| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Stališča do zaposlovanja žensk v policiji - razlike v stališčih nekoč in danes : diplomsko delo univerzitetnega študija
Anja Mežič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o stališčih do zaposlovanja žensk v policiji, zgodovini vključevanja žensk v policijsko organizacijo, težavah s katerimi se srečujejo ter o razlikah v stališčih nekoč in danes. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in raziskovalnega dela. V prvem delu, teoretičnega dela, je predstavljen management na splošno, policijski management, zakonodaja, ki ureja enakopraven položaj žensk v policiji, zgodovina vključevanja žensk v policijo v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji in v Sloveniji. V drugem delu so predstavljene številne težave s katerimi se srečujejo policistke pri opravljanju svojega poklica, kot so razni stereotipi o policistkah in ženskah na splošno, policijska subkultura, stres, spolno nadlegovanje idr. Tretji del obsega vlogo žensk v policijski organizaciji, primernosti in neprimernosti žensk za policijsko delo ter prednostih in slabostih žensk v policiji. Poleg tega je tu obravnavan tudi odziv moških kolegov in javnosti na ženske policistke nekoč in danes ter predstavljena nekatera združenja policistk (mednarodno, evropsko in slovensko). V raziskovalnem delu so najprej navedene metode dela nato pa še predpostavljene hipoteze. V zadnjem poglavju raziskovalnega dela so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena na spletu, med splošno javnostjo. S pomočjo anketnega vprašalnika je bilo ugotovljeno, kakšna so stališča javnosti, glede zaposlovanja žensk v policijsko organizacijo danes in ali so se ta do danes spremenila.
Keywords: policija, ženske, policistke, policijska subkultura, stereotipi, stališča, vprašalniki, diplomske naloge
Published: 20.03.2013; Views: 1254; Downloads: 266
.pdf Full text (1,12 MB)

2.
Analiza romske problematike - študija primera Kerinov grm
Anja Mežič, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava področje romske tematike, natančneje probleme na posameznih področjih življenja romske skupnosti, in sicer: bivalnih razmer, izobraževanja, zaposlovanja ter varnostnih razmer. Naloga temelji na analizi stanja prej omenjenih družbenih področij romske skupnosti, v smislu študije primera romske skupnosti romskega naselja Kerinov grm (največje romsko naselje v občini Krško). Romska tematika oziroma problematika je aktualna tema, saj so tu vsakodnevno prisotni številni problemi povezani z romsko skupnostjo, katere je težko reševati, predvsem zaradi nemotiviranosti Romov po spremembah, po sodelovanju pri reševanju njihovega položaja, predvsem po spremembi njihovega načina življenja. Romi imajo svoje korenine, kulturo, vrednote, ki so različne od kulture, vrednot in načina življenja večinskega prebivalstva. Tako ti dve skupnosti med seboj težko funkcionirata, kaj šele da bi skupaj sobivali. Prisotno je veliko nestrpnosti, diskriminacije, negativnih mnenj, pogledov na romsko skupnost s strani večinskega prebivalstva. Težava je tudi v samem sistemu države, saj poskuša probleme reševati zgolj s pomočjo finančnih sredstev, na način, da Romom mesečno namenja določen denarni znesek, jih na ta način »utiša«, tako Romi nimajo ciljev, vizije za boljše življenje, ker nek vir dohodka dobijo in to jim zadošča. Več bi bilo potrebno delati na socializaciji romske skupnosti, več delati in se ukvarjati z Romi.
Keywords: Romi, romska skupnost, romska naselja, pravna ureditev, človekove pravice, zaposlovanje, izobraževanje, varnostne razmere, Kerinov grm, magistrska dela
Published: 13.11.2015; Views: 1011; Downloads: 290
.pdf Full text (1,47 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica