SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
Življenjska doba zavornih diskov tirnih vozil pri termomehanskem obremenjevanju
Blaž Šamec, 2011, dissertation

Abstract: V predloženi doktorski disertaciji je razvit model za določitev življenjske dobe zavornih diskov tirnih vozil. Model temelji na predpostavki, da natančno poznamo hitrostni in višinski profil proge, na kateri bodo le-ti obratovali. Posledično to omogoča napovedovanje ciklov termomehanskega obremenjevanja, ki so vhodni podatek za določitev življenjske dobe zavornih diskov. Na osnovi zahtev računskih modelov za izračun življenjske dobe po deformacijski metodi je bila v sklopu doktorske naloge opravljena podrobna analiza materialnih lastnosti nodularne litine EN-GJS-500-7. Trdnostne lastnosti litine so bile analizirane z nateznimi preskusi pri sobni temperaturi (ST), 300 °C, 350 °C in 400 °C. Malo-ciklični preskusi utrujanja so bili izvedeni pri ST, 300 °C in 400 °C, za te temperature so bili določeni malo-ciklični parametri, ki so potrebni za izračun življenjske dobe, in izrisane deformacijske krivulje zdržljivosti. Ugotovljeno je bilo, da povišana temperatura močno vpliva na življenjsko dobo analizirane nodularne litine. S pomočjo numerične analize po metodi končnih elementov so bila analizirana napetostna in deformacijska polja, ki nastanejo med zaviranjem na dejanskem zavornem disku ter določeno kritično mesto konstrukcije le-tega. Na podlagi numeričnih rezultatov je bila z deformacijsko metodo izračunana življenjska doba zavornega diska v različnih obremenitvenih primerih za nov in obrabljen disk, pri čemer so bile ugotovljene dokaj velike razlike med posameznimi hipotezami, ki upoštevajo večosno napetostno stanje. Na koncu je podana še metodologija določitve življenjske dobe zavornih diskov pri vožnji na določeni progi oziroma hitrostnem sistemu.
Keywords: zavorni diski tirnih vozil, življenjska doba, termomehansko utrujanje, malo-ciklično utrujanje, parametri utrujanja, deformacijska metoda, metoda končnih elementov
Published: 29.07.2011; Views: 2213; Downloads: 191
.pdf Full text (10,52 MB)

3.
Diplomsko delo Optimiranje oblike regalnega skladiščnega sistema
Blaž Šamec, 2007, published scientific conference contribution abstract

Keywords: regalno skladišče, transportno-skladiščne enote
Published: 10.07.2015; Views: 411; Downloads: 25
URL Link to full text

4.
Reorganizacija skladišča z vgradnjo transporterja
Matej Sušnik, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladišče predstavlja prostor, v katerem blago čaka na kupca, predstavlja čakanje na nadaljnji potek in uporabo izdelka. Tako se logistični sistem, ki vodi od dobavitelja do končnega kupca, nekoliko ustavi, vez med začetkom in končnim kupcem se v skladiščnem segmentu raztegne in časovno podaljša. To časovno razliko želimo z reorganizacijo skladišča zmanjšati in usmeriti misli na sodobno tehnologijo. V diplomskem delu smo predstavili obstoječe stanje v izbranem podjetju, njihov proces uskladiščevanja, komisioniranja in odprave blaga. Procese smo preučili in raziskali vzroke za zastoj na transportnih poteh. Celoten postopek smo predstavili s kritično analizo in na njeni podlagi podali predloge za izboljšan sistem delovanja ter skrajšano vez logističnega sistema v skladiščnem segmentu. Z reorganizacijo skladišča smo vključili valjčni transporter ter smiselno razporedili skladišče. S tem smo omogočili prost pretok transportnih poti, zmanjšali časovno vez in omogočili nadaljnji razvoj skladišča.
Keywords: razporeditev skladiščnega prostora, uskladiščenje, komisioniranje, valjčno transportiranje.
Published: 26.01.2015; Views: 789; Downloads: 67
.pdf Full text (1,61 MB)

5.
Racionalizacija odpadne embalaže in mehanska obdelava odpadkov v zbirnem centru lenart, podjetja saubermacher slovenija d.o.o.
Tjaša Klampfer, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Pojav plastične embalaže predstavlja velik prelom za drugo polovico 20. stoletja. V podjetju Saubermacher Slovenija d.o.o., v katerem se med drugim ukvarjajo tudi s sortiranjem odpadne embalaže, smo najprej pregledali dejansko stanje in prostor, kjer se vrši sortiranje odpadne mešane embalaže. Pregled stanja nam je omogočil, da smo ugotovili vzrok za premajhno storilnost sortirne linije. Na podlagi pridobljenih informacij in ugotovitev s pomočjo intervjuvanja, opazovanja, proučevanja in primerjanja smo predlagali možne rešitve, ki bi izboljšale sistem procesa sortiranja odpadne embalaže in izboljšale samo storilnost le tega. S posnetkom obstoječega stanja smo ugotovili neustrezno urejena področja. S predlogi izboljšav in upoštevanjem le teh, kot so nakup stropno – premičnega dvigala, nakup kolesc za kontejnerje, nakup dvoriščnega nakladalnika in z boljšo organizacijo zaposlenih na sortirni liniji, bi zaposlenim omogočili skrajšan skupni čas procesa, zmanjšali bi potreben čas in skoraj odpravili nekoristnega. S pomočjo finančnih podatkov podjetja smo lahko na ta način ugotovili v kolikšnem času bi si stroške za izvedbo predlogov povrnili. Ob morebitni selitvi ali modernizaciji linije v prihodnje pa bi lahko podjetje zaposlilo več delavcev, ob tem pa bi se lahko odločilo za sortiranje drugih frakcij, ki pa trenutno zaidejo v smeti.
Keywords: racionalizacija, odpadna embalaža, sortirna linija, proces sortiranja, storilnost
Published: 15.10.2018; Views: 183; Downloads: 19
.pdf Full text (2,99 MB)

6.
Vpliv števila distribucijskih centrov na logistične stroške v podjetju
Denis Koren, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Logistični stroški igrajo v podjetju zelo pomembno vlogo, saj neposredno vplivajo na konkurenčnost in dobičkonosnost artiklov. Priložnosti za zmanjšanje logističnih stroškov je veliko, kajti obstaja veliko vzvodov, ki nam to omogočajo. Cilj vsakega podjetja mora biti optimalno ravnovesje med vsemi logističnimi stroški. S tem namreč dosežemo stroškovno učinkovitost. Namen te naloge je prikazati načine, kako lahko logistične stroške zmanjšamo v obravnavanem podjetju. Uporabili smo dva vzvoda, in sicer zmanjševanje števila distribucijskih centrov in primernost lokacije distribucijskega centra, s katerima smo dokazali, da lahko podjetje zmanjša celotni logistični strošek. V prvem delu magistrske naloge smo podali relevantno teorijo o logističnih stroških, kar je bila nato osnova za razumevanje praktičnega dela naloge, ki je razdeljen na dva dela. V prvem delu smo simulirali nove transportne poti ob zmanjšanju števila distribucijskih centrov, v drugem pa smo analizirali celotne logistične stroške za posamezno simulacijo in iskali ekonomsko najbolj optimalno rešitev za obravnavano podjetje.
Keywords: logistični stroški, distribucijski center, ustreznost lokacije distribucijskega centra, vzvodi za zniževanje logističnih stroškov
Published: 04.09.2015; Views: 707; Downloads: 95
.pdf Full text (1,89 MB)

7.
Racionalizacija stroškov pri predlogu vpeljave avtomata za pakiranje peletov v podjetju Biomasa d.o.o.
Monika Robnik, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri pregledu celotne proizvodnje linije peletov smo opazili, da na koncu pri pakirni liniji nastajajo visoki stroški ročnega pakiranja peletov v vreče po 15 kg. Z diplomsko nalogo smo hoteli dokazati, da lahko z vpeljavo polavtomata za pakiranje peletov racionaliziramo stroške, odpravimo odvečne manipulacije, odvečne notranje poti, naredimo delo prijaznejše delavcu, povečamo produktivnost dela in omogočimo hitrejše delo. Letno prodajo okoli 240.000 vreč peletov po 15 kg, povpraševanja po vrečah paletov pa še narašča. Letni strošek obstoječega stanja znaša 30.970, 62 €. Z vpeljavo polavtomatskega pakirnega stroja bi delno nadomestili človeški faktor in s tem razbremenili delavca. Poleg pakirnega stroja bi vpeljali tudi polavtomatsko napravo za ovijanje palet. Investicija bi skupaj znašala 25.925 €, povrnila pa bi se nam v manj kot enem letu.
Keywords: peleti, proizvodnja, polavtomat, strošek
Published: 02.10.2015; Views: 717; Downloads: 105
.pdf Full text (2,01 MB)

8.
Reorganizacija skladišča v podjetju Bodočnost, d.o.o.
Barbara Voga, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladiščenje bistveno vpliva na uspešnost podjetja. V skladišču samem mora biti blago zloženo pregledno in organizirano. S sodobnim informacijskim sistemom podprto skladišče je postalo nepogrešljiva podpora gladko tekoče proizvodnje. Sodobna skladišča so tudi t.i. regalna skladišča, njihova prednost pred klasičnimi skladišči pa je veliko bolje organizirano in pregledno naloženo skladiščno blago. V diplomskem delu smo se posvetili reorganizaciji oz. preureditvi obstoječega skladišča v podjetju Bodočnost Maribor d.o.o. Podjetje ima klasično skladišče, vendar zaradi povišane količine dela ter blaga potrebujejo tudi boljše organizirano, sodobno skladišče z več paletnimi mesti. Predstavili smo ideje za preureditev, uvedbo regalnega sistema in informacijsko podprt sistem, ter pojasnili kako bi te ideje pripomogle pri skladiščenju. Na koncu smo podali sklep, ki potrjuje pomen sodobnega skladišča za podjetje.
Keywords: skladiščenje, informacijska podpora, regalni sistem, skladiščni prostor.
Published: 02.10.2015; Views: 896; Downloads: 120
.pdf Full text (1,95 MB)

9.
Priprava komisionirnih enot v distribucijskem centru
Teodor Hliš, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo predstavlja obstoječe stanje v Mercatorjevem distribucijskem centru na Ptuju in predloge, ki bi pripomogli k optimizaciji priprave komisionirnih enot. Predstavljena je organizacija centra, s pomočjo procesnih kart pa so prikazani temeljni skladiščni procesi, ki potekajo v njem, kot tudi sredstva notranjega transporta in transportni pripomočki. S pomočjo kritične analize, ki temelji na opazovanju komisionarjev pri pripravi blaga, so prikazani problemi in njihove posledice ter predstavljene rešitve, ki bi pripomogle k večji učinkovitosti procesov. Komisioniranje velja za delovno najintenzivnejši in stroškovno najdražji proces izmed vseh skladiščnih procesov, zato smo se osredotočili predvsem na možnost izboljšav pri procesu komisioniranja, kjer so upoštevane prostorske in finančne zmožnosti podjetja. Predlagana in prikazana je uvedba talnih navoznih tehtnic ter zaščitnih ponjav. Sledi predstavitev njihovega predvidenega učinka, iz katerega je razvidno, da bi se čas za tehtanje in zaščito enot s predvidenimi posodobitvami zmanjšal za več kot polovico.
Keywords: Priprava komisionirnih enot, kontrolno tehtanje, kritična analiza, tehtnica, zaščitne ponjave.
Published: 21.11.2016; Views: 306; Downloads: 57
.pdf Full text (2,32 MB)

10.
Reorganizacija skladišča v podjetju Chipolo d.o.o.
Martin Račič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu sta opisana dva problema, ki smo jih prepoznali v podjetju Chipolo d.o.o. Prvi je ta, da je skladišče neurejeno, majhno in tudi artikli v njem so neprimerno skladiščeni. Ker je skladišče manjše, ima podjetje še eno priročno skladišče v pisarni. Skladiščne operacije so zamudne in neučinkovite, zlasti pri prevzemu blaga ali odpremi. Med temi operacijami se pojavi veliko človeških napak in zato smo vpeljali še drugo rešitev in sicer črtno kodo. Oblikovali smo si cilje in namene, določili omejitve in metode dela. Najprej smo predstavili podjetje, nato smo v drugem poglavju predstavili in opisali trenutno stanje skladišča v podjetju in prikazali procesno karto skladiščenja. V nadaljevanju pa smo predstavili in opisali dve rešitvi in nato na novo izdelali procesno karto. Po vpeljavi sprememb smo primerjali prvotno stanje in izboljšavo stanja. Predstavili smo še podatke s finančnega vidika in izračunali, kdaj bo investicija povrnjena in kdaj bo podjetje začelo ustvarjati dobiček. Čisto na koncu pa je opisana možnost nadaljnjega razvoja.
Keywords: skladišče, skladiščno poslovanje, črtna koda, materialni tok, logistika.
Published: 21.11.2016; Views: 1179; Downloads: 138
.pdf Full text (2,05 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica