| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba alternativnih materialov za prototipna orodja za brizganje plastike
Andrej Salobir, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje snovanje prototipnega orodja za brizganje plastike na nekonvencionalen način. Postopek snovanja je prilagojen tehnologiji izdelave s selektivnim laserskim sintranjem iz alumida. Obravnavan je izdelek iz realnega industrijskega okolja. Izvedene simulacije brizganja prikazujejo deformiranje izhodiščnega modela. Na podlagi teh je zastavljena rešitev, ki obsega spremembo geometrije izdelka in izvedbo orodja s konformnimi hladilnimi kanali. Simulacija brizganja v takšno orodje prikaže zadovoljiv rezultat. Orodje je izvedeno v obliki normalne dvoploščne konstrukcije z izmenljivimi vložki, sintranimi iz alumida. Prikazan je postopek računalniškega konstruiranja orodja v programskem okolju Solidworks in priprava vložkov na izdelavo s selektivnim laserskim sintranjem. Geometrija orodnih vložkov s konformno oblikovanim hladilnim sistemom je z uporabo konvencionalnh postopkov in materialov neizvedljiva, kar upravičuje uporabo alternativnih materialov v povezavi z dodajalnimi tehnologijami. Kot prednost uporabe dodajalnih tehnologij se izkaže tudi sama enostavnost postopka izdelave, saj je s časovnega in stroškovnega vidika hitrejši in ugodnejši od konvencionalnega.
Keywords: Prototipna orodja, brizganje plastičnih mas, dodajalne tehnologije, selektivno lasersko sintranje, konformni hladilni kanali, proizvodne tehnologije
Published: 24.10.2013; Views: 1166; Downloads: 338
.pdf Full text (1,58 MB)

2.
3.
Vpliv spremembe dimenzij mostička na razporeditev napetosti v gravuri utopnega orodja za kovanje
Andrej Salobir, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prikazuje uporabo računalniških simulacij na področju kovanja v vročem. Na primeru kovanja ojnice, je s pomočjo računalniških simulacij in CAD programske opreme prikazana optimizacija geometrije kovaškega orodja. Izvedene so povezane simulacije procesa kovanja za izhodiščno in optimizirano geometrijo. Za 3D modeliranje je uporabljen programski paket Siemens NX 9.0, za izvedbo simulacij pa programski paket DEFORM 3D. Optimizacija geometrije utopnega orodja vključuje spremembo dimenzij mostička v območju male in velike glave ojnice, kjer se pojavijo najvišje napetosti. Rezultati simulacij kažejo, da smo s spremembo dosegli v povprečju 25% zmanjšanje napetosti v območju spremenjenega pretoka. Sodeč po rezultatih simulacij sklepamo, da bi lahko tovrsten pristop h konstruiranju utopnega orodja izboljšal obstojnost orodja, vendar bi bilo potrebno to preveriti z izvedbo poskusne serije kovanja s takšnim orodjem.
Keywords: kovanje, kovanje v vročem, orodjarstvo, proizvodne tehnologije
Published: 01.07.2016; Views: 556; Downloads: 61
.pdf Full text (5,59 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica