| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 132
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
eIDAS interoperability and cross-border compliance issues
Marko Hölbl, Boštjan Kežmah, Marko Kompara, 2023, original scientific article

Abstract: The eIDAS Regulation provides a common foundation for secure electronic interaction between citizens, businesses, and public authorities. We investigated and identified interoperability and cross-border compliance issues in this paper. We have identified the following weaknesses: Organizational independence, remote access to banking services, remote video identification, use of electronic signatures in public administration, commercial access to the eIDAS network, biometric authentication mechanisms, and, finally, some technical issues with the mechanisms used to provide security and authentication in eIDAS nodes.
Keywords: eIDAS, interoperability, cross-border compliance, heterogeneity, European Union
Published in DKUM: 12.02.2024; Views: 246; Downloads: 24
.pdf Full text (346,67 KB)
This document has many files! More...

2.
Primerjava ogrodij Express.js, Laravel ter .Net core web API za izdelavo REST API : diplomsko delo
Timotej Medved, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Izbira primernega orodja za izdelavo REST API storitev lahko predstavlja izziv, ker je dandanes na trgu na voljo velika množica rešitev katera omogočajo izdelavo REST API storitev. Ta množica rešitev nam postavlja veliko vprašanj zakaj uporabiti neko orodje namesto katerega drugega. V diplomskem delu se v prvem delu posvetimo REST arhitekturnemu stilu, HTTP protokolu za prenos podatkov ter formatoma XML in JSON. V drugem delu smo razvili REST API storitev v naslednjih tehnologijah: Express.js, Laravel ter .NET Core WEB API. Predstavili smo implementacijo Swagger dokumentacije v vse tri aplikacije. Ugotovili smo, da ima vsako ogrodje svoje prednosti ter slabosti. Podali smo primerjavo uporabljenih ogrodij ter podali razloge, kateri lahko vplivajo na izbiro ogrodja.
Keywords: REST, HTTP, Express.js, Laravel, .NET Core Web API
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 332; Downloads: 54
.pdf Full text (1,98 MB)

3.
Digitalni podpis rezultatov s tekmovanja : diplomsko delo
Nejc Mlinarič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje elektronskega podpisa oz. digitalnega podpisa in z njim povezane komponente, kot sekljalne funkcije, digitalna potrdila, simetrična in asimetrična kriptografija. Predstavljena je nova osebna izkaznica in praktičen primer, ki s pomočjo odprtokodne knjižnice node-signpdf elektronsko podpiše PDF dokument.
Keywords: elektronski podpis, digitalni podpis, podpisovanje PDF dokumentov, node-signpdf
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 342; Downloads: 44
.pdf Full text (2,00 MB)

4.
Razvoj spletne aplikacije z uporabo ogrodja Vuejs : diplomsko delo
Jernej Perger, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili ogrodje Vuejs in izdelali osnovno spletno aplikacijo. Lista opravil je spletna aplikacija, ki uporabniku omogoča, da beleži svoja opravila. Za centralno shranjevanje podatkov na strani odjemalca smo uporabili Vuex. Zaledni del omogoča, da se lahko uporabnik v aplikacijo vpiše iz katerekoli naprave in bo lista opravil enaka. Ugotovili smo, da je ogrodje Vue preprosto in začetnikom prijazno.
Keywords: Vue, Vuex, Node, spletna plikacija, lista opravil, diplomske naloge
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 328; Downloads: 87
.pdf Full text (2,23 MB)
This document has many files! More...

5.
Digitalna forenzika v slovenski policiji : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Primož Horvat, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Digitalna forenzika v slovenski policiji je ena novejših nalog in opravil kriminalistične policije. Razvijati se je začela leta 2009 in se vse do zdaj razširjala, usposablja, izobražuje in nadgrajuje strojno in programsko opremo. Opisani zakonski pogoji za začetek postopka zavarovanja in preiskave elektronskih podatkov. Prav tako je zajeto število kaznivih dejanja z katerimi se slovenska policija najpogosteje srečuje, ter o vrsti zaseženih elektronskih naprav. Slovenska policija opravlja digitalno forenziko po temeljnih postopkih digitalne forenzike, pravnimi predpisi, načelih in metodologiji, kateri so bili sprejeti. Sloni na standardih in normativih, katerih zadostujejo, da se digitalni dokazi lahko uporabijo v pravdnih zadevah. Slovenska policija mora spoštovati načela, metodologijo in zakonske predpisi, saj le tako lahko zagotavlja verodostojnost digitalnih dokazov v pravdnih postopkih. V nasprotnem primeru privede, da so digitalni dokazi neveljavni. Opredeljena sta oba postopka, postopek za zavarovanje elektronskih podatkov in postopek o preiskavi elektronskih podatkov. Predstavljen je tudi postopek zagotavljanja istovetnosti in integritete z pomočjo izračuna zgoščevalni vrednosti. Postopki morejo biti izvedeni strokovno, dosledno, ter opraviti jih mora za to strokovno usposobljena oseba. O vseh postopkih se sprotno sestavlja zapisnik, v katerega je potrebno vpisati opravila katera smo opravili, ter ugotovitve tekom zavarovanja ali preiskave elektronske naprave. V prihodnosti se bo potrebno hitreje odzivati na nenehne spremembe in novosti, več vlagati v človeške vire, njihovo znanje in usposobljenost, saj se danes najde vedno več digitalnih dokazov, vendar pa so omejitve glede najdbe le teh.
Keywords: digitalna forenzika, digitalni dokazi, policija, diplomske naloge
Published in DKUM: 04.10.2023; Views: 415; Downloads: 71
.pdf Full text (1,67 MB)

6.
Optimizacija JVM aplikacij z uporabo GraalVM : diplomsko delo
Rene Podnevar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na uporabo GraalVM-a in izvorne slike pri optimizaciji Javanskih aplikacij in izvedbi analize učinkovitosti teh aplikacij. Namen diplomskega dela je preučiti uporabo GraalVM kot orodja za optimizacijo obstoječih Javanskih aplikacij ter ovrednotiti njegov vpliv na izboljšanje zmogljivosti aplikacij. Poseben poudarek je namenjen primerjavi GraalVM-a z Java Virtual Machine (JVM).
Keywords: GraalVM, JVM, Java, izvorna slika
Published in DKUM: 17.08.2023; Views: 571; Downloads: 47
.pdf Full text (2,00 MB)

7.
Komunikacija Oracle APEX in Hibis informacijskega sistema s perifernimi napravami : diplomsko delo
Peter Pecl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo, kako smo v podjetju HRC Informacijski inženiring d.o.o. izdelali koncept za direktno komunikacijo perifernih naprav s spletno tehnologijo Oracle APEX. Na začetku predstavljamo model Hibis in opisujemo, zakaj prihaja do porasta spletnih aplikacij. Predstavljene so tudi tehnologije, ki jih podjetje uporablja. Temeljna dela diplomskega dela sta opis problema in zasnova koncepta za rešitev problema. Prikazani so postopek raziskave, nove uporabljene tehnologije in implementacija koncepta.
Keywords: Oracle APEX, periferne naprave, Hibis, koncept, spletne aplikacije
Published in DKUM: 12.07.2023; Views: 458; Downloads: 37
.pdf Full text (1,06 MB)

8.
Primerjava razvoja aplikacij med blazor, react in angular : diplomsko delo
Rok Tkalčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ogrodja za razvoj programske opreme so dandanes skoraj obvezna. Prinašajo različne rešitve, ki razvijalcem omogočajo razvoj celovitih in zanesljivih programskih rešitev. Danes poznamo veliko različnih programskih ogrodij z enakim namenom, ampak z drugačno alternativo. V diplomskem delu med seboj primerjamo tri ogrodja, ki nudijo v končni rešitvi enak rezultat, to so Angular, React in Blazor. Ta tri ogrodja so v delu natančno razdelana in med seboj primerjana na določenih točkah. V sklepu so povzeti rezultati in sklepne misli primerjav.
Keywords: Angular, React, Blazor, HTML, HTTP
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 872; Downloads: 67
.pdf Full text (1,81 MB)

9.
Primerjava razvoja spletnih aplikacij na platformah ASP.NET MVC, Blazor in Flutter : diplomsko delo
Aleš Krohne, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je primerjan razvoj spletnih aplikacij na platformah ASP.NET MVC, Blazor in Flutter. Najprej so platforme primerjane na splošno, pregledana je njihova situacija na trgu in zgodovina. Nato je predstavljen sam postopek razvijanja podobnih funkcionalnosti na spletnih aplikacijah, prikazane so podobnosti in razlike kot tudi prednosti in slabosti vsake platforme za razvoj. Naloga se zaključi z zagonom vsake zgrajene spletne aplikacije.
Keywords: spletne platforme, asp.net mvc, blazor, flutter, primerjava
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 545; Downloads: 56
.pdf Full text (1,53 MB)

10.
Omejitve pri pridobivanju digitalnih dokazov : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Andrej Petek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Digitalni dokazi so postali pomembno dokazno sredstvo v kazenskih postopkih. So nepogrešljiv del dokazovanja novih in starih oblik kaznivih dejanj. To je posledica informacijskega in tehnološkega napredka, ki je prinesel digitalizacijo na vsa področja življenja. S hitrim in širokim informacijsko-tehnološkim napredkom se večajo tudi različne omejitve pri pridobivanju, analizi in uporabi digitalnih dokazov. V diplomski nalogi so predstavljeni digitalni dokazi, pogoji za njihovo uporabo pred sodišči in načini pridobivanja po slovenskem pravnem redu. Predstavljena je digitalna forenzika, ki je osnova za pridobivanje digitalnih dokazov. Opravljena je raziskava omejitev, ki se danes pojavljajo pri pridobivanju digitalnih dokazov. S tem je predstavljen tudi časovni razvoj digitalne forenzike. Cilj diplomske naloge je odgovor na vprašanje, ali se zaradi vse več omejitev pridobi manj digitalnih dokazov. Pred časom so omejitev pri pridobivanju digitalnih dokazov predstavljale klasične protiforenzične tehnike, ki so se večinoma uporabljale namensko. Danes je teh omejitev in razlogov zanje več. Kibernetski prostor daje storilcem možnost delovanja od kjerkoli po svetu. Naprave in storitve uporabljajo dobre varnostne mehanizme zaščite podatkov. Njihova raznovrstnost zahteva vse širše znanje preiskovalcev, številčnost in količina podatkov pa zmanjšujeta učinkovitost le-teh. Zakonodaja se spremembam prilagaja počasi. Ugotovljeno je bilo, da se danes najde več digitalnih dokazov, vendar pa se zaradi omejitev manjša učinkovitost najdbe le-teh. V prihodnosti bo treba več vlagati v človeške vire, njihovo znanje in usposobljenost ter hitreje prilagajati zakonodajo nenehnim spremembam in novostim.
Keywords: digitalni dokazi, digitalna forenzika, omejitve
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 445; Downloads: 55
.pdf Full text (1001,45 KB)

Search done in 0.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica