| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Problemski pouk pri tehniki in tehnologiji v osmem razredu osnovne šole
Andrej Velikonja, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Problemski pouk pri tehniki in tehnologiji v osmem razredu osnovne šole je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Teoretični del je razdeljen na dva sklopa. V prvem sklopu so predstavljena izhodišča za sodoben, kakovosten pouk, ki sledi kompetencam vseživljenjskega učenja (kompetencam 21. stoletja). Drugi sklop je posvečen strukturi učnega načrta predmeta Tehnika in tehnologija v osnovni šoli (Učni načrt, 2011). Na podlagi teoretičnih izhodišč smo pri predmetu tehnika in tehnologija v osmem razredu osnovne šole načrtovali didaktične sklope, zasnovali in izvajali vsebine tehnike in tehnologije po predstavljenih izhodiščih, metodah in oblikah na učenca usmerjenega pouka ter opazovali rezultate. Za analizo so bile uporabljene osnovne opisne statistike in kvalitativne metodološke metode (spremljanje dejavnosti, anekdotični zapisi in fotografsko spremljanje dejavnosti). Cilj naloge je bil analizirati naslednje vidike: – didaktični in metodični vidiki načrtovanja in izvedbe nalog z vidika ciljev in kompetenc 21. stoletja, – načrtovanje didaktičnih sklopov, ki zajemajo ustvarjalne vsebine področja tehnike in tehnologije v osmem razredu osnovne šole, – vpliv prostorskih in materialnih pogojev dela na izvedbo zastavljenih nalog, – vrednotenje postopkov dela in rezultatov dela učencev, ki so nastali na podlagi meril, oblikovanih v okviru načrtovanih vsebin pouka.
Keywords: osnovna šola, tehnika in tehnologija, problemski pouk, kompetence 21. stoletja
Published: 25.05.2021; Views: 123; Downloads: 18
.pdf Full text (5,65 MB)

2.
Beneški bienale sodobne umetnosti in pouk likovne umetnosti v osnovni šoli
Tomaž Zupančič, Andrej Velikonja, 2017, original scientific article

Abstract: V prispevku je predstavljena empirična raziskava uvajanja sodobne umetnosti v pedagoško prakso. Poudarjen je pomen sodobne umetnosti ter podani kronološki pregled Beneškega bienala zadnjih petnajstih let in didaktične smernice za uvajanje sodobne umetnosti v pouk. V empiričnem delu je predstavljena kvalitativna raziskava, izvedena v šolskem letu 2015/16 na vzorcu 117 učencev zadnjega triletja osnovne šole. Na podlagi izbranih del so bili razdelani trije tematski sklopi. Ugotovili smo, da je bil odziv učencev večstransko pozitiven. Poudarili smo razlike med odzivi učencev glede na starost. Na podlagi rezultatov raziskave smo z upoštevanjem sodobnih likovnih praks izoblikovali smernice za izvajanje pouka likovne umetnosti.
Keywords: sodobna umetnost, Beneški bienale, pouk umetnosti, likovna umetnost, osnovna šola
Published: 30.10.2017; Views: 779; Downloads: 352
.pdf Full text (1,04 MB)
This document has many files! More...

3.
Sodobne likovne prakse pri likovni umetnosti v osnovni šoli
Andrej Velikonja, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Sodobne likovne prakse pri likovni umetnosti v osnovni šoli je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Teoretični del je razdeljen na dva sklopa. V prvem sklopu so predstavljene sodobne likovne prakse, s poudarkom na avtorjih sodobne likovne umetnosti, predstavljenih na Beneških likovnih bienalih. Drugi sklop je posvečen sodobni likovni umetnosti v Učnem načrtu za Likovno umetnost v osnovni šoli. V empiričnem delu so uporabljene osnovna deskriptivna statistika in metode kvalitativne metodologije (spremljanje dejavnosti, anekdotski zapisi, video in fotografsko spremljanje dejavnosti). Problem je raziskan z naslednjih vidikov: - Didaktični in metodični vidiki načrtovanja in izvedbe likovnih nalog z vidika sodobnih likovnih praks. - Načrtovanje didaktičnih sklopov, ki zajemajo likovne naloge s področja sodobne likovne umetnosti. - Prostorski in materialni pogoji dela pri pouku likovne umetnosti, ob izvedbah likovnih nalog s sodobno likovno tematiko. - Vrednotenje likovnih del učencev, ki temeljijo na konceptualnih osnovah sodobnih likovnih praks.
Keywords: osnovna šola, likovna umetnost, sodobne likovne prakse, Beneški likovni bienale, Učni načrt za Likovno vzgojo
Published: 24.08.2016; Views: 1125; Downloads: 140
.pdf Full text (4,47 MB)

4.
Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica