| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjava stroškov male čistilne naprave in kanalizacije v Občini Rače- Fram
Barbara Janžič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pri primerjavi stroškov male komunalne čistilne naprave s kanalizacijo smo ugotovili, da znašajo stroški vgradnje in postavitve male komunalne čistilne naprave približno 4.100 EUR. Priklop na javno kanalizacijo Občine Rače-Fram znaša približno 767 EUR, izgradnja priključka kanalizacije pa 800 EUR. Oba stroška skupaj znašata 1567 EUR. Stroški za vgradnjo male komunalne čistilne naprave so višji od priklopa na javno kanalizacijo za približno 2533EUR. Pri tem moramo upoštevati tudi tekoče stroške javne kanalizacije (kanalščina in omrežnina), ki nas letno staneta 96,60 EUR. Pri mali komunalni čistilni napravi predstavljajo tekoče stroške tudi poraba električne energije, ki je primerljiva s stroški 25-vatne žarnice, ki znaša letno 29,84 EUR. Drugi strošek male komunalne čistilne naprave je odvoz sekundarnega blata, ki se opravi po potrebi enkrat na 13 leta in znaša približno 40 EUR/m3.
Keywords: čistilne naprave, kanalizacija, kanalščina, čiščenje vode, komunalne vode
Published: 14.10.2013; Views: 1025; Downloads: 237
.pdf Full text (7,21 MB)

2.
Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti
Barbara Janžič, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V raziskavi, ki je potekala v študijskem letu 2016/17, so sodelovali študentje UM, FKBV. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kaki meri študentje poznajo vegetarijansko prehrano. Zanimalo nas je tudi, ali študentje ločijo med izvori narezkov (mesni, vegetarijanski, veganski) ter katera vrsta narezka jim je bolj všečna po okusu in videzu. V vseh narezkih, vključenih v senzorično analizo, smo v laboratoriju določili še vsebnost nitrata (III) in nitrata (V) ter pH vrednost. Iz anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so študentje dokaj dobro ozaveščeni o vegetarijanski prehrani. Pri ugotavljanju izvora narezka je izmed petih narezkov le pri enem narezku več kot polovica študentov narobe določila izvor. Pri oceni okusa in videza narezkov je bila le pri enem izdelku, to je bil veganski dimljen narezek, statistično značilno nižja ocena v primerjavi z ostalimi narezki, katerih ocene se niso statistično razlikovale. Rezultati kemijske analize niso potrdili prisotnosti nitrata (III) in nitrata (V) v narezkih vegetarijanskega in veganskega izvora.Vsebnosti obeh nitratov v narezkih mesnega izvora so bile visoke, vendar niso presegle zakonsko določene meje. Dejstvo, da so narezki mesnega izvora v tako veliki meri tretirani z nitrati (III) in nitrati (V), je izjemno skrb vzbujajoče, zato velja nagovor k nadaljnjim raziskavam.
Keywords: vegetarijanstvo/senzorična analiza/nitrat(V)/nitrat(III)/pH-vrednost
Published: 25.07.2018; Views: 260; Downloads: 63
.pdf Full text (1,25 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica