| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
The effect of factors of the socio-geographic structure of mountain farms on succession on these farms
Boštjan Kefo Kerbler, 2009, review article

Abstract: The basic premise of this paper is that certain factors of the socio-geographic structure of mountain farms have an influence upon succession on these farms. The conducted survey confirmed this hypothesis. The most prominent influence that was observed included factors that reflect the tradition and the opinions of the householders, and especially that express the economic power of a farm. In the conclusion of this paper, we offer some solutions regarding the problem of succession in Slovene mountain farms. These solutions are not simple, due to the complex mixed rate of influence with respect to the various factors.
Keywords: Slovenia, social geography, agrarian geography, rural geography, mountain farms, succession, rural areas
Published: 20.03.2018; Views: 393; Downloads: 74
.pdf Full text (141,86 KB)
This document has many files! More...

2.
Trajnostno bivanje starejših
Boštjan Kefo Kerbler, 2011, original scientific article

Abstract: Zaradi staranja prebivalstva se razvite države soočajo s povečevanjem finančnih potreb za zagotavljanje ustrezne zdravstvene in socialne oskrbe in s problemi zaradi premajhnih zmogljivosti ter dolgih čakalnih vrst v zdravstvenih ustanovah in zavodih institucionalnega varstva za starejše. Ker se zaradi negotovosti v gospodarstvu in vse večjega deleža neaktivnega prebivalstva finančne zmožnosti držav, da bi zagotavljale sedanjo raven ter obseg zdravstvenih in socialnih storitev, zmanjšujejo, se vse bolj pojavljajo zahteve po bolj trajnostnih načinih bivanja in storitvah za starejše. Članek izhaja iz domneve, da je zamisel uresničljiva s preureditvijo bivalnih enot in selitvijo oskrbnih storitev v domače okolje starejših ljudi, s čimer bi bilo starejšim zagotovljeno, da bi čim dlje časa ostali v svojem bivalnem okolju, v katerem bi bili sposobni živeti čim samostojneje in čim bolj kakovostno.
Keywords: funkcionalno ovirani, starejši ljudje, urbanistično načrtovanje, trajnostno načrtovanje, staranje prebivalstva, grajeno okolje, trajnostno bivanje, oskrba na daljavo, teleoskrba
Published: 04.04.2018; Views: 295; Downloads: 60
.pdf Full text (187,94 KB)
This document has many files! More...

3.
Trajnostno urbanistično načrtovanje v okvirih staranja prebivalstva
Boštjan Kefo Kerbler, 2011, original scientific article

Abstract: Urbanistično načrtovanje se sooča z velikimi izzivov glede uskladitve morebitnih strukturnih vrzeli med grajenim okoljem in staranjem prebivalstva. Grajeno okolje je namreč pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost življenja ljudi, še posebej starejših. Urbanistično načrtovanje mora biti zato trajnostno tudi z vidika starajoče se družbe, saj igra pomembno vlogo pri omogočanju starejšim, da kljub starosti in s tem povezanimi mobilnostnimi, senzornimi in kognitivnimi težavami ostanejo aktivni člani družbe, zlasti lokalne skupnosti, v kateri bivajo. Neoviran dostop do grajenega okolja, možnost uporabe transportnih sredstev, raznovrstnost stanovanjske ponudbe so le nekateri elementi, o katerih razpravljamo v članku in ki lahko pozitivno vplivajo na izkušnjo staranja.
Keywords: funkcionalno ovirani, starejši ljudje, urbanistično načrtovanje, trajnostno načrtovanje, staranje prebivalstva, grajeno okolje
Published: 04.04.2018; Views: 334; Downloads: 81
.pdf Full text (212,62 KB)
This document has many files! More...

4.
Stanovanjsko varstvo starejšega prebivalstva v Sloveniji
Boštjan Kefo Kerbler, 2012, original scientific article

Abstract: Zaradi staranja prebivalstva je problematika ustreznega stanovanjskega varstva prebivalstva za starejše vse bolj pereča. V Sloveniji je za starejše ljudi na voljo več oblik bivanj za starejše, med katerimi smo se v članku osredotočili na dve, ki sta v Sloveniji najbolj razširjeni, in sicer na domove za starejše in lastniško zasedena stanovanja. Predstavljene so njune značilnosti, kritično so analizirali problemi obeh oblik stanovanjskega varstva in podane so rešitve teh problemov. Članek temelji na analizi relevantne literature, statističnih podatkov in rezultatov znanstvenih raziskav o obravnavani temi. Skozi razpravo prinaša nova spoznanja o možnostih zagotavljanje primerne stopnje stanovanjskega varstva starejšega prebivalstva v Sloveniji v prihodnje.
Keywords: Slovenija, demogeografija, starejši ljudje, staranje prebivalstva, domovi za starejše
Published: 10.04.2018; Views: 431; Downloads: 67
.pdf Full text (136,73 KB)
This document has many files! More...

5.
Prostorske značilnosti staranja prebivalstva v Sloveniji
Boštjan Kefo Kerbler, original scientific article

Abstract: Za slovensko prebivalstvo je značilno, da se pospešeno stara. V članku zato izhajamo iz domneve, da ta proces v slovenskem prostoru ni enovit in da obstajajo pri nas različna območja staranja. Pri tem smo se osredotočili na obdobje 1981–2013, ko se je staranje prebivalstva v Sloveniji intenziviralo. Rezultati primerjalne analize so potrdili našo domnevo in določena so bila štiri območja staranja, ki so posledica različnih oblik selitvene mobilnosti slovenskega prebivalstva. V zaključku so podane smernice za nadaljnja raziskovanja dinamike staranja prebivalstva v Sloveniji.
Keywords: Slovenija, demografija, starejši ljudje, staranje prebivalstva, območja staranja, prostorske spremembe
Published: 10.04.2018; Views: 393; Downloads: 81
.pdf Full text (372,91 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica