| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razumevanje navodil in razvoj besednjaka otrok v prvem starostnem obdobju
Anja Krajnc, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu z naslovom Razumevanje navodil in razvoj besednjaka otrok v prvem starostnem obdobju je avtorica s pomočjo izbrane literature v teoretičnem delu najprej predstavila jezik, mišljenje in govor. V nadaljevanju je opredelila razvoj govora, potek razvoja govora, metode in načine dela pri delu z otroki, pojasnila, kako in s čim spodbujamo govorni razvoj otrok v vrtcu in poslušanje. Namen empiričnega dela je raziskati otrokovo razumevanje govora in podanih navodil v časovnem obdobju petih mesecev. Ugotoviti želimo razvoj besednjaka otrok v času med prvim in drugim preverjanjem. Rezultati, pridobljeni na podlagi izvedbe empiričnega dela, so pokazali, da otrokov govor in besednjak napredujeta. Pri nekaterih otrocih hitreje kot pri drugih. Ob drugem preverjanju so se v večini vsi otroci odzvali navodilu in za razliko od prvega preverjanja še zraven kaj povedali.
Keywords: razvoj govora, besednjak, poimenovanje, razumevanje navodil, tvorjenje besednih zvez.
Published: 28.07.2017; Views: 1018; Downloads: 171
.pdf Full text (919,20 KB)

2.
Vzroki in posledice stresa ter primerjava le-tega v določenih samostojnih podjetjih
Anja Krajnc, 2017, master's thesis

Abstract: Dandanes se nenehno srečujemo s številnimi obveznostmi, problemi, nenehnim hitenjem in pomanjkanjem časa in stres za nas predstavlja nekaj neizogibnega. Pojavil se je že pred tisočletji, ko je ljudem pomagal skozi preživetje, danes pa za ljudi predstavlja zahrbtnost in nasploh nekaj slabega. Ljudje stresu ne posvečajo dovolj časa in pozornosti, kar pa predstavlja največje posledice. Ob pojavu stresa se pri posamezni osebi lahko pojavijo številni simptomi, in sicer telesni, vedenjski, čustveni kot tudi miselni. Stres je zaradi vseh svojih posledic, ki jih povzroča, dobil pri ljudeh negativno podobo, čeprav stres do neke mere ljudem koristi. Pospeši človekovo storilnost, ga napolni z dodatno energijo in daje motivacijo za delo. Kadar posameznik stresa ne zna oziroma ga več ne more obvladati, pa stres presega njegove sposobnosti in ima negativen vpliv. Kar dokazuje, da je stres večdimenzionalen pojav, saj lahko obenem na človeka vpliva pozitivno ali negativno. Pojavlja se vsakodnevno ali občasno, povzročijo pa ga lahko notranji ali zunanji dejavniki, lahko ima kratkotrajen ali dolgotrajen vpliv. Magistrsko delo vsebuje teoretični kot tudi empirični del. V teoretičnem delu magistrske naloge smo opredelili stres na splošno ter se osredotočili na vzroke in posledice stresa zaposlenih na delovnem mestu, navedli pa smo tudi, kako premagati stres pri posamezniku. Stres postaja zelo velik problem delovnega sveta. Ne prizadene samo zaposlenega v podjetju, ampak tudi podjetje samo. Izhaja lahko iz delovnega okolja zaposlenega, delovnega mesta, kulture podjetja, medsebojnih odnosov ipd. Stres lahko vpliva pozitivno in tako poveča storilnost zaposlenih. V primeru negativnega vpliva pa to za podjetje lahko predstavlja zelo velik strošek. V empiričnem delu magistrskega dela smo skušali teorije različnih avtorjev podkrepiti z raziskavo, do katere smo prišli s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketni vprašalnik je bilo pripravljeno izpolniti 21 samostojnih podjetnikov. Skupno je bilo v anketni vprašalnik vključenih 26 oseb, od tega 21 lastnikov samostojnih podjetji in 5 zaposlenih v izbranih podjetjih. S pomočjo programa SPSS smo opravili analizo pridobljenih odgovorov in preverili hipoteze, ki smo jih zastavili v magistrskem delu. S pomočjo raziskave smo ugotovili, kateri so najpogostejši dejavniki, ki pri zaposlenih povzročajo stres. Ugotovili smo, kakšen vpliv ima stres na psihično stanje zaposlenih, katere so najpogostejše zdravstvene težave zaposlenih. Ugotovili smo, ali ima stres na delovnem mestu vpliv na njihovo razporejanje časa in ali čas koristijo, kot bi si ga želeli. Ugotovili smo, da zaposlenim največji vir stresa predstavlja preveč dela in sprejemanje pomembnih odločitev ter, da zaposleni, ki svojega časa ne razporejajo, kot bi si želeli, poročajo o več vedenjskih znakih prekomernega stresa.
Keywords: Stres, vrste stresa, stresorji, stres na delovnem mestu, vzroki stresa, posledice stresa, izgorevanje.
Published: 06.07.2017; Views: 947; Downloads: 174
.pdf Full text (1,49 MB)

3.
ANALIZA POTREBNIH INFORMACIJ O TUJIH TRGIH IN NJIHOVI MOŽNI VIRI
Anja Krajnc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Večina držav je danes povezanih z mednarodnim poslovanjem, zato velja, da je malo slovensko gospodarstvo še bolj odvisno od povezovanja s tujimi trgi in izkoriščanja njihovih potencialov. Med državami obstajajo razlike, in sicer gospodarske, politične, kulturne in tehnološke, kar pomeni, da se poslovanje razlikuje od države do države. Podjetje, ki se odloči vstopiti na tuji trg, mora dimenzije preučiti in spoznati. S tem spozna priložnosti na določenem tujem trgu in je prav tako pripravljeno na tveganja.
Keywords: Internacionalizacija, mednarodno poslovanje, dimenzije mednarodnega poslovanja, informacije o tujih trgih, institucija za spodbujanje internacionalizacije
Published: 18.11.2013; Views: 930; Downloads: 128
.pdf Full text (685,42 KB)

4.
NARAVOSLOVNE DEJAVNOSTI SKOZI OČI VZGOJITELJA (V VRTCIH NA GORENJSKEM IN ŠTAJERSKEM)
Maja Korenčan, Anja Krajnc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Naravoslovne dejavnosti skozi oči vzgojitelja v vrtcih na Gorenjskem in Štajerskem je uvodoma predstavljen Kurikulum za vrtce, s posebnim poudarkom na področju narave. V nadaljevanju je predstavljena vloga vzgojitelja pri načrtovanju in izvajanju naravoslovnih dejavnosti v vrtcu ter naloge vzgojitelja in načini, kako otroke za naravoslovje motivirati. Podrobneje so predstavljene sodobne metode dela in njim najustreznejše oblike dela. Predstavljen je tudi konstruktivistični pedagoški koncept, na katerem temeljijo za naravoslovje najpomembnejše metode dela – tiste, ki vključujejo otrokovo lastno aktivnost. Empirični del diplomskega dela temelji na raziskavi, opravljeni v različnih vrtcih gorenjske in štajerske regije. Z anketiranjem vzgojiteljev smo zbrali podatke, mnenja o vsebinskih, organizacijskih in odnosnih vidikih naravoslovnih dejavnosti v vrtcu. Ugotovitve kažejo, da večina vzgojiteljev gorenjske kot tudi štajerske regije, največ pozornosti namenja področju biologije. Menijo, da je s področja biologije največ primernih vsebin za otroke vseh starosti. Najslabše je zastopano področje fizike. Regiji se razlikujeta v poznavanju sodobnejših naravoslovnih projektov, na primer projektov Pollen in Tempus. Na področju Gorenjske je poznavanje tovrstnih projektov izredno slabo, medtem ko na področju Štajerske približno polovica vzgojiteljev pozna tovrstne projekte. Ugotovitve kažejo tudi, da vzgojitelji gorenjske regije pri svojem delu najpogosteje uporabljajo metodo raziskovanja, vzgojitelji štajerske regije pa metodo izkustvenega učenja. Najredkeje uporabljeni sta metoda dela s tekstom in metoda projektnega dela. Večina vzgojiteljev obeh regij pri svojem delu najpogosteje uporablja skupinsko in skupno obliko dela, najredkeje uporabljena pa je frontalna oblika. Prav tako je na področju štajerske regije večje poznavanje raziskovalnih škatel in večja uporaba le teh pri delu z otroki.
Keywords: predšolska vzgoja, naravoslovje, konstruktivizem, metode dela, oblike dela, projekti.
Published: 27.02.2012; Views: 4220; Downloads: 437
.pdf Full text (4,70 MB)

5.
Priprava pacienta na operacijo jeter
Anja Krajnc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili metodo vprašalnika. V prvem delu diplomskega dela so predstavljena jetra, anatomija, fiziologija, ter anatomija, fiziologija in patofiziologija debelega črevesa vključno z metastazami na jetrih. Poglobili smo se v vrste preiskav za odkrivanje bolezni in postavitev diagnoze. Predstavili smo operativno ter konzervativno zdravljenje. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena zdravstvena nega, proces zdravstvene nege, vloga medicinske sestre pri pripravi bolnika na operativni poseg ter pooperativna zdravstvena nega. V študiji primera, ki zajema bolnika z rakom debelega črevesja ter posledično metastazami na jetrih, ugotavljamo njegovo zmožnost samooskrbe pred in po operaciji.
Keywords: jetra, rak debelega črevesa, operativni poseg, bolnik, zdravstvena nega, medicinska sestra.
Published: 23.02.2012; Views: 3244; Downloads: 491
.pdf Full text (728,79 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica