| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Poklicno zadovoljstvo medicinskih sester v enoti intenzivne terapije
Petra Križan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Poklicno zadovoljstvo predstavlja velik del našega življenja, zato ni vseeno, kako se počutimo pri delu in ali smo zadovoljni ali ne. Zaradi čustveno intenzivnega in metodično zahtevnega dela z ljudmi v intenzivni terapiji so zelo pomembni medsebojni odnosi, ki jih medicinske sestre vzpostavljajo na svojem delovnem mestu. Uspeh zdravljenja življenjsko ogroženih bolnikov v enoti intenzivne terapije je odvisen predvsem od timskega dela ter dobro organiziranega medsebojnega sodelovanja vseh medicinskih strok in strokovnjakov, ki so udeleženi pri zdravljenju. V občutljivem srečevanju z življenjskimi stiskami bolnikov lahko medicinske sestre učinkovito pomagajo le, če tudi same izberejo pot, ki pomeni strokovni razvoj in osebnostno rast. Zaradi obremenjenosti, včasih nezadovoljstva z medsebojnim sodelovanjem in dela z bolniki v življenjski nevarnosti, se lahko pri medicinskih sestrah pojavi sindrom izgorelosti, kar povzroča stres. Diplomska naloga v teoretičnem delu predstavlja poklicno zadovoljstvo, medosebne odnose in komunikacijo med medicinskimi sestrami v intenzivni terapiji. Naloga teoretično reflektira in interpretira situacije in momente pri delu, v katerih je izražena potreba po superviziji. Eno izmed možnih metod preprečevanja oziroma reševanja morebitnih problemov predstavlja supervizija in proces izvajanja le-te. V praktičnem delu so rezultati anonimnega anketnega vprašalnika, ki je bil opravljen v enoti intenzivne terapije v Kliničnem centru Ljubljana. Razdeljenih je bilo 30 anonimnih anketnih vprašalnikov kateri so bili vsi vrnjeni. Rezultati kažejo, da je večina medicinskih sester zadovoljnih z delom v enoti intenzivne terapije. Komunikacija je večinoma stalna vendar odkriti odnosi so redki. Iz rezultatov je tudi razvidno, da se večinoma pri delu pojavlja stres. Medicinske sestre menijo, da bi supervizija pripomogla k boljšim medsebojnim odnosom in boljši komunikaciji. Vladali bi tudi bolj odkriti odnosi med sodelavci in stres bi se zelo zmanjšal v delovnem okolju.
Keywords: Medicinska sestra, intenzivna terapija, supervizija, medsebojni odnosti, stres, komunikacija
Published: 30.04.2009; Views: 4165; Downloads: 778
.pdf Full text (532,12 KB)

6.
Kakovost življenja starostnika po operaciji kolka
Janez Hercan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili starostnika in njegovo kakovost življenja po operaciji kolka. V prvem, teoretičnem delu so opisani dejavniki tveganja za zlom kolka, diagnostika in zdravljenje, preprečevanje padcev ter rehabilitaciji po zlomu. Posebej pa smo se osredotočili na kakovost življenja starostnika po operaciji kolka. Bolniku je po operaciji v veliko pomoč podpora družine in drugih. Namen diplomskega dela je bil raziskati kakovost življenja starostnika po operaciji kolka. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati na podlagi anonimnega anketnega vprašalnika. Vprašalnik je vseboval 19 vprašanje odprtega in zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 10 starostnikov. Raziskavo smo želeli ugotoviti kako lahko medicinska sestra vpliva na kakovost življenja starostnika po operaciji kolka, kako so starostniki pripravljeni na odpust iz bolnišnice ter kakšno vlogo ima pri zagotavljanju kakovosti življenja starostnika njegova družina. Bistvene ugotovitve so pokazale, da imajo pri kakovosti življenja starostnika po operaciji kolka medicinska sestra in njegovi svojci pomembno vlogo. Prav tako smo tudi ugotovili, da se kakovost življenja pacienta po operaciji bistveno zmanjša.
Keywords: starostnik, kakovost življenja, zlom kolka, medicinska sestra, zdravstvena nega, svojci
Published: 14.07.2009; Views: 5606; Downloads: 1189
.pdf Full text (469,18 KB)

7.
Reorganizacija prevozov in uvedba skladiščne dejavnosti : diplomsko delo visokošolskega strokovnega programa Gospodarska in tehniška logistika
Antonija Grm, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljena reorganizacija prevozov in uvedba skladiščne dejavnosti v podjetju Mednarodni prevozi in posredovanje samostojnega podjetnika Antona Grm. Zaradi izrazito konkurenčnega okolja na področju prevozov blaga, se je vodstvo podjetja odločilo za reorganizacijo obstoječega poslovanja podjetja. Glede na analizo obstoječega stanja poslovanja podjetja, smo ugotovili, da je možno znižati stroške transporta z vpeljavo podizvajalcev za posamezna tržišča. Pogoj za vpeljavo podizvajalcev pa zahteva uvedbo skladiščne dejavnosti, ki omogoča časovno premostitev prevzete celotne pošiljke blaga v skladišče, ki se kasneje iz skladišča skomisionira na več manjših pošiljk blaga po posameznih tržiščih. Glede na pogoj o uvedbi skladiščne dejavnosti in glede na znane tehnologije skladiščenja, smo predstavili načrtovanje regalnega skladiščnega sistema. Poleg načrtovanja regalnega skladišča, je predstavljena tudi kalkulacija, oz. ocenjena investicijska vrednost uvedbe regalnega skladiščnega sistema v obravnavanem podjetju. Na osnovi analize rezultatov v diplomskem delu ocenjujemo, da predlagane rešitve omogočajo boljše poslovne rezultate podjetja, predvsem pa večjo konkurenčno prednost pred ostalimi udeleženci na trgu.
Keywords: logistika, reorganizacija transporta, skladiščno poslovanje, logistična analiza
Published: 27.08.2009; Views: 2279; Downloads: 194
.pdf Full text (2,09 MB)

8.
VPLIV JUGOSLOVANSKEGA CENTRALIZMA NA POLITIČNI IN KULTURNI RAZVOJ V SLOVENIJI MED LETOMA 1956 IN 1962
Antonija Baznik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Avtorica v diplomskem delu obravnava mednacionalne odnose in vpliv jugoslovanskega centralizma na politični in kulturni razvoj v Slovenji v drugi polovici petdesetih in začetku šestdesetih let 20. stoletja. Obravnavano obdobje so zaznamovale težnje po decentralizaciji, deetatizaciji države, kar pa se je v večini primerov izkazalo kot kratenje pravic republik. Za obravnavano obdobje je ključno nacionalno vprašanje, ki so ga komunisti podcenjevali in ga imeli za rešenega z revolucijo in federativno ureditvijo. V prizadevanjih za ohranitev in krepitev enakopravnosti med narodi so imeli kulturniki, ki pa so morali bili »pravoverno« socialistično usmerjeni. V začetku petdesetih let je državo prizadela gospodarska kriza, ki je poglobila nasprotja med zagovorniki samoupravljanja in državnega upravljanja ekonomije, med zagovorniki sistema in zagovorniki plana … Leto 1962 je bilo v marsičem prelomno, kajti na zvezni ravni so prvič odkrito razpravljali o nekaterih problemih nacionalizma. Na dan so privrele razne kritike, ki so se dotikale vseh sfer družbenega življenja. Zadevo je razrešil Tito, ki je na tridnevnem izrednem zasedanju grajal in poskušal poenotiti svoje vrste. Izkazalo se je, da politično vodstvo ni enotno, vendar je med nosilci različnih koncepcij prišlo do kompromisa. Kljub temu da slovensko stališče ni povsem zaživelo v ustavi SFRJ, so liberalnejša šestdeseta leta omogočila uveljavitev »liberalnejših« idej.
Keywords: Jugoslavija, Slovenija, unitarizem, centralizem, kultura, politika
Published: 17.11.2009; Views: 1380; Downloads: 119
.pdf Full text (1,08 MB)

9.
ZDRAVSTVENA NEGA BOLNIKA PO OPERACIJI RAKA NA DEBELEM ČREVESU S KOLOSTOMO
Semra Ćudić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje zdravstveno nego bolnika po operaciji raka na debelem črevesu s poudarkom na pooperativnem obdobju. Opisano je delovanje in patologija črevesa, vrste zdravljenja, ki se uporabljajo v Sloveniji, predoperativna in pooperativna zdravstvena nega ter opredeljene nekatere najpogostejše negovalne diagnoze pri bolnikih pred in po operaciji. Izpostavljena je vloga in naloge medicinske sestre pri preprečevanju zgodnjih zapletov zdravljenja in pripravi bolnika na odpust ter vloga svojcev in enterostomalnega terapevta.
Keywords: bolnik, rak debelega črevesa, črevesna stoma, medicinska sestra, enterostomalni terapevt, zdravstvena nega.
Published: 06.11.2009; Views: 4539; Downloads: 1215
.pdf Full text (435,73 KB)

10.
ANALIZA DVEH JAVNIH GOVOROV PO TEORIJI VREDNOTENJA JEZIKA
Antonija Pavlovič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga z naslovom Analiza javnih govorov po Teoriji vrednotenja jezika, se prične s poglavjem o retoriki in nadaljuje s predstavitvijo zelo mlade, še razvijajoče se teorije, Teorije vrednotenja jezika. Praktični del te diplome predstavljajo: identifikacija, analiza in razprava retoričnih figur, uporaba in učinkovitost le-teh v govorih, katerih namen je, da prepričajo ljudi. Poglobljena raziskava govorov kaže temeljno ideološko in namensko ozadje Tonya Blaira in princese Diane. Z namenom, da odkrijemo razne elemente oblik prepričljivosti in vrednotenja jezika, smo uporabili okvir Teorije jezika vrednotenja avtorjev Martin in White, ki predstavlja jedro diplomskega dela. Opravljena je bila tudi primerjava obeh govorov, ki je pokazala podobnosti in razlike med njima.
Keywords: Ključne besede: govor, teorija vrednotenja jezika, retorične figure, prepričljivost
Published: 07.07.2011; Views: 1898; Downloads: 180
.pdf Full text (619,18 KB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica