| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv ß-ciklodekstrina na kinetiko in mehanizem reakcije umiljenja etilacetata : doktorska disertacija
Anja Petek, 2022, doctoral dissertation

Abstract: Ciklodekstrini (CD) so v zadnjih letih pritegnili pozornost raziskovalcev zaradi svoje potencialne uporabe kot »molekularni reaktorji«, ki omogočajo izvedbo organskih reakcij v vodnih raztopinah (zelene tehnologije). So ciklični oligosaharidi, ki nastanejo pri encimski razgradnji škroba. Imajo obliko prisekanega stožca s hidrofobno notranjostjo in primarnimi ter sekundarnimi OH skupinami nameščenimi na zunanjih straneh odprtine. Zunanja površina CD je hidrofilna, zaradi česar so relativno dobro topni v vodi. Hidrofobna notranjost pa omogoča vključitev hidrofobnih molekul v notranjost CD, nastane vključitveni kompleks gostitelj-gost. Gostujoče molekule so v kompleks vezane samo na osnovi van der Waalsovih sil, brez tvorbe kovalentnih vezi, pri čemer se spremenijo fizikalne lastnosti in kemijska reaktivnost. Poznavanje mehanizma nastanka CD kompleksa in njegovega vpliva na potek reakcije je tako ključnega pomena. V doktorski disertaciji smo na modelnem sistemu alkiltrimetilamonijevih bromidov raziskali vpliv van der Waalsovih sil in hidrofobnega efekta. Proces micelizacije smo proučevali z merjenjem specifične prevodnosti in iz na lasten način izpeljanega pseudo-faznega modela določili termodinamske parametre: standardno prosto Gibbsovo energijo (∆G0mic), entalpijo (∆H0mic) in entropijo (∆S0mic) micelizacije ter jih analizirali kot funkcijo povečanja dolžine alkilne verige in temperature. Rezultati kažejo, da je micelizacija termodinamsko ugoden proces (∆G0mic
Keywords: β-ciklodekstrin, vključitveni kompleks, etilacetat, mehanizem umiljenja, alkiltrimetilamonijevi bromidi, prevodnost
Published in DKUM: 29.07.2022; Views: 683; Downloads: 78
.pdf Full text (2,36 MB)

2.
Celotna in neodvisna mavrična dominacija : na študijskem programu 2. stopnje Matematika
Anja Petek, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo novi različici mavrične dominacije, celotno in neodvisno mavrično dominacijo. Podobno kot pri mavrični dominaciji sta tudi ti dve inačici povezani s posplošenimi prizmami $G\square K_k$. Slednje predstavljajo kartezični produkt poljubnega grafa $G$ in polnega grafa $K_k$. V delu podamo nekaj mej in lastnosti $k$-mavričnega celotnega dominantnega števila $\gamma_{\rtk}(G)$, ter $k$-mavričnega neodvisnega dominantnega števila $\gamma_{\rik}(G)$. Za nekatere znane družine grafov predstavimo tudi natančne vrednosti. Na koncu dela sledi Nordhaus-Gaddumov tip rezultata neodvisne mavrične dominacije za $k=2$, $5\leq \gamma_{\ridva}(G)+\gamma_{\ridva}(\overline{G})\leq n+3$, kjer $\overline{G}$ predstavlja komplement grafa $G$.
Keywords: dominacija, kartezični produkt, mavrična dominacija, celotna mavrična dominacija, neodvisna mavrična dominacija, Nordhaus-Gaddum
Published in DKUM: 05.01.2022; Views: 715; Downloads: 39
.pdf Full text (618,19 KB)

3.
Chemometric characterization of Slovenian red wines
Milena Ivanović, Anja Petek, Maša Islamčević Razboršek, Mitja Kolar, 2017, original scientific article

Abstract: Total phenolic (TPC), flavonoid (TFC) and tannin (TTC) contents, total $SO_2$, total acids, pH, and reducing sugars were measured in twenty five Slovenian red wines from three key wine producing regions, Podravje, Posavje and Primorska. The results were chemometrically analysed and the wines were classified according to wine growing region and vine variety. Principal component analysis proved that TPC, TFC and TTC contents were primarily responsible for variation in the wines. Additionally, linear discriminant analysis (LDA) was performed and resulted in the satisfactory classification of samples by both vine variety and region.
Keywords: Slovenian red wines, quality parameters of wine, polyphenols, chemometric analysis
Published in DKUM: 03.10.2017; Views: 1354; Downloads: 372
.pdf Full text (119,46 KB)
This document has many files! More...

4.
RAVNOTEŽJE TEKOČE-TEKOČE ZA SISTEM VODA + PROPIONSKA KISLINA + 2-OKTANON PRI 298.15 K
Anja Petek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Propionska kislina se pogosto uporablja v kemijski, biokemijski in farmacevtski industriji kot topilo, reagent, dezinfekcijsko sredstvo, konzervirno sredstvo s protibakterijskim in šibkim fungicidnim delovanjem, natrijeve, kalcijeve in kalijeve soli propionske kisline pa so poznane kot varni (zeleni) dodatki hrani. Zelena tehnologija proizvodnje je fermentacija sladkorjev ob prisotnosti bakterije Propiopnibacterium in ekstrakcija iz vodne raztopine s primernim topilom. Izbira topila temelji na faznem ravnotežju tekoče-tekoče. Kot topilo smo izbrali 2-oktanon in preučili sistem voda + propionska kislina + 2-oktanon. Pri T = 298,15 K in atmosferskem tlaku smo za ravnotežje tekoče-tekoče v sistemu določili krivuljo ternarne vzajemne topnosti (binodalo) in sestave veznih črt. Termodinamsko skladnost eksperimentalnih veznih črt smo potrdili z Othmer-Tobiasovo korelacijo in Handovo korelacijo. V dvofaznem področju smo ovrednotili koeficiente porazdelitve propionske kisline (D2), koeficiente porazdelitve vode (D1), faktorje separacije (S) in selektivnosti. Na osnovi dobljenih rezultatov lahko zaključimo, da je 2-oktanon primerno topilo za separacijo propionske kisline iz razredčenih vodnih raztopin (fermentacijske brozge).
Keywords: Ravnotežje tekoče-tekoče, Propionska kislina, 2-oktanon, Voda, Ternarni sistem
Published in DKUM: 26.10.2010; Views: 3144; Downloads: 215
.pdf Full text (1,62 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica