| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 469
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Računalniško podprta analiza delovnega mesta
Darja Žunič-Lojen, Andrej Polajnar, 2003, original scientific article

Abstract: Analiza delovnega mesta je tako kot medicinska preiskava diagnostični postopek. Tako kakor pacient pri preiskavi pričakuje terapijo, tako tudi delavec pričakuje na delovnem mestu ukrepe. Vsi izidi analize tvorijo izhodišče za ergonomske ukrepe, ki jih sestavljajo tehnološke in organizacijske (re)konstrukcije. Pri tem je osrednji strokovnjak inženir oblikovalec, vzporedno z njim sodelujejo še vsaj medicinec dela, biomehanik ter psiholog. V članku je predstavljena primerjalna analiza delovnega mesta med klasično in računalniško podprto izvedbo, ki temelji na presoji podatkov o držah delavca pri delu (opazovalna metoda telesnih drž in položajev OWAS). Dobljeni rezultati kažejo na ustreznost in prednosti računalniško podprte analize.
Keywords: ergonomija, študij dela, delovna mesta, oblikovanje delovnega mesta, OWAS analiza, dinamična analiza, šivanje
Published: 31.08.2017; Views: 619; Downloads: 72
.pdf Full text (839,90 KB)
This document has many files! More...

2.
Oblikovanje delovnih mest s pomočjo računalniških programov
Darja Žunič-Lojen, Andrej Polajnar, Štefka Ščap, 2003, original scientific article

Abstract: Za doseganje konkurenčnosti podjetja in zagotavljanje produktivnih delovnih mest moramo danes posvetiti več pozornosti vlogi človeka na delovnem mestu. Pritisk na stroške in preobremenitev načrtovalcev dela vodita mnogokrat v slabo oblikovana delovna mesta, na katerih ni mogoče doseči največjih učinkov niti zadovoljstva pri delu. Na tem področju so torej še velike možnosti racionalizacije. Zato potrebujejo danes industrijska podjetja programska orodja, s katerimi lahko ročna in deloma avtomatizirana delovna mesta hitro, stroškovno ugodno, zanesljivo in ergonomsko pravilno načrtujejo. V članku je prikazana možnost oblikovanja delovnega mesta vnaprej, kar je osnovni namen uporabe programskih orodij. Predstavljena sta oblikovanje in racionalizacija obstoječega delovnega mesta z usnjarskim šivalnim strojem z uporabo programskih orodij ERGOPlan, ERGOMas in ERGOMan.
Keywords: tekstilna industrija, oblikovanje delovnih mest, ergonomija, humanizacija dela, programska oprema, šivanje
Published: 31.08.2017; Views: 591; Downloads: 71
.pdf Full text (882,92 KB)
This document has many files! More...

3.
Nujnost oblikovanja delovnih mest zaradi bolezni gibal
Nanika Čakš, Andrej Polajnar, 2002, original scientific article

Abstract: Delavec in delovno okolje predstavljata specifični ekološki sistem. Kot posledica različnih dejavnikov v delovnem okolju, ki pritiskajo na delavčev organizem, nastanejo obremenitve, ki so lahko fizične, psihične in ekološke. V delavčevem organizmu pa se kot posledica obremenitev pojavijo obremenjenosti, ki so lahko fizične in psihične. Pri poklicnem delu naj bi bilo med obremenitvami in obremenjenostjo ravnotežje. Če se le-to poruši, se pojavijo utrujenost, bolniški stalež, poškodbe, poklicne bolezni, invalidnost in smrtnost. V članku je izvedena raziskava praktičnih primerov oblikovanja delovnih mest v procesu šivanja z namenom ugotoviti dejanske položaje delavk med šivanjem in ugotoviti, v kolikšni meri so delovna mesta v procesu šivanja že oblikovana v skladu z ergonomskimi načeli. Prekomerne obremenitve in obremenjenosti se izražajo tudi v povečanih bolniških odsotnostih. Zato so v članku raziskani in ugotovljeni deleži bolniških odsotnosti v treh podjetjih SV Slovenije in celotni dejavnosti DR 18, ki nastopajo zaradi bolezni in poškodb gibal, ki so v veliki meri posledica nepravilnih oz. prisiljenih drž delavk na delovnih mestih za šivalnimi stroji (deformirajoče bolezni hrbta, spondilopatije, bolezni vratne hrbtenice, bolečine torokalne hrbtenice, bolezni lumbalne hrbtenice in okvare rame).
Keywords: oblikovanje delovnih mest, delovno okolje, obremenitev, obremenjenost, bolezni gibal
Published: 31.08.2017; Views: 436; Downloads: 66
.pdf Full text (774,50 KB)
This document has many files! More...

4.
Ergonomsko oblikovanje delovnih mest pri krojenju usnja
Darja Žunič-Lojen, Andrej Polajnar, Nataša Camlek, 2002, original scientific article

Abstract: Namen oblikovanja dela je prilagoditev delovnih mest, izdelkov, delovnih sredstev in delovnih postopkov obliki in gradnji človeškega telesa, telesnim meram, življenjskim dogajanjem v telesu, duševnim pojavom in gibalnim možnostim izvajalca dela. S tem želimo vsekakor razbremeniti delavca ter mu zagotoviti udobno in prijetno delovno okolje, kar bo imelo za posledico zadovoljnega delavca in večjo gospodarsko korist za podjetje. V članku je izvedena raziskava dela na delovnih mestih pri krojenju usnja in na podlagi dobljenih rezultatov so podani predlogi izboljšav. Raziskava na sistematičen način ugotavlja obremenitve in obremenjenosti delavca zaradi delovne naloge, zaradi delovnega okolja, toplotnih obremenitev, obremenitev vida in obremenitev zaradi hrupa. S prav tako ugotovljenim ergonomskim koeficientom pa smo dali možnost za izračun pravilne norme, ki upošteva dovoljene obremenjenosti delavca.
Keywords: ergonomija, oblikovanje delovnih mest, obremenitve, obremenjenosti, ergonomski koeficient, krojenje usnja
Published: 31.08.2017; Views: 565; Downloads: 54
.pdf Full text (1,50 MB)
This document has many files! More...

5.
A new method for determining extra time by considering ergonomic loads in the garment and metal working industries
Vekoslav Verhovnik, Andrej Polajnar, 1993, original scientific article

Abstract: The changing labour conditions in the garment and metal-working industries have led to the necessity of determining new extra times to establish the time standard. In this paper, a method of measuring stress and strain imposed upon the operator in new working conditions by determining the additional production coefficient is presented. The method gives criteria and grades to assess stress at the workplace. Physical stress (dynamic and static), thermal and visual stress, discomfort caused by noise, aerosols, gases and vapours, and the stress due to monotony are assessed. The stresses are expressed by ecological, physiological and psychological indexes. The indexes are pondered. Ponderation includes the factor of the magnitude and the time of exposure to stress. Ponderation is expressed by the number of points, the total being an adequate presentation of the stresses. Stress and strain decrease the working performance of the operator. Therefore they must be included in the standard to compensate for the operator's lower working efficiency due to physical and psychological strain at the workplace, Short breaks and stops allowed during work enable the operator to perform work tasks without getting excessively tired. The necessary correction of the production time is made by applying the ergonomic coefficient Ker.
Keywords: job analysis, production planning, stress assessment, time study, working conditions, working environment
Published: 30.03.2017; Views: 650; Downloads: 82
.pdf Full text (7,13 MB)
This document has many files! More...

6.
Uporaba referenčnih arhitektur pri gradnji informacijsko integriranega podjetja
Nataša Vujica-Herzog, Andrej Polajnar, 2000, review article

Abstract: Gradnja informacijskih sistemov, ki je v preteklosti potekala precej nenačrtno, je vzrok, da so v proizvodnih obratih nameščene različne vrste računalniške opreme, različnega časa izdelave, različne stopnje možnosti za povezovanje in različnih možnosti za dopolnjevanje funkcij, kar vse vpliva na učinkovitost njihove uporabe [1]. V prispevku bo predstavljen celovit pristop h gradnji informacijsko integriranega podjetja, ki temelji na uporabi referenčnih arhitektur z namenom, da se zapolni vrzel, ki nastaja na omenjenem področju.
Published: 10.07.2015; Views: 395; Downloads: 14
URL Link to full text

7.
Proizvodna strategija, podprta s teorijo proizvodnih virov
Krsto Pandža, Borut Buchmeister, Andrej Polajnar, Iztok Palčič, 2002, original scientific article

Abstract: Zamisel o uporabi proizvodnje kot strateškega orožja za doseganje konkurenčnih prednosti je stara vsaj toliko kot proizvodnja sama. Vendar se vsebina raziskovalnega področja proizvodnih strategij glede na razvoj gospodarskega okolja močno spreminja. V konceptualnem delu članka je predstavljena teorija proizvodnih virov in njen potencial, da postane vodilni teoretični koncept raziskovalnega področja proizvodnih strategij. V nadaljevanju je predstavljena raziskava, ki s svojimi izsledki prispeva k razvoju teorije proizvodnih virov. Štiri uspešna proizvodna podjetja so nudila okolje za raziskavo. V članku je podrobneje predstavljen študij primera iz podjetja Primat. V razpravi so podane ugotovitve, ki so nastale na podlagi induktivne analize med vsemi štirimi študijami primerov.
Keywords: organizacija proizvodnje, projektni management, strateški management, proizvodne strategije, teorija proizvodnih virov, sposobnost, akumulacija sposobnosti, evolucijske perspektive
Published: 10.07.2015; Views: 888; Downloads: 46
URL Link to full text

8.
Raven hrupa v delovnem okolju ob upoštevanju različnih poprav
Vlado Fras, Andrej Polajnar, Borut Buchmeister, 2003, original scientific article

Abstract: Podani so rezultati raziskave, s katero smo naredili primerjavo med ravnimi hrupa v delovnem okolju ob upoštevanju različnih poprav (impulzne, kakor to določa nova slovenska zakonodaja, in tonske, kakor je podana v standardu ISO 9612 in tudi brez njih. Meritve smo opravili v treh podjetjih kovinskopredelovalne industrije. Analiza je bila opravljena z namenom, da bi videli, kakšen je dejanski vpliv posamezne priprave na dnevno izpostavljenost delavca hrupu (predvsem tonske priprave, ki je nova zakonodaja ne predvideva). Rezultati so pokazali, da gre za statistično pomembno razliko z veliko stopnjio zaupanja med posameznimi popravami
Published: 10.07.2015; Views: 475; Downloads: 32
URL Link to full text

9.
Model za učinkovito upravljanje proizvodnje po naročilu
Iztok Palčič, Andrej Polajnar, Krsto Pandža, 2003, original scientific article

Abstract: V današnjem času postajajo kupci vse bolj zahtevni oziroma vedno težje je zadovoljiti njihove želje in zahteve. Proizvodnja po naročilu s svojo prilagodljivostjo za te želje in zahteve vedno bolj pridobiva veljavo. V teoretičnem delu prispevka so tako predstavljene bistvene značilnosti te proizvodnje, kakor tudi osnovne zahteve in ovire za učinkovito načrtovanje in upravljanje proizvodnje po naročilu. V nadaljevanju je prikazana raziskava, ki s svojimi izsledki pomaga pri gradnji novega modela za učinkovito načrtovanje in upravljanje naročniške proizvodnje. Raziskava je bila izvedena v dveh slovenskih podjetjih. V zadnjem poglavju je podana zgradba predlaganega modela in predpostavke, ki jih mora podjetje izpolnjevati za učinkovito načrtovanje in upravljanje proizvodnje.
Keywords: proizvodni sistemi, načrtovanje proizvodnje, proizvodnja po naročilih, upravljanje proizvodnje, naročila
Published: 10.07.2015; Views: 703; Downloads: 45
URL Link to full text

10.
Razvoj proizvodnih zmogljivosti v industrijskih grozdih - primer Slovenski avtomobilski grozd
Tatjana Fulder, Iztok Palčič, Andrej Polajnar, Petja Pižmoht, 2005, original scientific article

Abstract: Industrijski grozdi so sodobna zamisel mrežnega povezovanja, ki je uveljavljen tudi v slovenskem gospodarskem prostoru, hkrati pa pomenijo tudi nove izzive za raziskovanje na področju opravilnega in proizvodnega menedžmenta. Raziskani so že vzroki in namen nastanka industrijskih grozdov, zelo malo pa je raziskav, ki bi pojasnjevale strateške posledice povezovanja. Zato prispevek obravnava postopek razvoja proizvodnih zmogljivosti, ki smo ga preučevali v industrijskih grozdih z uporabo metodologije študije primerov.
Published: 10.07.2015; Views: 487; Downloads: 23
URL Link to full text

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica