| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Robotska paletizacija veder
Benjamin Cerkvenik, 2017, master's thesis

Abstract: Paletizer je stroj, ki avtomatsko zlaga komponente na paleto. Ročno zlaganje veder na paleto je zamudno in drago. Takšno delo terja tudi utrujenost in stres pri zaposlenih. Prvi mehanski paletizer je bil konstruiran in zgrajen leta 1948 v Združenih državah Amerike, in sicer v podjetju Lamson Corp. Robotska paletizacija se je prvič pojavila okoli leta 1980 s preprosto roko, ki spominja na ročni manipulator za zlaganje na palete. Pri robotski paletizaciji z dveh ločenih linij zlagamo vedra različnih dimenzij na palete. Na prvi liniji P1 se polnita dve vrsti veder, 12 in 18 litrov. Na drugi liniji pa se polnijo vedra štirih velikosti, in sicer 2, 5, 12 in 18 litrov. 12- in 18-litrska vedra se zlagajo neposredno na palete, 2- in 5-litrska vedra pa se najprej zložijo v škatle, nato se skozi posebni izhod z linije zlagajo na palete. Vedra in škatle tehtamo na kontrolnih tehtnicah, ki preverjajo ustreznost njihove teže. 12- in 18-litrska vedra zlagamo na paleto v različnih postavitvah. Ko se proces zlaganja zaključi, paleta z valjčnim transporterjem potuje do ovijalca, kjer se ovije s folijo. Preden je proizvod pripravljen za skladiščenje, se na vsako paleto nalepi še etiketa. Ko je postopek zaključen, je paleta pripravljena za transport do skladišča in pozneje tudi kupca.
Keywords: načrtovanje interne logistike, robotska celica, robotsko prijemalo, tehtanje in paletizacija veder, analiza učinkovitosti linije.
Published: 25.08.2017; Views: 656; Downloads: 84
.pdf Full text (4,44 MB)

2.
Sušenje modrega bakra
Benjamin Cerkvenik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Pri sušilniku z lebdečim slojem vpihujemo sušilni zrak skozi mrežo in skozi vlažen zrnat material, ki se nahaja v sušilniku. Hitrost zraka, s katerim sušimo, mora biti dovolj velika, da se material, ki ga želimo osušiti, dvigne in začne obnašati kot tekočina. Padec tlaka v sušilnem zraku pri prehodu skozi lebdeči sloj je enak približni teži materiala na enoto površine. Za razumevanje in optimiziranje sušenja moramo poznati tokovno polje zraka v sušilniku, saj je od tega odvisen prenos toplote in snovi med delci. Razmere v lebdečem sloju so izotermne zaradi visoke stopnje mešanja delcev, torej ni velikih temperaturnih nihanj. Od tod sledi, da se lebdeča snov suši enakomerno. Snov je v obliki prašnih delcev. Komora, v kateri se nahaja vlažni material, je pod majhnim kotom in lahko vsebuje vibrirajoče ploščice, ki nam pomagajo pri lepljivih materialih. Po končanem sušenju vodimo material iz sušilnika na vibracijsko sito, kjer odstranimo nezaželene grobe delce, ki jih pozneje vodimo v fazo recikliranja. Preostali delci, ki so primerni za uporabo, pa napolnijo vreče, ki jih pripravimo za transport do končnih uporabnikov.
Keywords: sušenje, sušilnik z lebdečim slojem, merilni instrumenti, izboljšava, optimiziranje
Published: 21.11.2012; Views: 1145; Downloads: 81
URL Link to full text

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica