora, načrtovanje difuzorja, enodimenzionalen difuzor, dvodimenzionalen difuzor
Published: 11.11.2019; Views: 261; Downloads: 31
.pdf Full text (3,48 MB)

3.
Načrtovanje in izdelava brezžičnega zvočnega sistema
Denis Plavčak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek načrtovanja brezžičnega zvočnega sistema in ocena končnega sistema glede na izmerjene rezultate. V prvem delu so bili preučeni osnovni elementi za brezžični zvočni sistem: tehnologija »modri zob« za brezžičen prenos podatkov, zvočnik in ojačevalnik. Pri zvočniku so bili izmerjeni in izračunani parametri Thiele-Small ter primerjani s podatki proizvajalca. S pomočjo programskega orodja WINISD so bile za dobljene parametre določene ustrezne dimenzije in tip ohišja za zvočnik. Analitični rezultati so bili nato še primerjani z rezultati elektroakustičnih meritev, izmerjenih v gluhi sobi.
Keywords: načrtovanje zvočnega sistema, brezžične tehnologije, zvočna ohišja, zvočnik.
Published: 26.11.2018; Views: 684; Downloads: 76
.pdf Full text (3,38 MB)

4.
Radijski sistemi za brezžični dostop
Silvester Čuš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema podrobnejšo analizo komunikacije pri radijski sistemih za brezžični dostop med bralnikom in odzivnikom. Na konkretnem primeru je predstavljena komunikacija po standardu ISO/IEC 14443A. Radijski sistem za brezžični dostop zajema bralnik MIFARE MFRC522 in odzivnik MF1ICS50, ki smo ju v nadaljevanju uporabili za odklepanje ter zaklepanje vrat. Pri tem smo uporabili dodatni mikro krmilnik in servo motor. Programsko opremo smo razvili v okolju Arduino na platformi Arduino Uno, ki temelji na mikro krmilniku ATMega 328.
Keywords: sistem RFID, pametna kartica, sistem MIFARE, mikro krmilniki
Published: 29.05.2018; Views: 905; Downloads: 76
.pdf Full text (1,27 MB)

5.
RAZVRŠČANJE ELEMENTOV GLEDE NA BARVNI SPEKTER
Jernej Špacapan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje izdelavo naprave za razvrščanje elementov glede na barvni spekter. Mehaniko naprave smo izdelali iz vezane plošče. Za zaznavo barvnega spektra elementa smo uporabili senzor TSC34725, za premike pa skrbita dva servomotorja. Krmiljenje je narejeno na razvojni platformi Arduino Mega. Programska koda je napisana v C-jeziku prilagojena mikrokrmilniku Arduino. Naprava iz zalogovnika s pomočjo servomotorja vzame element, prebere barvo in ga prestavi v pravilen predalček.
Keywords: Arduino, servomotor, senzor TSC34725
Published: 21.09.2016; Views: 514; Downloads: 79
.pdf Full text (1,90 MB)

6.
SISTEMI ZA ORGANIZACIJO IN SHRANJEVANJE DIGITALNIH PODATKOV
Iztok Rajtmajer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili rešitve za arhiviranje podatkov v domačem okolju in malem podjetju. Osredotočili smo se na iskanje rešitev, ki so enostavne in ekonomsko sprejemljive za večino domačih uporabnikov. Preizkusili in opisali smo nekaj programskih orodij za arhiviranje, sinhronizacijo in zaščito podatkov. Opisali smo stanje na področju arhiviranja in varnosti podatkov v manjšem podjetju. Na koncu smo izmerili hitrost prenosa podatkov na arhivskih medijih, ki se trenutno uporabljajo za arhiviranje podatkov.
Keywords: arhiviranj, sinhronizacija, varnost, arhivski medij
Published: 25.03.2016; Views: 795; Downloads: 93
.pdf Full text (2,76 MB)

7.
MIKROKRMILNI SISTEM ZA NADZOR POMIKA DIGITALNEGA FOTOAPARATA
Matej Magdič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali mikroračunalniško krmiljen sistem za fotografiranje in snemanje. Izdelali smo digitalno krmiljeno linearno vodilo, nanj namestili voziček, na katerega smo pritrdili zrcalno-refleksni fotoaparat. Sistem nam omogoča ročni in avtomatski način pomikanja vozička po vodilu. Za krmiljenje smo uporabili mikroračunalniško ploščo Ready for AVR, zasnovano na mikrokrmilniku ATmega 16. Mehanski pomik pa smo izvedli s pomočjo unipolarnega koračnega motorja, ki ga krmilimo kot bipolarnega. Voziček krmili večji motor (motor 1), ki je nameščen na 120 cm dolgem vodilu in nam omogoča pomik vozička levo ali desno po njem. Sistem samodejno ostri in proži fotoaparat, ki je pritrjen na vozičku, z možnostjo zasuka 360˚. Za zasuk fotoaparata skrbi manjši unipolarni koračni motor (motor 2), ki je pritrjen na samem vozičku vodila.
Keywords: fotoaparat, digitalno krmilje, koračni motor
Published: 06.11.2015; Views: 895; Downloads: 90
.pdf Full text (3,01 MB)

8.
BINAURALNO SNEMANJE ZVOKA
Luka Rupnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučili in opisali binauralno snemanje zvoka. Izdelali smo tri različne stopnje snemalne glave z vstavljenimi mikrofoni Primo EM172-Z1 in te medsebojno primerjali. Meritve usmerjenosti zajemanja avdio signala glede na vsako stopnjo izdelave so bile opravljene s programom ARTA, ki je namenjen za opravljanje različnih akustičnih meritev. Za snemanje avdio signala je bil uporabljen snemalnik zvoka ZOOM Handy Recorder H4n. Z mikrofoni, vgrajenimi v snemalnik, smo v stereo tehniki posneli več osnovnih avdio signalov in jih kasneje v prostorih z različnimi akustičnimi lastnostmi predvajali našim snemalnim sistemom. Ugotovitve in rezultate smo primerjali s subjektivnimi mnenji in ocenami skupine vprašanih s pomočjo poslušanja posnetkov.
Keywords: Binauralno snemanje zvoka, akustika prostorov, ARTA, mikrofonska kapsula, model glave, Primo EM172-Z1, snemalnik zvoka ZOOM H4n.
Published: 22.10.2015; Views: 1185; Downloads: 94
.pdf Full text (1,74 MB)

9.
MIKRORAČUNALNIŠKO UPRAVLJANJE VOZILA Z ROBOTSKO ROKO
Tomaž Rotovnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan razvoj mikroračunalniškega sistema za brezžično upravljanje miniaturnega električnega vozila z robotsko roko. Elektronsko vezje je grajeno okoli mikroračunalnika, ki je razširjen z moduli in namenskimi IC-ji. Pomik členov omogočajo elektromotorji. Sistem je sestavljen iz dveh enot, tj. iz nadzornega vezja (nadzorna plošča) in krmilnega vezja (vozilo). Izdelali smo prototip vozila. Sistem omogoča različne funkcionalnosti. V osnovi je vozilo namenjeno za prenašanje oz. premik lažjih predmetov na krajših razdaljah. Program za mikroračunalnik je napisan z uporabo razvojnega okolja Arduino.
Keywords: električno vozilo, wi-fi upravljanje, robotska roka
Published: 22.10.2015; Views: 716; Downloads: 79
.pdf Full text (3,77 MB)

10.
Projekt Genesis
Bogdan Dugonik, 2010, scientific or documentary film, sound or video publication

Abstract: Film GENESIS govori o raziskovalnem projektu razvoja interaktivne multimedijske platforme GENESIS, ki ga študentjev v sodelovanju z raziskovalci, asistenti in profesorji inštituta IETK razvijajo v okviru svojega raziskovalnega in tudi rednega pedagoškega procesa. Projekt se nenehno nadgrajuje in pokriva nova zmeraj področja področja iz elektronike, telekomunikacij in multimedij.
Keywords: promocije, UM FERI, inštitut IETK
Published: 10.07.2015; Views: 979; Downloads: 18
URL Link to full text

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica