| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 39
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
Robustna polinomska sinteza regulatorja z optimizacijo norme Hinf
Andrej Sarjaš, 2011, doctoral dissertation

Abstract: V disertaciji je predstavljena nova metoda sinteze robustnega regulatorja s tehniko pomikanja polov. Metoda vključuje rešitev polinomske enačbe na osnovi izbranega karakterističnega polinoma, s pomočjo Manabe-jeve standardne oblike polinoma ter vpeljanimi parametričnimi rešitvami. Parametrične rešitve so vpeljane direktno v strukturo regulatorja. Na osnovi izbranih parametričnih rešitev se s pomočjo modelov odstopanj in vrednotenjem norme ‖∙‖_∞ oceni robustnost zaprto zančnega sistema. Postopek načrtovanja z optimizacijo je izvedena z genetskim algoritmom Diferencialna evolucija – DE. Optimizacijski algoritem DE tekom optimizacije določa sub-optimalno rešitev na osnovi koeficientov spektralnega kvadratičnega polinoma in Šiljakovim absolutnim testom stabilnosti. Stabilnost sintetiziranega regulatorja je možno, ob postavljeni zahtevi stabilnosti regulatorja tekom optimizacije testirati s Lipatov-im kriterijem. Oba uporabljena pristopa; Šiljakov test in Liaptov kriterij, preverjata lastnost robustne stabilnosti in stabilnost regulatorja na osnovi koeficientov danega polinoma. Kriterija sta primerna, za avtomatizirano načrtovanje zaprto zančnega sistema in uporabo v sklopu optimizacijskih algoritmov, kot je DE. Primer načrtovanja regulatorja z razvito metodo, je predstavljen za izbran problem servo sistema z enosmernim elektromotorjem. Tekom postopka sinteze upoštevamo odstopanje parametrov motorja ter spremembo delovne točke zaradi spremenljivega bremena.
Keywords: robustno vodenje, tehnika pomikanja polov, nestrukturirana odstopanja, Lipatov stabilnostni kriterij, spektralni polinom, Šiljakov test pozitivnosti, numerična optimizacija
Published: 25.08.2011; Views: 1955; Downloads: 174
.pdf Full text (5,63 MB)

3.
IZDELAVA IN VODENJE VEČNAMENSKEGA TRIOSNEGA CNC STROJA
David Javor, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z izdelavo in vodenjem večnamenskega CNC stroja. Celoten sistem sestoji iz koračnih motorjev, senzorjev, močnostnega dela in napajalnika. Za praktičen prikaz so uporabljeni trije koračni motorji za XYZ gibanje ter model CNC stroja. Uporabljen protokol za dvosmeren prenos informacij od krmilnega do močnostnega dela je LPT port. Krmilni del predstavlja vmesnik z integriranim vezjem (TB6560HQ), ki ima integriran prožilni del za PWM regulacijo in močnostni del s H-mostičom, ki spreminja smer in jakost toka skozi navitje koračnih motorjev in jim daje dovolj navora za poganjanje osi. Vse procese pa upravlja računalnik oz. programski opremi Mach3 in EMC2, ki sta tudi uporabljeni pri profesionalnih maksimiziranih strojih. Model večnamenskega stroja je skonstruiran s programskima paketoma CoCreate modelling, CoCreate Drafting in sestavljen s pomočjo aluminijastih profilov in trapeznih vreten, saj so cenovno ugodnejša, vendar manj točna od krogelnih vreten.
Keywords: koračni motor, senzorji, krmilna in močnostna enota, programska paketa MACH3 in Ballbar, CNC konstrukcija
Published: 23.05.2012; Views: 3371; Downloads: 726
.pdf Full text (4,80 MB)

4.
Product development through multi-criteria analysis
Tomaž Kostanjevec, Andrej Polajnar, Andrej Sarjaš, 2008, original scientific article

Abstract: The trend regarding the development of sanitary fittings is forecasted by the use of a developed model of multi-criteria analysis. In this analysis a multi-dimensional space is used, which enables the establishment of a time argument in comparison to product parameters. The establishment of product parameters is achieved by means of internal company information and market needs. In this way it is possible to establish an innovative environment for the development of new products. This paper indicates various ways of dealing with product development, on the basis of which the method of multi-criteria analysis for establishing future trends in product development is acquired.
Keywords: sanitary fittings, product development, multi criteria analysis, multi-dimensional space
Published: 31.05.2012; Views: 1491; Downloads: 35
URL Link to full text

5.
Uporabnost personaliziranega spletnega učnega okolja
Ines Kožuh, Andrej Sarjaš, Zoran Jeremić, Matjaž Debevc, 2012, published scientific conference contribution

Keywords: spletno učno okolje, semantični splet, učenje na daljavo
Published: 10.07.2015; Views: 668; Downloads: 50
URL Link to full text

6.
IZDELAVA IN VODENJE INVERZNEGA NIHALA NA VOZIČKU
Simon Tržan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisani izdelava, vodenje in testiranje inverznega nihala na vozičku. Navedeni so postopki načrtovanja mehanskega in električnega sklopa. Podan je tudi model nihala, ki je uporabljen v simulaciji regulacijske zanke. Regulacija in vodenje sta izvedena na mikrokrmilniku družine digitalnih signalnih procesorjev. Sistem je z brezžičnima moduloma povezan na osebni računalnik, kjer se spremljajo in beležijo podatki z mikrokrmilnika.
Keywords: inverzno nihalo, linearni kvadratični regulator, ravnovesno stanje, prostor stanj, dsPIC, inkrementalni rotacijski dajalnik, MATLAB, AutoCAD, C#
Published: 16.04.2013; Views: 1150; Downloads: 159
.pdf Full text (6,64 MB)

7.
REGULACIJA SILE NA KOLESARJA PRI POVRATKU VZMETENJA
Janez Turk, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Vzmetenje je potrebno povsod tam, kjer hočemo, da zunanje sile čim manj vplivajo na nas in na naš položaj. Dušilec ima nalogo, da pri vračanju vzmet vpliva na nas z manjšo silo, kot smo jo stisnili. Namen diplomskega dela je, da dušenje ne bi bilo v naprej nastavljeno, marveč da bi ga regulator med vožnjo čimbolj optimalno nastavljal. Narejen je celoten sistem za regulacijo, ki bi pa za delovanje potreboval še nekaj modifikacij. V primeru nadaljnjega ukvarjanja bi bila velika težava tudi načrtovanje regulatorja, ki zaradi zasnove celotnega sistema ne more biti klasičen regulator v povratno zaprti zanki.
Keywords: regulator, vzmetenje, dušenje, sila vračanja, C2000 Piccolo
Published: 25.09.2013; Views: 978; Downloads: 88
.pdf Full text (4,00 MB)

8.
ROBUSTNO VODENJE PRETVORNIKA DC-DC NAVZGOR ZA BREMENA S SPREMENLJIVO IMPEDANCO
Uroš Sadek, 2014, master's thesis

Abstract: V sledečem magistrskem delu, smo se posvetili izdelavi eksperimentalnega sistema za izvedbo in testiranje robustnega vodenja DC-DC pretvornika navzgor, s pomočjo programirljivega polja logičnih vrat (FPGA – Field Programmable Gate Array). Robustnost pretvornika, se kaže v stabilni izhodni napetosti ob spreminjajoči impedanci bremena. Pri načrtovanju vodenja, smo uporabili linearni matematični modela pretvornika z dano nominalno karakteristiko bremena. Eksperimentalni sistem zajema DC-DC pretvornik ter nelinearno impedančno spremenljivo breme, s katerim smo pretvornik obremenili. Breme je načrtovano tako, da je mogoče spreminjati značaj bremena med induktivnim, kapacitivnim in uporovnim značajem.
Keywords: robustnost, vodenje, pretvornik navzgor, impedanca, fpga
Published: 18.12.2014; Views: 1003; Downloads: 109
.pdf Full text (4,25 MB)

9.
Vodenje koncentracije solnega aerosola halogeneratorja
Matjaž Kovačič, 2019, master's thesis

Abstract: Vsebina magistrskega dela zajema razvoj naprave za proizvajanje solnega aerosola, ki je namenjena za izvajanje haloterapije. Konstrukcija naprave, ki jo je bilo treba narediti iz ločenih segmentov, ki bodo enostavno snemljivi ter s tem omogočali čiščenje naprave po vsaki terapiji, je bila narejena s pomočjo 3D-modeliranja in 3D-tiska. Uporabljen je nov pristop merjenja solnih aerosolov, ki skupaj z brezžičnim modulom pošilja podatke na mikrokontrolno enoto halogeneratorja. Opravili smo meritve različnih nastavitev hitrosti vpihovanja aerosolov, s čimer smo pridobili dinamično obnašanje sistema, za katerega smo določili matematični model. Na podlagi odzivov smo načrtali PI-regulator, pri katerem smo za optimalno delovanje sistema v regulacijsko zanko vstavili neposredno vejo, t. i. feedforward branch. S tem smo dosegli uspešno regulacijo aerosolov, ker pa je razvoj naprave še v začetni fazi, so prisotne motnje v delovanju, ki bodo v prihodnosti odpravljene in optimizirane.
Keywords: halogenerator, haloterapija, solna soba, aerosol, zaprtozančni regulator
Published: 12.11.2019; Views: 210; Downloads: 52
.pdf Full text (2,90 MB)

10.
An ℋ∞ optimal robust pole placement with fixed transparent controller structure on the basis of nonnegativity of even spectral polynomials
Andrej Sarjaš, Rajko Svečko, Amor Chowdhury, original scientific article

Abstract: This paper presents the synthesis of an optimal robust controller with the use of pole placement technique. The presented method includes solving a polynomial equation on the basis of the chosen fixed characteristic polynomial and introduced parametric solutions with a known parametric structure of the controller. Robustness criteria in an unstructured uncertainty description with metrics of norm ℋ∞ are for a more reliable and effective formulation of objective functions for optimization presented in the form of a spectral polynomial with positivity conditions. The method enables robust low-order controller design by using plant simplification with partial-fraction decomposition, where the simplification remainder is added to the performance weight. The controller structure is assembled of well-known parts such as disturbance rejection, and reference tracking. The approach also allows the possibility of multiobjective optimization of robust criteria, application of mixed sensitivity problem, and other closed-loop limitation criteria, where the common criteria function can be composed from different unrelated criteria. Optimization and controller design are performed with iterative evolution algorithm.
Keywords: optimal robust controller, optimization, algorithm
Published: 15.06.2017; Views: 390; Downloads: 256
.pdf Full text (3,03 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica