| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Uporaba ultrazvoka pri vstavitvi žilnih katetrov pri pacientu v urgentni ambulanti
Urška Završnik, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: Za lažjo vstavitev žilnih katetrov je priporočljiva uporaba ultrazvoka. Ultrazvok je namreč hitra in zanesljiva metoda pri oteženem venskem dostopu, s katero lahko prihranimo čas in se tako izognemo kasnejšim nepotrebnim vstavitvam centralnega venskega katetra in njihovim zapletom. Namen zaključnega dela je bil raziskati prednosti uporabe ultrazvoka pri vstavitvi žilnih katetrov pri bolniku v urgentni ambulanti v primerjavi s klasično slepo vstavitvijo žilnih katetrov. Metode: Uporabili smo metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature ter metodo kompilacije in komparacije. Za izvedbo pregleda literature smo upoštevali PRISMA-smernice, članke pa smo ocenili s pomočjo Joana Briggs Institutes ocenjevalnega orodja. Za prikaz analize podatkov je bila uporabljena vsebinska analiza. Rezultati: V raziskavi smo prepoznali 177 člankov, od katerih smo v končno analizo vključili 12 člankov. Ugotovili smo, da je ultrazvočno vodena tehnika uspešnejša ter hitrejša od tradicionalne/slepe tehnike vstavitve žilnega katetra. S pomočjo ultrazvoka se zmanjšata čas vstavitve in število, pojavi pa se manj zapletov, zabeležena je nižja stopnja bolečine ter večje zadovoljstvo bolnikov. Razprava in zaključek: Žilni katetri so nujno potrebni za obravnavo kritično bolnih bolnikov in za aplikacijo intravenske terapije. Za lažjo in hitrejšo nastavitev intravenskega dostopa si lahko pomagamo z ultrazvokom, ki ima trenutno svoje mesto predvsem pri urgentnih stanjih, neizkoriščena pa je uporaba ultrazvoka v vsakdanji rabi.
Keywords: ultrazvok, žilni katetri, bolnik, urgentna ambulanta
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 210; Downloads: 41
.pdf Full text (1,02 MB)

2.
Primerjava intravenske in inhalacijske sedacije na oddelku intenzivne medicine
Andrej Černi, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: Sedativi so za nego in zdravljenje pacientov na oddelkih intenzivne medicine bistvenega pomena, saj jim omogočajo lažje prenašanje invazivnih postopkov tekom hospitalizacije. Poznamo dva načina aplikacije sedativov, in sicer intravensko in inhalacijsko. Splošni cilj raziskav je bil primerjava načinov sedacije na oddelkih intenzivne medicine. Metode: Izveden je bil sistematični pregled, analiza in sinteza literature s področja sedacije. Iskanje je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect, Web of Science in CINAHL. Iskanje literature ni bilo časovno omejeno. Rezultati: V sistematični pregled literature smo vključili skupno 10 člankov, od tega 9 randomiziranih kliničnih raziskav in en sistematični pregled randomiziranih kliničnih raziskav. Velikost vzorcev je bila od 44 (n = 44) do 6105 (n = 6105), skupno pa je bilo 7134 (n = 7134) pacientov. Vsi pacienti so bili intubirani in mehansko ventilirani. Članke smo ocenili po SIGN metodi. Najvišjo oceno kakovosti (++) smo dodelili 9 raziskavam, spremenljivo oceno (+) pa eni raziskavi. Nobeni raziskavi nismo dodelili nizke (-) ali nesprejemljive (0) ocene. Razprava in sklep: Na podlagi opravljenega sistematičnega pregleda smo ugotovili, da pri dolgotrajni sedaciji pacientov na oddelkih za intenzivno medicino inhalacijska sedacija kaže boljše učinke kot intravenska. Bistvena prednost uporabe sevoflurana kot sedativa je ta, da se pacienti po njegovi ukinitvi hitreje in bolj koordinirano zbudijo kot pri uporabi propofola.
Keywords: sedacija, OIM, sevofluran, propofol
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 208; Downloads: 33
.pdf Full text (961,94 KB)

3.
First treatment with venovenous extracorporeal membrane oxygenation in Maribor
Kristijan Skok, Andrej Markota, Franc Svenšek, Andreja Sinkovič, 2019, other scientific articles

Keywords: zunajtelesni krvni obtok, VV ECMO, refraktarna hipoksemija, akutna dihalna odpoved, intenzivna medicina, enota za intenzivno terapijo
Published in DKUM: 05.04.2024; Views: 130; Downloads: 7
.pdf Full text (76,84 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

4.
1-year survival rate of ICU patients undergoing tracheotomy : a low volume hospital experience
Janez Mohorko, Andrej Markota, Bogdan Čizmarevič, 2019, original scientific article

Keywords: traheotomija, 1-letno preživetje
Published in DKUM: 05.04.2024; Views: 139; Downloads: 2
.pdf Full text (114,56 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

5.
Vpliv povišanih vrednosti PM10 delcev v zraku na obravnavo pacientov v urgentnem centru
Maja Kramberger, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: Kakovost zraka je ključnega pomena za zdravje ljudi povsod po svetu. Obremenitve onesnaženosti zraka vplivajo tudi na poslabšanje zdravstvenega stanja predvsem v okoljih, kjer je vpliv industrializacije vse višji in se vozni park vedno veča. Namen zaključnega dela je raziskati povezave med onesnaženostjo zraka z delci PM10 in povečanim obiskom bolnikov v enem izmed urgentnih centrov v Sloveniji ter s tem ugotoviti vpliv na zdravje posameznikov. Metode: Pri pripravi zaključnega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo. Izvedli smo retrospektivno raziskavo, kjer smo pri teoretičnem delu uporabili opisno metodo dela. Raziskava je potekala v enem izmed urgentnih centrov v Sloveniji, kjer smo zbrali podatke tudi o vrednostih delcev PM10 iz štirih okoliških merilnih mest. Pridobljene podatke smo analizirali in obdelali z uporabo računalniškega programa IBM SPSS 22.0. Rezultati: Med pregledom in analizo podatkov nismo v nobeni izmed postavljenih hipotez opazili statistično pomembne razlike, ki bi dokazovala vpliv delcev PM10 na zdravje ljudi. Opažamo trend ob povišanih delcih PM10 povprečno več bolnikov na dan in več hospitalizacij, več smrti in več bolnikov z astmo. Ugotovili smo, da je bila povprečna vrednost delcev PM10 v letu 2020 in 2021 19,03 µg/m3. Razprava in zaključek: Signifikantnih razlik nismo ugotavljali. Ugotavljali nismo tudi večje obremenjenosti in izpostavljenosti prašnim delcem. Na opazovanem območju in času ugotavljamo 58 dni povišanih vrednosti PM10 z vključenim dvodnevnim zamikom. Minimalna dosežena vrednost PM10 je znašala 3,6 µg/m3, maksimalna pa 140,8 µg/m3.
Keywords: PM10 delci, onesnaževanje zraka, vpliv na zdravje, urgentni center, povečanje hospitalizacij
Published in DKUM: 28.03.2024; Views: 198; Downloads: 37
.pdf Full text (1,29 MB)

6.
Protokoli za aplikacijo kisika pri pacientu z akutnim poslabšanjem kronične obstruktivne pljučne bolezni
Mateja Eferl, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Akutno poslabšanje kronične obstruktivne pljučne bolezni je eno od najpogostejših bolezenskih stanj na svetu z visoko smrtnostjo, pri zdravljenju pa so pomembni različni protokoli aplikacije kisika. Za odgovor na raziskovalno vprašanje, kateri protokoli aplikacije kisika so najpogosteje uporabljeni pri pacientih ob akutnem poslabšanju kronične pljučne bolezni, da dosežemo zadovoljivo nasičenost arterijske krvi s kisikom/ saturacijo, je bil uporabljen pregled literature na podlagi randomiziranih raziskav, kjer se je primerjal učinek dveh ali več načinov zdravljenja v zvezi z optimalno uporabo kisika v medicini za odrasle. V podatkovnih bazah je bilo identificiranih 9.919 zadetkov, v končni pregled in analizo pa je bilo vključenih 15 raziskav. Pri protokolih za aplikacijo kisika pri pacientih z akutnim poslabšanjem kronične obstruktivne pljučne bolezni so bile oblikovane tri kategorije. Terapija s kisikom se je obravnavala ob sprejemu v bolnišnico in v primerjavi s terapijo z mešanico helija in kisika, z nebulizatorji, neinvazivno ventilacijo in invazivno ventilacijo. Pri kategoriji neinvazivne ventilacije se je ta preučevala na domu, v primerjavi z neprejemanjem ventilacije, s tlačno podporo, z neinvazivno avtomatsko ventilacijo, z invazivno ventilacijo in s terapijo s kisikom. Visoko pretočna kanila s kisikom preko nosne kanile se je primerjala z neinvazivno ventilacijo in z običajno terapijo s kisikom, naredila pa se je tudi primerjava nosne kanile s sistemom optiflow in obrazne maske z Venturijevimi ventili.
Keywords: kisik, aplikacija kisika, pljučna bolezen, akutno poslabšanje kronične obstruktivne pljučne bolezni
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 307; Downloads: 52
.pdf Full text (805,05 KB)

7.
Izkušnje medicinskih sester pri uporabi mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca
Andrej Kokol, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Hitra prepoznava in ustrezni temeljni postopki oživljanja so za pacienta s srčnim zastojem bistvenega pomena za preživetje. Nujno je, da se s stiski prsnega koša začne hitro in se le-ti izvajajo čim bolj kakovostno ter brez prekinitev. Zaradi številnih težav pri izvajanju TPO, so bili razviti mehanski pripomočki za zunanjo masažo srca, ki zdravstvenim delavcem omogočajo, da se lahko osredotočijo na druge pomembe intervencije same reanimacije. Metode: V teoretičnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V okviru empiričnega dela smo opravili raziskavo, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji. Instrument raziskave je bil anketni vprašalnik sestavljen iz 16-ih vprašanj. Sodelovalo je 60 diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih zdravstvenikov, zaposlenih v hospitalnih in prehospitalnih enotah na področju severovzhodne Slovenije. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da medicinske sestre in diplomirani zdravstveniki poznajo prednosti mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca, predvsem v prehospitalnih enotah. Prav tako so pritrdilno odgovorili, da imajo dovolj znanja (60 % anketiranih) in izkušenj (57,5 % anketiranih) za delo z mehanskimi pripomočki. Kljub usposobljenosti za uporabo mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca, se ti v praksi naših anketirancev ne uporabljajo rutinsko (χ2 = 3,800; p = 0,284). Razprava in sklep: Zagotavljanje kakovostnega oživljanja je ključni dejavnik povezan s preživetjem ob srčnem zastoju. Mehanske naprave za kompresijo prsnega koša zagotavljajo dosledno visokokakovostno kompresijo prsnega koša, a to vseeno ne pomeni izboljšanja rezultatov izida pacienta pri srčnem zastoju. Potrebno je opraviti nadaljnje študije o oceni uporabe mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca.
Keywords: medicinska sestra, oživljanje, mehanski pripomočki za zunanjo masažo srca
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 406; Downloads: 43
.pdf Full text (882,89 KB)

8.
Uporaba brezšivnih sistemov za pritrjevanje žilnih katetrov
Petra Babič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Uporaba žilnih katetrov je pri zdravljenju kritično bolnih nepogrešljiva. Brezšivni sistemi za pritrjevanja žilnih katetrov so v primerjavi s tradicionalnim pritrjevanjem s šivi za pacienta manj boleči, omogočajo varnejšo imobilizacijo, prav tako obstaja manjša nevarnost poškodbe za osebo, ki žilni kateter vstavlja. Namen zaključnega dela je raziskati uporabo in učinkovitost brezšivnih sistemov pritrjevanja žilnih katetrov na zmanjšanje incidence okužb ali izpada žilnih katetrov. Metode: Izvedli smo sistematičen način pregleda z analizo in sintezo znanstvene in strokovne literature. Članke smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah CINAHL, Web of science, Pubmed in Cochrane Library. Uporabili smo opisno metodo dela. Posamezne članke smo razvrstili glede na hierarhično strukturo. Rezultati: Izmed 88 identificiranih raziskav smo v končno analizo vključili 10 člankov. Prišli smo do ugotovitve, da uporaba brezšivnih sistemov pritrjevanja bistveno vpliva na zmanjševanje incidence izpada in okužbe žilnih katetrov. Razprava in sklep: Tradicionalnemu pritrjevanju žilnih katetrov z uporabo šivov se je zaradi možnosti poškodb in okužbe potrebno izogibati. Brezšivno pritrjevanje v kombinaciji s primernimi obliži je za preprečevanje incidence okužb in izpadov žilnih katetrov bistvenega pomena.
Keywords: žilni pristop, pritrjevanje, izpad, okužba
Published in DKUM: 22.05.2023; Views: 567; Downloads: 82
.pdf Full text (2,23 MB)

9.
Zasnova rekonstrukcije in dozidave oddelkov stavbe klinike za interno medicino, UKC Maribor : magistrsko delo
Ema Vrecl, 2023, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela izhaja iz potrebe po dograditvi novih prostorov Klinike za interno medicino UKC Maribor zaradi trenutnih prostorskih pogojev, pri čemer kapacitete ne zadostujejo pogojem delovanja in nadaljnjega razvoja klinike v dejavnost poliklinike. Slednji sistem potrebuje za svoje delovanje razširjen ambulantni center in dnevno bolnišnično obravnavo s prostori za posege in diagnostiko. Sedaj deluje v okrnjeni obliki. Poleg tega trenutni prostorski pogoji in vedno pogostejše oblike bolezni prebivalstva ne zagotavljajo primernih procesov v načinu pristopa k bolniku na intenzivnem internem oddelku, kjer se bolniki z različnimi infekcijskimi in neinfekcijskimi stanji zdravijo v skupnih bolniških sobah. Poleg tega sedanja zasnova oddelka ne zagotavlja optimalnih pogojev dela osebja, njihova varnost pa je minimalno zagotovljena. To lahko pripisujemo primanjkovanju določenih osnovnih prostorov za delo in počitek, med katerimi še najbolj izstopajo primanjkovanje potrebnih filtrov za osebje pred posamezno bolniško sobo, posteljnih filtrov in primerne nadzorne postaje z zagotavljanjem konstantnega pogleda na bolniške sobe. Na podlagi izpostavljenih največjih problematik na kliniki se v magistrskem delu poglobimo v raziskovalni del, kjer preučimo demografske spremembe s področja zdravstva, razločimo osnovno terminologijo s tega področja in se poglobimo v študije vplivov bolniškega okolja na počutje in okrevanje pacienta ter delovanje in regeneracijo osebja. Poleg tega preučimo primere sodobnih bolnišnic na evropski in svetovni ravni in naredimo zgodovinsko analizo razvoja bolnišnic in analizo zgodovinskega razvoja mariborske bolnišnice oziroma UKC Maribor. Nadaljujemo z arhitekturno analizo ožjega območja UKC Maribor in analizo ter študijo Klinike za interno medicino, kar nam poleg raziskovalnega dela predstavlja kot osnovo za nastavitev koncepta nadaljnjega razvoja klinike, širitve in rekonstrukcije. S številnimi prikazi in načrti predstavimo rešitev sedanje problematike, s katero se sooča Klinika za interno medicino.
Keywords: Maribor, UKC, klinika za interno medicino, bolnišnica, zdravstvo, rekonstrukcija
Published in DKUM: 10.03.2023; Views: 739; Downloads: 0
.pdf Full text (198,55 MB)

10.
Uporaba plinske analize periferne venske krvi pri bolnikih z akutno dihalno odpovedjo
Marjan Ferčec, 2022, master's thesis

Abstract: V urgentnih ambulantah je plinska analiza arterijske krvi (PAAK) sestavni del ocene zdravstvenega stanja bolnikov z akutno dihalno odpovedjo ali metabolnimi motnjami. PAAK je zlati standard, vendar se zaradi bolj enostavnega odvzema, manj bolečega posega in manjšega tveganja za zaplete vse pogosteje uporablja plinska analiza periferne venske krvi (PAPVK). Ugotoviti smo želeli, če pri bolnikih z akutno dihalno odpovedjo ali dispnejo in s sumom na okužbo s SARS-CoV-2, pri katerih je klinično indiciran PAAK, zadostuje že odvzem PAPVK. Uporabili smo kvantitativno metodologijo z retrospektivno metodo dela. Primerjali smo rezultate izvidov PAAK in PAVK pri bolnikih z akutno dihalno odpovedjo ali dispnejo in s sumom na SARS-CoV-2, pri katerih so odvzeli kri za določitev PAAK in PAPVK. Ugotovili smo statistično pomembne razlike med PAAK in PAPVK v pCO2, pH in HCO3. Pri vseh bolnikih je obstajala zmerna pozitivna korelacija med arterijskimi in venskimi pH vrednostmi in pCO2. Obstajale so močne in zelo močne pozitivne korelacije med arterijskimi in venskimi vrednostmi HCO3. Med arterijskimi in venskimi vrednostmi SpO2 je bila šibka korelacija. Med posameznimi rezultati obstajajo konstantne razlike med vrednostmi PAAK in PAPVK. Ugotovili smo, da obstajajo razlike med PAAK in PAPVK, vendar so te predvidljive, kar omogoča zanesljiv preračun vrednosti PAPVK v PAAK. Uporaba PAPVK namesto PAAK bi lahko močno olajšala delo pri bolnikih z okužbo s SARS-CoV-2 zaradi bolj enostavnega poteka odvzema krvi za določitev laboratorijskih preiskav, pri vseh bolnikih pa bi se lahko izognili bolečini in tveganju za zaplete ob PAAK.
Keywords: Plinska analiza arterijske krvi, plinska analiza periferne venske krvi, občutek težkega dihanja, korona virus in akutni respiratorni distres sindrom.
Published in DKUM: 25.01.2023; Views: 1165; Downloads: 157
.pdf Full text (1,43 MB)

Search done in 9.72 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica