| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Uporaba BIM-pristopa za vzdrževanje in upravljanje kanalizacijskega sistema
Bojana Mastnak, 2021, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge je bil izdelati BIM-model za konkretni primer komunalne infrastrukture (kanalizacije) za potrebe lažjega vzdrževanja in upravljanja kanalizacijskega sistema, analizirati prednosti in slabosti proceduralnega modeliranja v kontekstu izdelave BIM-modela, analizirati uporabnost BIM-modela komunalne infrastrukture za različne namene uporabe (boljši pregled in hitrejše reševanje napak oz. sanacijo le-tega). V magistrski nalogi je prikazano, kako lahko BIM-pristop pripomore k boljšemu reševanju težav na terenu. Uporaba takšnega pristopa bi bila smiselna že v fazi projektiranja, saj tako izdelan model omogoča izpis različnih količin, boljšo preglednost in vrsto podatkov, ki jih potrebujemo za vzdrževanje objekta. Prvi del naloge zajema pripravo popisov in proučitev ustreznih programov za dosego želenega cilja. Drugi del naloge prikazuje izdelavo modela s programskim orodjem Grasshopper in Archicad, sledi prikaz uporabe izdelanega modela z aplikacijo Dalux. V zadnjem delu naloge pa so opisane vse prednosti in slabosti, ki smo jih spoznali tekom izdelave BIM-modela za namene boljšega vzdrževanja in upravljanja kanalizacijskega sistema. 
Keywords: gradbeništvo, Bim-model
Published: 02.06.2021; Views: 115; Downloads: 12
.pdf Full text (5,57 MB)

2.
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM): pomen in primeri
Josef Sabbagh, 2020, diploma project paper

Abstract: Osnovna ideja informacijskega modeliranja gradenj (BIM) je izboljšati kvaliteto projektov z izboljšanjem kvalitete projektantskih rešitev. Informacijski model gradnje (BIM-model) integrira prostorske 3D-objekte z informacijami relevantnimi za fazo načrtovanja, gradnje in vzdrževanja. Naloga se osredotoča na pomen BIM v fazi načrtovanja. S programsko opremo za BIM je bila izvedena študija in demonstracija BIM-modeliranja preproste stavbe. Predstavljen je tudi BIM-model športnega objekta z namenom prikaza uporabe BIM pri kompleksnejših projektih.
Keywords: BIM, IFC, Allplan
Published: 10.07.2020; Views: 324; Downloads: 69
.pdf Full text (1,18 MB)

3.
Avtomatizacija programskega vmesnika rhino-grasshopper-sofistik v okviru bim-delotoka
Ludian Komini, 2019, master's thesis

Abstract: BIM-delotok združuje metodologijo BIM in integrirana programska orodja, s katerimi lahko poenostavimo, prilagodimo in nadziramo celoten proces načrtovanja gradnje. Proceduralno modeliranje se je uveljavilo kot metoda BIM za avtomatizacijo izdelave variant BIM-modela v okviru BIM-delotoka. Znotraj BIM-delotoka in proceduralnega modeliranja ni bilo veliko storjenega za povečanje učinkovitosti v fazi načrtovanja konstrukcijskih elementov gradnje in za optimizacijo le-te. Izvajanje optimizacije v okviru BIM je redko, ker projektanti upoštevajo tradicionalne pristope. Magistrska naloga obravnava vse večje povpraševanje po integrirani platformi med arhitekturnim proceduralnim modeliranjem in optimizacijo konstrukcije, vendar znotraj BIMdelotoka. Od takšne programske platforme se pričakuje, da izboljša produktivnost, kakovost in trajnost ter zmanjša stroške in porabo materiala v fazi gradnje.
Keywords: proceduralno modeliranje, BIM-delotok, programski vmesnik, RhinoGrasshoper, Python, SOFiSTiK.
Published: 14.11.2019; Views: 410; Downloads: 69
.pdf Full text (15,12 MB)

4.
Raziskava buildingSMART IFC Bridge in evalvacija AllPlan Bridge na primeru informacijskega modela mostu Marija Gradec
Sebastijan Kelc, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen projekt buildingSMART IFC Bridge, katerega rezultat je podatkovna shema IFC 4x2 Draft1. Osredotočili smo se na konceptualne sklope za mostove in preverili skladnost funkcionalnosti aplikacij Allplan in Allplan Bridge s shemo. V ta namen je bil izdelan informacijski model mostu M1 v Marija Gradcu. V zaključnem delu magistrske naloge so predstavljeni predlogi za izboljšave aplikacij Allplan Bridge in Allplan.
Keywords: IFC Bridge, bridges, Allplan Bridge, parametric modelling
Published: 11.10.2019; Views: 488; Downloads: 115
.pdf Full text (4,71 MB)

5.
Integracija BIM-modela, BIM-strežnika in semantičnega portala v gradbeni projekt
Rok Časar, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili metodologijo uporabe informacijskega modeliranja gradenj (BIM) med projektiranjem in eksploatacijo infrastrukturnega gradbenega objekta na primeru črpališča Grlava. Črpališče je del projekta gradnje podvoza izvennivojskega križanja železniške proge Pragersko−Hodoš in lokalne ceste v naselju Grlava. Kot izhodišče smo uporabili projekt DEGRIP, pri katerem smo ob pomoči podjetja Pomgrad d. d. spremljali gradnjo podvozov v krajih Ljutomer in Grlava. Za izdelavo BIM-modela smo uporabili programsko orodje Autodesk Revit. V nalogi je izvedena integracija BIM-modela v odprti BIM-strežnik in prenos znanja o gradbenem projektu v semantični portal. Namen dela je bil tudi prikazati realni delotok, ki v različnih fazah gradbenega projekta vpeljuje intenzivno rabo BIM-pristopa.
Keywords: BIM-pristop, BIM-model, odprti BIM-strežnik, semantični portal gradbenega projekta
Published: 04.10.2018; Views: 510; Downloads: 116
.pdf Full text (6,53 MB)
This document has many files! More...

6.
Uporaba tehnik algoritemskega načrtovanja in informacijskega modeliranja gradbenih objektov (BIM) pri izdelavi variant občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN)
Tamara Arcet, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana izdelava dveh različnih variant razporeditve gradbenih parcel po treh različnih postopkih na območju, kjer je predviden občinski podrobni prostorski načrt - OPPN. Predstavljena je definicija OPPN-ja, lastnosti in pomen BIM-modeliranja s primeri uporabe v praksi, zgodovina razvoja in pomen algoritemskega načrtovanja, ter razlaga genetskega algoritma. V praktičnem delu so opisani postopki izdelave variant po treh pristopih, ki so klasičen CAD-pristop, BIM-pristop ter združitev algoritemskega načrtovanja z BIM-modelom. Izmed vseh treh pristopov nas je zanimalo kateri je najboljši s časovnega vidika izdelave variant, koliko informacij je možno vnesti v model in kateri pristop ponuja najbolj kvaliteten končni izdelek. Ugotovili smo, da algoritemsko načrtovanje omogoča najhitrejšo izdelavo variant, vendar pa je njegova uporaba ekonomična le ob izdelavi velikega števila variant, ob uporabi obstoječega algoritma ali ob reševanju zahtevnejšega problema. Vnos informacij je bil možen le v drugem in tretjem pristopu, kjer smo izdelali interaktiven BIM-model. Kvalitete končnih rešitev so bile zelo podobne, vendar algoritem omogoča najboljšo optimizacijo.
Keywords: algoritemsko načrtovanje, informacijsko modeliranje gradbenih objektov (BIM), parametričnost, genetski algoritem
Published: 28.09.2018; Views: 575; Downloads: 73
.pdf Full text (3,43 MB)

7.
Usage, Potentials and Challenges of Building Information Modelling (BIM) in Slovenia, Austria, Germany and Switzerland
Amanda Jus, 2017, master's thesis

Abstract: In the master’s thesis, the main potentials, challenges and usage of Information Building Modelling (BIM) in Slovenia, Austria, Germany and Switzerland are presented, including its, because BIM is currently the most widely discussed topic in civil engineering. The study was based on a questionnaire that was carefully created at the HSLU (Hochschule Luzern) in Switzerland. We participated in the last phases of its development. With the help of the results of the questionnaire, we evaluated the current usage and acceptance of BIM among all participants in the building process.
Keywords: civil engineering, BIM, Building Information Modelling, BIM metrics
Published: 25.09.2017; Views: 1112; Downloads: 136
.pdf Full text (6,88 MB)
This document has many files! More...

8.
INDIVIDUALIZACIJA PROIZVODNJE BETONSKIH IZDELKOV
Drago Kosednar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava individualizacijo proizvodnje prefabriciranih betonskih izdelkov. V prvem delu so predstavljeni proizvodi podjetja Pomgrad d.d., DE ABI, ki jih podjetje že ponuja naročnikom ter možnosti individualizacije posameznih izdelkov. Na praktičnem primeru betonske ograje je opisana priprava, izvedba in montaža betonske ograje iz vidnega betona za zasebnega naročnika. Poseben poudarek je namenjen individualnemu pristop pri pripravi in izdelavi tega produkta, z namenom izpolnitve zahtev in želja naročnika. Obenem pa evidentiranje vseh prednosti in slabosti pri odmiku od običajne ustaljene proizvodnje.  
Keywords: prefabricirani beton, betonske ograje, montažne ograje, digitalni model
Published: 13.10.2016; Views: 889; Downloads: 118
.pdf Full text (4,53 MB)

9.
3D TISKALNIKI - TEHNOLOGIJA GRADNJE IN UPORABA V GRADBENIŠTVU
Igor Pavletič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Opis tehnolgije gradnje in uporabe 3D tiskalnikov v gradbeništvu, opis materialov, ki se uporabljajo, opis postopkov, izdelava vzorčnega modela opaža za zid.
Keywords: 3d tiskalnik, 3d-printer, robotika, gradbeništvo, CC, SLA, ABS, PLA, 3D-model, 3D-tiskanje
Published: 12.10.2016; Views: 1207; Downloads: 130
.pdf Full text (3,17 MB)

10.
IZDELAVA BIM-MODELA STOPNJE LOD 400 IN NJEGOVA SKUPNA RABA
Danijel Toš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil izdelati BIM-model stavbe s stopnjo LOD 400 z uporabo programa Revit Architecture, ki omogoča BIM-pristop. Model enostanovanjske stavbe je bil izdelan po zahtevah stopnje razvitosti LOD 400. Interoperabilnost modela je bila zagotovljena z vzdrževanjem modela v formatu IFC 2x3 in zagotavljanjem skupne rabe s pomočjo odprtega strežnika BIMServer.org.
Keywords: BIM, Revit Architecture, LOD 400, Solibri Model Viewer, BIMserver
Published: 10.10.2016; Views: 972; Downloads: 161
.pdf Full text (4,59 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica