| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Seznanjenost odraslih o spremembah na koži in zaščiti kože
Anja Lešnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Koža je po površini največji, najtežji in po funkciji najbolj vsestranski organ našega telesa, ki varuje vse druge organe v našem organizmu, služi kot ščit pred vplivi okolja, regulira telesno temperaturo, ima čutilno funkcijo in še bi lahko naštevali. Na površini kože se lahko pojavijo tudi različne spremembe, ki so lahko nenevarne, ali pa gre za maligne novotvorbe. Zaradi tega je treba površino kože skrbno opazovati in jo pregledovati, da lahko ob vsaki spremembi obiščemo zdravnika, ki nam pove, kakšna je vrsta spremembe. V prvem, teoretičnem delu diplomskega dela so predstavljeni anatomija, fiziologija in patologija kože. Prav tako so predstavljene različne vrste kože, ter spreminjanja skozi različna življenjska obdobja. Ker imajo zunanji dejavniki velik vpliv tako na naše počutje, kot tudi na videz kože, so predstavljeni tudi dejavniki tveganja, ki negativno vplivajo na kožo in preventiva negativnih dejavnikov. V drugem, empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo spomladi 2011 opravili v Zdravstvenem domu Mežica, v splošni ambulanti, med pacienti in pacientkami, ki so v tem času obiskali svojega osebnega splošnega zdravnika. Vprašalnik je bil sestavljen iz 30 vprašanj. Raziskati smo želeli, ali ženske bolje skrbijo za svojo kožo, kot moški, ali anketirani poznajo različne vrste kož in spreminjanje kože v različnih starostnih obdobjih, ter kako pogosto si odrasli pregledujejo kožo. Rezultati so pokazali, da je nekaj anketirancev osveščenih o spremembah na koži, o dejavnikih tveganja, ki vplivajo na kožo in o tem, kako se koža spreminja skozi starostna obdobja, vendar je še vedno več tistih, ki o tem ne vedo veliko, tistih, ki bi jih bilo potrebno poučiti o skrbi za kožo. Ženske bolje poznajo svojo kožo in bolje skrbijo zanjo, zato bi lahko svoje partnerje spodbujale in jim pomagale pri skrbi za kožo.
Keywords: anatomija kože, naloge kože, skrb za kožo, kožne spremembe
Published: 03.08.2011; Views: 1989; Downloads: 304
.pdf Full text (23,24 MB)

2.
VLOGA MANAGEMENTA PRI UVELJAVLJANJU PRAVIC OSEB Z MOTNJAMI V TELESNEM IN DUŠEVNEM RAZVOJU
Anja Lešnik, 2014, master's thesis

Abstract: POVZETEK Zakon o pacientovih pravicah in Zakon o duševnem zdravju sta zelo pomembni listini, ki bi ju morali poznati vsi zaposleni v socialnovarstvenih ustanovah oziroma vsi, ki se ukvarjajo z osebami z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. Vsi skupaj bi si morali prizadevati za stalno boljši standard pacientov in s tem tudi njihovih pravic. Vemo, da se bomo morali za to truditi zelo dolgo časa, vendar bi moral biti del managementa v vsaki neprofitni organizaciji usmerjen v vpeljevanje novitet s področja pacientovih pravic in dolžnosti, saj se mora vsak pacient intudi vsak zaposleni, ki s pacienti dela, zavedati pomena pravic. V teoretičnem delu magistrskegadela smo predstavili relevantno literaturo s področja Zakona o pacientovih pravicah, Zakona o duševno motenih, Mednarodne konvencije o varovanju in spodbujanju pravic in dostojanstva invalidov, s poudarkom na duševno motenih. Pregledali smo literaturo o managementu in vodenju ter vplivu managementa na kakovost zdravstvenih storitev z izboljšanim seznanjanjemz Zakonom o pravicah pacientov z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. Predstavili smo tudiCenter za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. V drugem, empiričnem delu magistrskega dela smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvajali maja letos v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem v celotnem delovnem kolektivu. Anketnih vprašalnikov niso izpolnili vsi zaposleni, saj jih je kar nekaj odklonilo sodelovanje, nekaj pa je bilo tudi neustrezno rešenih anketnih vprašalnikov, zato smo jih zavrgli. Vprašalnik je bil sestavljen iz 24 vprašanj. Raziskati smo želeli seznanjenost zaposlenih v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem s pravicami oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Rezultati so pokazali, da je s pravicami seznanjena slaba polovica zaposlenih.
Keywords: Zakon o pacientovih pravicah, Zakon o duševnem zdravju, management, osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju
Published: 18.07.2014; Views: 1166; Downloads: 136
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica