| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Slovenski esej
Anita Vodišek, 2014, original scientific article

Abstract: Esej je posebna zvrst miselne proze, ki v literarni vedi doprinese v tistem delu raziskovanja literature, ki ni mogoč z izključno znanstveno razpravo. Članek prikazuje reševanje terminološke variabilnosti problematike eseja v slovenski literarni vedi, in sicer bo predstavljen kronološki pregled razprav o eseju v slovenski literarni vedi, ki so izšle v knjižnih oblikah – od Literarnega leksikona Esej do Slovenske esejistike v drugi polovici dvajsetega stoletja Mirana Štuheca.
Keywords: esej, esejistika, kronologija, literarna veda
Published: 15.02.2018; Views: 462; Downloads: 192
.pdf Full text (358,39 KB)
This document has many files! More...

2.
Problem razdvojenega subjekta v delih Marjana Rožanca
Miran Štuhec, Anita Vodišek, 2014, original scientific article

Abstract: Po kratki utemeljitvi vsebine bova sintetično opozorila na nekatere bistvene značilnosti Rožančevega pisanja. Najin interes bo v največji meri usmerjen k njegovi esejistiki, saj ta odkriva najpomembnejše značilnosti avtorjevega poglobljenega in subtilnega razmerja do sveta. Tloris vprašanj, ki zadevajo Boga in človeka, moškega ter žensko, igro in šport, umetnost ter ustvarjalnost, je Rožanc prek pojma razdvojeni subjekt opremil z nenehnim iskanjem ravnovesja in smisla.
Keywords: slovenski esej, razdvojeni subjekt, humanizem, hominizacija, paradoksalna eksistenca, bogoiskateljstvo
Published: 21.12.2015; Views: 636; Downloads: 23
URL Link to full text

3.
Subjekt v kratki prozi Andreja Blatnika
Anita Vodišek, Miran Štuhec, 2003, original scientific article

Abstract: Subjekt se v Blatnikovih zbirkah Šopki za Adama venijo, Biografije brezimenih, Menjave kož in Zakon želje razvija v smeri od razmišljajočega preko otopelega subjekta v zbirki Menjave kož do subjekta pogovarjanja v zadnji zbirki. Pričujoče besedilo umešča Blatnikov postmodernistični subjekt v postmoderno kulturo, ki jo zaznamuje hkraten obstoj večjega števila resnic. V zadnjem času se je sicer pojavilo več izrazov, ki ozmačujejo postmodernistični subjekt, sam razvoj pojmovanja subjekta pa lahko spremljamo od antičnih grških mislecev naprej. Alternativna psihologija 20. stoletja je v pojmovanje postmodernega subjekta vnesla nove interpretacije. Meadov komnetator hipnih dogodkov, Foucaultov avtorefleksivni subjekt, Derridajeva paranoidna konstrukcija in Rortyjev liberalni kronist - vse to je postmodernistični subjekt. Tako, vendar z nekaterimi zadržki, lahko imenujemo tudi Blatnikov subjekt, ki išče besedo, da bi izrazil resnico in se znašel v hitro minljivi, kaotični postmoderni dobi.
Keywords: slovenska književnost, proza, kratka proza, subjekt, literarna zgodovina
Published: 10.07.2015; Views: 414; Downloads: 38
URL Link to full text

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica