| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
STABILIZACIJA PROCESA GLOBOKEGA VLEKA Z OBVLADOVANJEM PRIDRŽEVANJA PLOČEVINE
Mihael Volk, 2013, doctoral dissertation

Abstract: Procesi preoblikovanja pločevine so že sami po sebi zelo kompleksni in predstavljajo ogromno izzivov tako orodjarjem pri načrtovanju preoblikovalnega orodja, kot tudi podjetjem, ki se ukvarjajo s proizvodnjo pločevinastih izdelkov. V zadnjem času pa so zahteve po izdelavi vedno bolj kompeksnih geometrijskih oblikah pločevinastih izdelkov, v uporabi pa je tudi vedno več novih materialov, ki imajo boljše mehanske lastnosti, vendar vse to na račun zmanjšanja sposobnosti preoblikovanja. Proces preoblikovanja je zato postal zahtevnejši, tehnološka okna pa zelo ozka. V doktorskem delu smo stabilizirali proces globokega vleka, ki je eden od najzahtevnejših proces preoblikovanja pločevine. V ta namen smo razvili pridrževalni sistem s segmentnimi vstavki, s katerimi smo povečali tehnološko okno in s tem povečali stabilnost procesa. Prav tako smo razvili sistem določevanja kakovosti vlečenih izdelkov, ki temelji na nadzoru toka materiala v orodje, razvili pa smo tudi optimizacijski sistem. Vsi sistemi skupaj sestavljajo sistem za optimizacijo proizvodnje pločevinastih izdelkov. V zadnji fazi smo vse sisteme verificirali tudi na primeru iz industrije. Rezultati so pokazali bistveno izboljšanje kakovosti vlečenih izdelkov, manj slabe kakovosti ter višjo stabilnost procesa preoblikovanja.
Keywords: Preoblikovanje pločevine, globoki vlek, MKE simulacije, optimizacija, pridrževanje pločevine
Published: 09.12.2013; Views: 1615; Downloads: 341
.pdf Full text (5,45 MB)

2.
Application of numerical simulations in the deep-drawing process and the holding system with segments' inserts
Mihael Volk, Blaž Nardin, Bojan Dolšak, 2011, original scientific article

Abstract: The demands for complicated products have increased dramatically over the last few years taking into consideration the utilisation of sheet metal, product quality and process conditions. For reliable product development and stable production process, the use of FEM is necessary. One of the most significant parameters in the sheet metal forming process is the blank holding force. In the research work, the optimisation of the blank holding force was performed with the help of FEM analysis. For the optimisation the geometry and the structure of the blank holder was optimised. The best results were obtained with flexible, segmented blank holders, which enables wider technological window for good parts.
Keywords: sheet metal forming, deep drawing, segmented holding system, finite elements method, optimization
Published: 01.06.2012; Views: 1420; Downloads: 67
URL Link to full text

3.
4.
TEHNOLOGIJA PREOBLIKOVANJA VISOKOTRDNOSTNE PLOČEVINE V VROČEM
Miran Puc, 2010, master's thesis

Abstract: Magisterska naloga obravnava tehnologijo vročega preoblikovanja visokotrdnostne pločevine. V okviru magisterske naloge je predstavljen celoten praktičen projekt vleka v vročem. Predstavljeni so problemi, ki so se pri tem pojavili in načini kako smo jih rešili. Naloga predstavlja problematika vročega preoblikovanja, tehnološke parametre, omejitve in značilnosti odpreskov, ki jih dobimo na ta način. Predstavljena so področja kjer se ta tehnologija uporablja in možnosti za izdelavo teh orodij.
Keywords: Preoblikovanje pločevine, preoblikovanje pločevine v vročem, visokotrdnostna pločevina, orodjarstvo, numerične simulacije
Published: 02.11.2010; Views: 2811; Downloads: 297
.pdf Full text (29,84 MB)

5.
Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica