| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Finančne panike 17. in 19. stoletja - primerjalna analiza Velike Britanije, Nemčije, Francije in Nizozemske
Andrej Kovačič, 2018, master's thesis

Abstract: Finančne panike in krize so se pojavljale že skozi zgodovino, vendar pa so se v 17. stoletju z vedno večjimi vplivi centralne banke te samo stopnjevale. Že tekom 18. in 19. stoletja so finančni mehurčki postajali vedno večji in kompleksnejši, saj so vlade s posegi v trg povzročile večja izkrivljanja, ki so vodila do neželenih posledic. Prav tako se je s pojavom prve finančne krize v Sveto rimskem cesarstvu začela doba finančnih mehurčkov, ki so sčasoma postajali vedno bolj intenzivni. Šele v 18. stoletju so se kot posledica čim večjih vplivov centralnih bank na gospodarstvo panike začele pojavljati ciklično in so s tem povzročile nasprotne iniciative pri ljudeh, te pa so vplivale na nastanek mehurčkov, ki so nato s pokom povzročili strašne posledice na gospodarstvu. Čeprav centralne banke niso bile edine, ki so prispevale k finančnim zlomom, so pa igrale kar pomembno vlogo. V 19. stoletju se je k polnjenju mehurčkov pridružila še vlada. Predvsem z različno zakonodajo, ki je imela neželene učinke in je pripomogla k resnosti finančnih težav analiziranih držav. Menimo pa, da bi lahko preprečili resnost in intenzivnost panik ter recesij tako, da bi omejili oziroma ukinili centralno banko, ki te mehurčke ustvarja. Že skozi zgodovino so centralne banke s svojo politiko enostavnega denarja (easy money) povzročile gospodarske ekspanzije, ki so nato privedle do buma in na koncu do finančnega zloma. Prav tako pa menimo, da se iz preteklih panik nismo nič naučili, saj ponavljamo iste napake. To je bilo najbolj opazno pri zadnji paniki leta 2008. Da bi zmanjšali intenzivnost panik, predlagamo, da se centralne banke in vlade več ne vmešavajo v gospodarstvo in v primeru recesij ne uporabljajo stimulacijskih programov, ampak pustijo gospodarstvo, da samo okreva. Zato tudi po zadnji recesiji pravega okrevanja ni bilo, ker sta tako banka kot vlada preprečili stečaj bank s slabim finančnim stanjem, kar je slabo vplivalo na okrevanje, ki ga še danes ni.
Keywords: magistrska dela, finančna panika, recesija, finančna kriza, borzni zlom, centralna banka
Published: 19.03.2020; Views: 468; Downloads: 41
.pdf Full text (935,34 KB)

2.
Raznovrstnost medijev in njihov vpliv na odstopajoče vedenje mladostnikov
Renata Čekić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je s pomočjo izbrane literature obravnavana tema raznovrstnost medijev in njihov vpliv na mladostnike. Živimo v obdobju množičnih medijev, ki pa se vsakodnevno razvijajo in nadgrajujejo ter vplivajo na številne vidike življenja odraslih ter tudi mladih ljudi. Predstavili smo osebnost, ki tvori posameznika, nato pa se poglobili v zgodovino medijev, kakšne medije poznamo danes, kakšen je njihov vpliv na otroke. Teoretični del diplomskega dela temelji na deskriptivni metodi raziskovanja, kjer smo s pomočjo že obstoječe literature obdelali obravnavano temo. Empirični del temelji na kavzalno-neeksperimentalni metodi, kjer smo za zbiranje podatkov uporabili anketo.
Keywords: mladostniki, samopodoba, identiteta, mediji
Published: 21.11.2019; Views: 567; Downloads: 88
.pdf Full text (720,76 KB)

3.
Mobbing in a non-profit organisation
Andrej Kovačič, Nevenka Podgornik, Zorica Pristov, Andrej Raspor, 2017, original scientific article

Abstract: Purpose: The aim of this paper is to analyse mobbing in a large, non-profit, state-owned organization in order to find out to what extent mobbing is present and in what way it takes place. In addition, the purpose of the research is to analyse whether the extent of mobbing is connected to employee’s age, gender and position. Methodology: In this quantitative research, a total of 355 opinions were collected using a random selection procedure within the selected large size, state-owned organization (between 1000 and 2000 employees). The results of the employees’ experiences of mobbing were statistically analysed and tested. Results: Similar to other researches, a third of all respondents stated they have been affected by mobbing in the last three years. Additionally, we found out that younger employees are not affected more than older. Interestingly, there are also no gender differences as both genders seem to be affected similarly. Also, a management position does not mean a person is less exposed to mobbing. Finally, we confirmed that the most frequent type of mobbing is vertical mobbing (carried out by an employer / manager on employees or vice versa). Originality / value: The study fills a current gap in the research and understanding of mobbing in non-profit organizations in Slovenia as it presents the magnitude of mobbing experiences as well as the relations between the attackers and victims. The study also provides a good starting point for further research on this sensitive subject. Research limitations / conclusions: Since the research was limited to one non-profit organization, it makes sense to explore the phenomenon in different individual profit companies as well as non-profit organisations in order to create plans for preventing and limiting mobbing.
Keywords: mobbing, gender, organization, culture
Published: 04.12.2017; Views: 974; Downloads: 349
.pdf Full text (518,96 KB)
This document has many files! More...

4.
Primerjava recesij 19. in 20. stoletja v ZDA
Andrej Kovačič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Spomin na 16. september 2008, ko je investicijska banka Lehman Brothers razglasila stečaj in kateremu je sledila velika recesija oziroma ˝Great Recession,˝ je še živ. Vendar smo tekom pregleda in analize posameznih hujših recesij in depresij v Združenih državah v preteklih dveh stoletjih ugotovili, da so se podobne zadeve dogajale tudi dvesto let nazaj. Že na podlagi tega menimo, da ta recesija ni bila odročen primer, temveč le del ponavljajočega se gospodarskega cikla. V preteklosti, predvsem v 19. stoletju, so recesije in depresije imele drugačen naziv, in sicer finančna panika. To je sovpadalo z ravnanjem posameznikov, ko so panično hiteli na banko, da bi dvignili svoj denar. Takšen tipičen primer je bila panika leta 1929, ko so posamezniki hiteli na borzo, da bi čim hitreje prodali delnice, dokler so bile še nekaj vredne. Že od pojava prve velike depresije v Združenih državah leta 1819 lahko opazimo podobna ravnanja vlagateljev, ki so želeli dvigniti svoje depozite, preden je bilo prepozno. Tako se je ta trend tekom 19. in kasneje tudi 20. stoletja samo stopnjeval, ko so panike postajale vedno hujše. Že od ustanovitve Združenih držav so se pojavljali posamezniki, ki so hoteli hitro obogateti z raznimi goljufijami. Ti ˝špekulatorji˝ so iskali vedno nove možnosti, da bi prišli do velikih dobičkov. Tukaj imamo v mislih predvsem špekulacije z zemljišči in železniške špekulacije, ki so zaznamovale ameriško gospodarstvo predvsem v 19. stoletju. Glavni namen le–teh je bil povzročitev rasti cen, na podlagi katerih so ˝špekulatorji˝ ustvarjali velike dobičke. Ko pa je finančni mehurček počil, so cene začele padati. Takšne prakse so postajale vse bolj popularne, saj so obljubljale velike dobičke posameznikom. Vendar posledic niso občutili samo vlagatelji, temveč vsi ostali, ki so slepo verjeli, da bodo lahko hitro obogateli.
Keywords: gospodarstvo, krize, finančne krize, recesije, borzni zlomi, Združene države Amerike, ZDA, diplomske naloge
Published: 18.10.2016; Views: 967; Downloads: 94
.pdf Full text (717,33 KB)

5.
6.
Vpliv elektronskega poslovanja na oskrbne verige
Tanja Lesničar, 2002, master's thesis

Abstract: Vpliv elektronskega poslovanja na oskrbne verige
Keywords: podjetje, poslovanje podjetja, elektronsko poslovanje, oskrba, verižna trgovina, optimizacija, strateške povezave, partnerstvo, case study, Slovenija, industrijsko podjetje, Gorenje
Published: 10.07.2015; Views: 804; Downloads: 90
URL Link to full text
This document has many files! More...

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica