| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Termodinamske lastnosti in formulacije cbd za sproščanje v gastrointestinalnem sistemu : magistrsko delo
Armina Rahmanović, 2025, master's thesis

Abstract: CBD je nepsihoaktiven fitokanabinoid, pridobljen iz konoplje, ki izkazuje številne farmakološke lastnosti, kot so protivnetne, antimikrobne, antioksidativne in citoprotektivne. Zaradi nizke topnosti v vodi ima omejeno biološko razpoložljivost. Namen magistrske naloge je bil pripraviti formulacije, ki omogočijo boljšo biološko uporabnost CBD-ja. V okviru magistrskega dela smo najprej ovrednotili topnost CBD-ja v superkritičnem CO2 pri temperaturah 40 °C, 60 °C in 80 °C ter tlakih med 100 bar in 600 bar. Na podlagi pridobljenih rezultatov o topnosti smo izvedli PGSSTM postopek z različnimi razmerji CBD/PEG 4000. Poleg tega smo pripravili tudi organogele, hidrogele in suspenziji, ki temeljita na sestavah konvencionalnih zdravil Epidiolex in Sativex. Preliminarna študija sproščanja v simuliranem črevesnem sistemu je pokazala, da je PGSSTM formulacija omogočila najbolj učinkovito sprostitev CBD, kar je vidno iz izrazitih spektralnih vrhov. Sproščanje je zaznano tudi pri suspenzijah, medtem ko pri organogelih in hidrogelih ni bilo zaznane sprostitve aktivne komponente. Rezultati antimikrobne aktivnosti so pokazali, da PGSSTM formulacija najbolj učinkovito zavira rast Gram pozitivne bakterije Straphylococcus aureus (sev MRSA) z minimalno inhibitorno koncentracijo (MIC) 1,95 μg CBD/mL gojišča. Antimikrobna aktivnost je bila opažena tudi pri eni vrsti suspenzije in dveh organogelih, vendar z dvakrat oziroma štirikrat višjimi vrednostmi MIC. Nobena formulacija ni bila učinkovita proti kvasovki Candida albicans ali Gram negativni bakteriji Escherichia coli. Kot najuspešnejša formulacija se je izkazala PGSSTM, ki predstavlja inovativno in doslej neraziskano možnost izboljšanja topnosti in posledično biološke razpoložljivosti CBD.
Keywords: CBD, minimalna inhibitorna koncentracija, formulacije, sproščanje, topnost
Published in DKUM: 24.06.2025; Views: 0; Downloads: 56
.pdf Full text (2,97 MB)

2.
Optimizacija postopka ekstrakcije fenolnih spojin iz navadnega ožepka ( hyssopus officinalis) : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Armina Rahmanović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil določiti optimalno konvencionalno ekstrakcijsko metodo za izolacijo fenolnih spojin iz navadnega ožepka. Izvajali smo hladno maceracijo, toplo maceracijo, ekstrakcijo po Soxhletu, ekstrakcijo z ultrazvokom, hladno maceracijo z mešanjem in toplo maceracijo z mešanjem, pri čemer smo kot topilo uporabili etanol. Na podlagi kvantitativne analize s Folin-Ciocalteu reagentom smo sklepali, da je najustreznejša ekstrakcijska metoda za pridobitev fenolnih komponent iz navadnega ožepka ekstrakcija z ultrazvokom, saj smo s to metodo pridobili najvišjo vsebnost totalnih fenolov, in sicer 53,074 mg GA/g ekstrakta. S pomočjo programa Design Expert smo naredili eksperimentalni načrt za ekstrakcijo z ultrazvokom pri čemer smo spreminjali temperaturo in čas. Pri predlaganih pogojih smo izvedli ekstrakcije in po evalvaciji rezultatov s programom Design Expert pro 13 prišli do ugotovitve, da dobimo največ fenolnih spojin, če izvajamo ekstrakcijo v temperaturnih intervalih med 52 in 65 °C v trajanju od 30 do 60 min ter med 52 in 61°C in v trajanju od 5 do 8 min. Nato smo z mikrodilucijsko metodo določali minimalne inhibitorne vrednosti (MIC) za naslednje mikroorganizme: S. aureus, E. coli in C. albicans. Rezultati kažejo, da bodo najnižje MIC vrednosti (1,3 – 2 mg/mL) za S. aureus v temperaturnem intervalu med 43 in 65 °C in trajanju od 45 do 60 min, MIC v primeru C. albicansa (0,13 – 0,42 mg/mL) pa v temperaturnih intervalih med 38 in 63 °C v trajanju od 25 do 60 min, med temperaturami 25 in 32 °C v trajanju 20 – 49 min ter med temperaturami 52 in 61 °C v trajanju 5 do 8 min. Zavrtje Gram negativne bakterije E. coli je bilo neuspešno v koncentracijskem območju 0,012 - 6,370 mg/mL. S primerjavo dobljenih rezultatov smo prišli do ugotovitve, da v določenih intervalih, kjer so nizke MIC vrednosti, dobimo visoko vsebnost totalnih fenolov.
Keywords: izolacija, Design Expert, fenolne spojine, MIC, optimizacija
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 318; Downloads: 6
.pdf Full text (3,15 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica