| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZNAČILNOSTI PRORAČUNA EVROPSKE UNIJE
Barbara Šuler, 2010, final seminar paper

Abstract: Zaradi ekonomskih in političnih sprememb v svetu mora Evropska unija neprestano prilagajati svojo finančno politiko in svoje prednostne naloge. Struktura proračuna kot tudi njegov obseg sta se postopoma razvijala. Prihodki proračuna EU zajemajo tradicionalna lastna sredstva, prihodke na osnovi DDV in osnovi BND ter drugi prihodke. Financiranje proračuna poteka iz državnih blagajn in države članice tako ocenjujejo koristi politike EU v primerjavi s svojimi prispevki. EU sprejema načelo solidarnosti med državami članicami. Nekatere države prispevajo več sredstev kot jih prejemajo in obratno. Največ sredstev EU je leta 2008 prejela Francija, največ sredstev je EU prispevala Nemčija. Glede na delež BND je največ sredstev EU leta 2008 prejel Luksemburg, največji delež BND sredstev je Uniji prispevala Belgija. Na strani izdatkov je največ sredstev že od samega začetka namenjeno kmetijstvu. Ostale politike so vse do devetdesetih letih ostale v ozadju. V devetdesetih letih so v proračunu izvedli reformo, in sicer so začeli vse bolj poudarjati strukturne operacije, večji poudarek so namenili tudi notranjim in zunanjim politikam ter administraciji. Manj sredstev pa so začeli namenjati kmetijstvu. Sedanji proračun je omejen s tremi elementi: s finančno perspektivo, z odločitvijo o lastnih sredstvih in z letnim proračunom. Izpolnjuje se v skladu z načeli enotnosti, točnosti, uravnoteženosti, univerzalnosti, dobrega finančnega poslovanja in preglednosti proračuna. Proračun EU je pomemben mehanizem za uresničitev obstoječih ciljev politik, uvedbo sprememb in zagotovitev čim večjih dolgoročnih ukrepov. Obdržal je prvotno zasnovan cilj, ki je temeljil na enotnem trgu, razvoju globalne vizije za Evropo.
Keywords: proračun EU, finančna perspektiva, struktura proračuna, odhodki proračuna, prihodki proračuna
Published: 07.12.2011; Views: 1390; Downloads: 93
.pdf Full text (893,70 KB)

2.
ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH PRI DELU V PODJETJU JOHNSON CONTROLS SLOVENJ GRADEC D.O.O., ODDELEK PROIZVODNJE
Barbara Šuler, 2014, master's thesis

Abstract: Zaposleni so pri delu in na delovnem mestu učinkoviti in uspešni, če so zadovoljni. Konkurenca in nenehne spremembe zahtevata od podjetij, da imajo iznajdljive zaposlene, ki morajo dati vse od sebe in svoje delo opravili kar se da uspešno. Da bi bil ta cilj dosežen, pa bi se morali zaposleni v podjetju počutiti dobro in biti zadovoljni. Na zadovoljstvo pri delu vpliva veliko število dejavnikov. Lahko bi rekli, da je organizacijska klima tista, ki je zelo povezana z zadovoljstvom zaposlenih. Kajti, tako kot organizacijska klima vpliva na zadovoljstvo, tako zadovoljstvo vpliva na to, kako zaposleni doživljajo organizacijsko klimo v organizaciji. Vsaka organizacija ima prav tako svojo organizacijsko kulturo. Ima svoje vedenje, prepričanja in vrednote, ki so značilne zanjo. V magistrskem delu smo se posvetili zadovoljstvu zaposlenih pri delu v podjetju Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o., na oddeku proizvodnje. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela, in sicer na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo se osredotočili na organizacijsko kulturo, klimo in na zadovoljstvo zaposlenih. Najprej smo opisali organizacijsko kulturo, njene sestavine ter njeno ohranjanje in spreminjanje. Pri organizacijski klimi smo podali nekaj definicij, opisali smo tudi za nas pomembne dimenzije, nato opredelili kako merimo organizacijsko klimo. Na koncu smo še primerjali podobnosti in razlike med kulturo in klimo. Naslednjemu poglavju smo namenili zadovoljstvu zaposlenih. Opisali smo kakšna sta vloga in pomen zadovoljstva, kateri so dejavniki zadovoljstva, kako merimo zadovoljstvo zaposlenih in kaj pomeni nezadovoljstvo zaposlenih ter kakšne so njihove posledice. V empiričnem delu magistrskega dela smo na splošno predstavili podjetje Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o. S pomočjo anketiranja smo opravili raziskavo o zadovoljstvu pri delu, na oddelku proizvodnje v proučevanem podjetju. Na podlagi izpolnjenih anketnih vprašalnikov smo analizirali pridobljene podatke, ki smo jih prikazali tudi grafično. Pomagali smo si s statističnim programom SPSS in z Microsoft Office Excel-om. Pri raziskavi smo ugotovili, kateri dejavniki zaposlenim povzročajo največ nezadovoljstva in kakšno je njihovo splošno počutje pri delu.V zadnjem delu magistrskega dela smo povzeli naše ugotovitve, pridobljene z analizo rezultatov anketnega vprašalnika ter podali nekaj predlogov in ukrepov, ki bi lahko podjetju pomagali do večjega zadovoljstva zaposlenih pri delu v proizvodnji.
Keywords: organizacijska kultura, organizacijska klima, povezava med kulturo in klimo, zadovoljstvo zaposlenih pri delu, dejavniki zadovoljstva, nezadovoljstvo zaposlenih.
Published: 27.01.2015; Views: 1841; Downloads: 209
.pdf Full text (1,28 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica