| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRISILNA IZVRŠITEV DAVČNIH OBVEZNOSTI NA DOLŽNIKOVO PREMOŽENJE V DRUGIH ČLANICAH EU
Boštjan Arzenšek, 2015, master's thesis

Abstract: Izvršilni postopek imajo na voljo upniki kot prisilni postopek za izvršitev obveznosti, kadar dolžnik svojih obveznosti ne izvrši prostovoljno. Pomeni prisilno izvršitev dolžnikovih obveznosti. Glede na predmet izvršbe poznamo več različnih vrst izvršbe. Čeprav imamo z izrazom izvršba največkrat v mislih prisilno izterjavo denarnih obveznosti dolžnika, je lahko predmet izvršilnega postopka tudi, da mora nekdo nekaj storiti, dopustiti ali opustiti. Z vstopom Slovenije v EU se je povečala mobilnost premoženja v druge države članice EU, kar zagotovo prinaša za podjetja številne prednosti pri delovanju na trgu EU in širše. Ne glede na prednosti prinaša članstvo zahtevnejše postopke na področju izvršbe, saj lahko ima dolžnik premoženje v različnih članicah EU, kjer so veljavne različne nacionalne zakonodaje. To ni izziv samo za pravne osebe, ampak tudi za Finančno upravo Republike Slovenije (FURS). Za davčne obveznosti namreč vselej velja, da gre za prisilno dajatev, ker davčni zavezanci zanje niso deležni neposrednih koristi ali protiuslug s strani države. Davčni prihodki so namreč potrebni za delovanje države. Čeprav gre za prisilno dajatev, se od davčnih zavezancev pričakuje prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti v predpisanih rokih. V nasprotnem primeru davčni organ sproži postopek davčne izvršbe z namenom prisilnega poplačila davčnih obveznosti iz premoženja davčnega zavezanca. Zaradi omenjenih razlogov ni nujno, da se premoženje zavezanca nahaja v Sloveniji, ampak je lahko v drugi državi članici EU ali celo širše. V magistrskem delu so predstavljeni postopki, ki jih ima FURS na voljo za izterjavo davčnih obveznosti, kadar se premoženje slovenskega davčnega zavezanca nahaja v drugi državi članici EU in v okviru prava EU za izvršbo, delno pa tudi postopki, ki jih imajo na voljo ostali pravni subjekti v Sloveniji in EU za prisilno izvršitev obveznosti.
Keywords: davčna izvršba, evropski izvršilni postopek, čezmejna izterjava davščin
Published: 02.03.2016; Views: 1500; Downloads: 166
.pdf Full text (1,90 MB)

2.
VPLIV ZNAČILNOSTI MOBILNIH APLIKACIJ NA IZBIRO ORODIJ ZA TESTIRANJE
Boštjan Arzenšek, 2015, master's thesis

Abstract: Hiter razvoj mobilnih naprav in aplikacij je vplival tudi na proces testiranja mobilnih aplikacij, pri katerem je poleg raznih metod testiranja programske opreme potrebno poznavanje značilnosti mobilnih aplikacij. Za obvladovanje teh izzivov so bila razvita številna testna orodja z različnimi funkcionalnostmi, kar ustvarja izziv pri izboru najbolj primernega. V magistrskem delu smo naslovili ta izziv in analizirali vpliv značilnosti mobilnih aplikacij na proces testiranja le-teh. Osredotočili smo se predvsem na definiranje kriterijev izbire, ki omogočajo bolj učinkovit izbor testnih orodij.
Keywords: Testiranje mobilnih aplikacij, kriteriji izbire testnih orodij za mobilne aplikacije
Published: 14.07.2015; Views: 1305; Downloads: 150
.pdf Full text (3,24 MB)

3.
PRAVNI, RAČUNOVODSKI IN DAVČNI VIDIK PREOBLIKOVANJA SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA V DRUŽBO Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO
Boštjan Arzenšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Zakon o gospodarskih družbah omogoča samostojnemu podjetniku, da se preoblikuje v kapitalsko družbo. Davčna zakonodaja mu ob izpolnjevanju določenih pogojev omogoča, da je to preoblikovanje nevtralno, kar pomeni, da ne terja dodatnih davčnih obveznosti. V delu diplomskega seminarja sem se najprej posvetil predstavitvi značilnosti s. p. in d. o. o. z davčnega in pravnega vidika. Nato sem predstavil pravni, računovodski in davčni vidik preoblikovanja samostojnega podjetnika v novonastalo družbo z omejeno odgovornostjo, ki je ustanovljena za potrebe preoblikovanja. Poskušali sem ugotoviti tudi, kdaj je smiselno, da se zaradi davčne optimizacije podjetnik preoblikuje.
Keywords: samostojni podjetnik, družba z omejeno odgovornostjo, dohodnina, preoblikovanje, obdavčitev, davčna osnova
Published: 14.12.2011; Views: 2317; Downloads: 234
.pdf Full text (594,74 KB)

4.
RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA POPRAVIAVTO.SI
Boštjan Arzenšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Objektna tehnologija je še vedno vodilna tehnologija razvoja informacijskih sistemov, ki je v razvoj prinesla nove pristope. Ena ključnih prednosti je ponovna uporaba idej na najvišji ravni abstrakcije. V diplomski nalogi je predstavljena uporaba načrtovalskih vzorcev pri razvoju spletnega portala PopraviAvto.si. Glavni namen praktičnega dela je bil prikaz ločitve poslovne in integracijske logike.
Keywords: informacijski sistemi, načrtovalski vzorci, spletne aplikacije, vzorec MVC
Published: 06.12.2010; Views: 2011; Downloads: 168
.pdf Full text (4,23 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica