| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 84
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Neustavljiv v svoji koži - ženska rekreativna športna oblačila za obilne postave : magistrsko delo
Monika Kuharič, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava ženska rekreativna športna oblačila za obilne postave. Prvi del obravnava ženske obilne postave, tabele mer ter rekreativna ženska oblačila večjih oblačilnih velikosti in pripomočke za stabiliziranje mehkih tkiv obilnih telesnih postav, ki jih nudi trg. Predstavljeni so nekateri tekstilni material za šport in tehnologije izdelave športnih oblačil. V drugem delu magistrskega dela so predstavljeni rezultati ankete in intervjuja s fokusno skupino petih oseb, njihove telesne mere in silhuete postav, ki so služile za pridobitev potrebnih informacij za razvoj funkcionalnega športnega oblačila za obilne ženske postave. Oblačilo nudi oporo in prilagajanje dimenzijam trebušnega predela. Izdelan je prvi poskusni prototip oblačila, na osnovi njegovega preskušanja na testni osebi je podan predlog drugega prototip funkcionalnega športne oblačila za obilne ženske postave, ki se mu v prihodnosti obeta, da prodre na trg.
Keywords: obilne postave, tabele mer, velike oblačilne velikosti, ženska športna oblačila
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 469; Downloads: 47
.pdf Full text (4,85 MB)

2.
Oblikovanje in razvoj varovalnih gozdarskih oblačil : magistrsko delo
Katarina Remic, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen razvoj varovalnih gozdarskih hlač. Prvi del obsega raziskovalno fazo, ki obravnava pregled osebne varovalne opreme za delo v gozdu na splošno in podrobneje varovalna oblačila. Poleg razčlembe zahtev varovalnih oblačil ta faza vključuje tudi pregled varovalnih oblačil, ki jih nudi trg. V drugem delu magistrskega dela so predstavljeni rezultati ankete, ki so, na podlagi odgovorov in komentarjev profesionalnih sekačev, nadalje služili kot izhodišče za oblikovanje varovalnih hlač. Oblikovana rešitev varovalnih hlač sloni na ergonomiji dela sekačev, funkcionalnih tekstilijah in modnem videzu in je prikazana s pomočjo konstrukcijskih skic, ki natančno prikazujejo hlače ter vse njihove funkcionalne detajle.
Keywords: varovalne gozdarske hlače, varovalna oblačila, osebna varovalna oprema, sečnja, varno delo, nezgode, delo v gozdu
Published in DKUM: 09.09.2022; Views: 419; Downloads: 34
.pdf Full text (10,18 MB)

3.
Konstrukcija ženskega krila : diplomsko delo
Domen Kosi, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega predstavitev zgodovine ženskega krila – od njenega nastanka do pregleda razvoja kril v 20. stoletju. Predstavljene so osnove konstruiranja temeljnih krojev posameznih oblik kril, kot tudi poimenovanja različnih silhuet in dolžin kril. Praktični del zajema oblikovanje kolekcije šestih ženskih kril z inspiracijo v scenskih podlagah za risani film Trnuljčica iz leta 1959. Kolekcija ženskih kril je razčlenjena s konstrukcijskimi skicami in opisi modelov. Izdelana je kosovnica materialov ter predstavljeno konstruiranje in modeliranje krojev ter krojni deli za izdelavo prototipa. Rezultat diplomskega dela je žensko krilo, katerega inspiracija je predstavljena skozi fotografijo in razpravo.
Keywords: krilo, konstrukcijska skica, konstruiranje in modeliranje krojev, prototip
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 605; Downloads: 80
.pdf Full text (3,32 MB)

4.
Modeliranje in prototipiranje detajlov tekstilnih form : diplomsko delo
Sara Kurbus, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil ustvariti detajle, ki estetsko nadgradijo oblačilo in pritegnejo pozornost. Za realizacijo teh ciljev smo črpali nam zanimive detajle iz različnih virov, katerih kombinacije smo prikazali v kolekciji petih modelov ženskih oblek. Pripravili smo konstrukcijske skice in z računalniškim programom OptiTex smo modelirali detajle ter izbran prototip obleke za izdelavo. Iz prototipne tkanine smo sešili detajle oblačil in prototip obleke ter predstavili prototipe tekstilnih form.
Keywords: tekstilne forme, detajli oblačil, modeliranje oblačil, prototipiranje oblačil.
Published in DKUM: 29.09.2021; Views: 440; Downloads: 35
.pdf Full text (1,92 MB)

5.
Obleka pripoveduje zgodbo : diplomsko delo
Mergime Rexhaj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja raziskavo kostumografa, od teoretičnega dela do prototipa, z namenom ustvariti kostum za gledališko igro. Kot inspiracija je bil izbran grški mit o Meduzi. Teoretični del predstavlja antično Grčijo, vključno z umetnostjo in mitologijo tega obdobja. Podana je tudi razčlenitev področja kostumografije in način raziskovanja v oddelku za kostumografijo ter področja, na katera mora biti oblikovalec pozoren med procesom izdelave prototipa kostuma za igro. Praktični del vključuje razvoj krojev kostumov, mask in dodatkov kostuma ter predstavi izdelavo prototipov. Za lik Meduze sta bila izdelana dva kostuma, eden pred njeno preobrazbo in drugi po njej, vsakemu je dodana tudi obrazna maska.
Keywords: Grška mitologija, Meduza, umetnostna zgodovina, kostumografija, gledališče, obrazne maske, konstruiranje oblačil, prototipiranje oblačil in dodatkov
Published in DKUM: 20.09.2021; Views: 589; Downloads: 42
.pdf Full text (4,73 MB)

6.
Celostne oblačilne podobe oblačil za različne tipe postav : diplomsko delo
Anja Stajnko, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega podroben pregled tipov ženskih postav skozi človeštvo in kakšen je vpliv socialnih omrežij na telesno samopodobo. Opredelili smo, kaj je lepotni ideal in kako vpliva na družbo. Izpostavili smo pravila izbiranja oblačil glede na tipe postav, ki hkrati odražajo osebno identiteto in izboljšajo telesno samopodobo posameznice. Podrobneje so bili proučeni tipi telesnih postav in predstavljeni nasveti, s katerimi lahko prekrijemo ali poudarimo telesne značilnosti ter s tem izboljšamo telesno samopodobo. Raziskali smo Instagram profile in z anketnim vprašalnikom pridobili informacije o telesni samopodobi anketiranih žensk oziroma mnenja o njihovih tipih telesnih postav, vplivih socialnih omrežij na njihovo telesno samopodobo in načinu oblačenja glede na njihov tip telesne postave.
Keywords: telesni tipi postav, zunanji videz, telesna samopodoba, ideali, celostne oblačilne podobe, zgodovina telesnih postav, družbena omrežja
Published in DKUM: 10.09.2021; Views: 771; Downloads: 64
.pdf Full text (3,24 MB)

7.
Rekonstrukcija uniforme mariborske narodne garde iz leta 1848/49 : diplomsko delo
Barbara Pučko, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se je osredotočalo na rekonstruiranje uniforme mariborske narodne garde iz leta 1848/49, z namenom razvoja krojev suknjiča in hlač, ki jo sestavljata in potrebe po izdelavi njene replike. Original uniforme mariborske narodne garde hrani Pokrajinski muzej Maribor. Cilj diplomskega dela je bil na podlagi zgodovinskih virov ter analize in dekompozicije uniforme izvesti rekonstrukcijo krojev suknjiča in hlač s pomočjo virtualnega prototipiranja uniforme v 3D okolju programa Optitex PDS 3D. Rezultati diplomskega dela je rekonstrukcija kroja uniforme mariborske narodne garde iz leta 1848/49, ki je prikazana v obliki virtualnih prototipov suknjiča in hlač, ki se lahko uporabita tudi kot virtualna razstavna eksponata v Pokrajinskem muzeju Maribor.
Keywords: uniforma, mariborska narodna garda, 1848/48, rekonstrukcija
Published in DKUM: 01.07.2021; Views: 951; Downloads: 38
.pdf Full text (3,54 MB)

8.
9.
10.
Kreacije skozi prizmo japonske : diplomsko delo
Monika Kuharič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava modo na Japonskem in v Sloveniji. Predstavljeni so znani modni oblikovalci zadnjih let iz obeh držav in ulična moda na Japonskem ter v Sloveniji. Izvedena je primerjava modnih slogov obravnavanih oblikovalcev z namenom poiskati morebitne podobnosti ali razlike v državah s ciljem oblikovati kolekcijo oblačil, katere razvoj sloni na vtisih s potovanja po Japonski, njeni arhitekturi in naravi, ki jo obkroža. Kolekcija sestoji iz osmih modelov, namenjenih vsakodnevni nošnji, ob pravi kombinaciji oblačil in dodatkov pa tudi za svečane in/ali večerne priložnosti, ki so prikazane z izdelanim modelom iz kolekcije.
Keywords: modni oblikovalci, moda na Japonskem in v Sloveniji, japonska in slovenska ulična moda, konstrukcija oblačil
Published in DKUM: 18.09.2019; Views: 1295; Downloads: 110
.pdf Full text (5,74 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica