| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 40
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Fatigue crack initiation from microstructurally small Vickers indentations
Tomaž Vuherer, Andrej Godina, Zijah Burzić, Vladimir Gliha, 2007, original scientific article

Abstract: The resistivity of coarse grain steel against crack initiation in the presence of micro defects is discussed. Samples of material with martensitic microstructure were prepared by adequate thermal treatment. Microstructurally small Vickers indentations were used as an artificial micro defect. The compressive residual stresses are due to the irreversibility of plastic deformation. The moment of indenting enables to prepare samples with and without effects of residual stresses. The stress level for crack initiation depends on the actual indentation size. The location of initiated cracks is affected by the presence and character of residual stresses.
Keywords: welded joints, micro defect, coarse grain HAZ, crack initiation, crack growth, stress concentration, fatigue limit, Vickers, residual stresses
Published: 03.07.2017; Views: 638; Downloads: 82
.pdf Full text (1,02 MB)
This document has many files! More...

2.
Nadzor procesa izdelave kavnega aparata TK4
Rok Kramar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem se opredelil predvsem na oddelek zaključnega strokovnega pregleda termičnih aparatov v podjetju BSH Nazarje in na to, kako poteka končni funkcijski nadzor kavnega aparata TK4. Oddelek tehnologije pripravi laboratoriju zaključnega strokovnega pregleda posebna navodila za preizkušanje in kontroliranje aparatov. V kolikor želimo slediti konkurenci na trgu in izdelovati le kakovostne aparate, je potrebno v oddelku zaključnega strokovnega pregleda, zaradi nenehnih sprememb in novosti na aparatu stalno spreminjati in prilagajati meritvene parametre na meritvenem obrazcu. Opisal sem probleme s katerimi se srečujejo kontrolorji, kako jih rešujejo in s katerimi vrstami napak se najpogosteje srečujejo.
Keywords: kavni aparat, kontrola, montaža, nadzor, proces
Published: 27.10.2015; Views: 679; Downloads: 43
.pdf Full text (25,91 MB)

3.
Analiza sposobnosti procesa valjanja na osnovi merjenja vibracij
Primož Galun, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Pri valjanju aluminijskega traku (folije) se zaradi vibracij, ki nastanejo pri valjanju, začnejo pojavljati napake na izdelku in poškodbe strojnih delov (ležajev, zobnikov, osi- ). Da bi ugotovili, če so vibracije, ki nastanejo pri valjanju v mejah dopustnih vrednosti, ki jih predpisuje smernica VDI 2056 in čim prej ugotovili poškodbe strojnih delov ter napake na izdelku, smo namestili senzorje za merjenje vibracij. Po namestitvi senzorjev in vse pripadajoče opreme, smo izvedli meritve vibracij na najbolj obremenjenih delih pri valjanju. Namen diplomske naloge je predstaviti, kako pravočasno ugotoviti napake pri valjanju folije, obrabljenost in poškodbe strojnih delov z merjenjem vibracij. S tem bomo tudi zmanjšali stroške vzdrževanja in proizvodnje, saj bodo zastoji manjši.
Keywords: sposobnost procesa, valjanje, vibracije
Published: 14.04.2015; Views: 658; Downloads: 176
.pdf Full text (3,65 MB)

4.
Analiza procesa obdelave okvirja mikrovalovne pečice s pomočjo optičnega digitalizatorja
Matej Vurcer, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava računalniško podprto merjenje okvirja mikrovalovne pečice v dveh fazah obdelave in na treh primerkih. S pomočjo meritev se analizira ravnost naležne površine vrat pečice. Opisan je postopek priprav na merjenje z optičnim digitalizatorjem ter praktična izvedba meritev in obdelava merilnih podatkov s pomočjo programske opreme. Na koncu sledi analiza ter zaključne ugotovitve.
Keywords: meritve dimenzij, optični digitalizator, kontrola kakovosti, trikoordinatno merjenje, trikoordinatno skeniranje, analiza proizvodnega procesa
Published: 02.07.2014; Views: 982; Downloads: 104
.pdf Full text (9,02 MB)

5.
Umerjanje optičnih in tipalnih trikoordinatnih merilnih naprav
Primož Černič, 2013, master's thesis

Abstract: Sledljivost meritev je osnovni pogoj za zagotavljanje ustrezne ravni kakovosti merjenja. Za zagotavljanje sledljivosti je treba vzpostaviti neprekinjeno verigo primerjav, vse do primarnega etalona na nacionalni oziroma mednarodni ravni. Merilne naprave je treba umerjati s sledljivimi etaloni ali instrumenti po navodilih, ki jih podajajo normativni dokumenti. V magistrskem delu so predstavljeni etaloni, ki se uporabljajo na področju umerjanja optičnih in tipalnih trikoordinatnih merilnih naprav, ter standardi, tehniške specifikacije in vodila za njihovo umerjanje. Normativni dokumenti in etaloni s področja tipalne trikoordinatne merilne tehnike so dobro razviti in standardizirani, medtem ko jih na področju optične trikoordinatne merilne tehnike praktično ni. Ker je optično trikoordinatno merjenje relativno nova tehnologija, so tudi standardi in etaloni še v razvoju. Na Fakulteti za strojništvo v Mariboru je bil razvit etalon za umerjanje optičnih trikoordinatnih merilnih naprav. V magistrski nalogi sta predstavljena postopek za kalibracijo tega etalona in postopek za njegovo uporabo pri preskušanju optičnih merilnih naprav.
Keywords: umerjanje, sledljivost, koordinatna merilna tehnika, standard, etalon
Published: 16.12.2013; Views: 1492; Downloads: 191
.pdf Full text (3,12 MB)

6.
Pregled metod in orodij za zagotavljanje kakovosti
Matjaž Ceraj, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljam metode in orodja, s katerimi organizacije izboljšujejo kakovost procesov in proizvodov, povečujejo produktivnost ter zmanjšujejo stroške, in tako dosegajo poslovno odličnost. Na začetku diplomskega dela sem splošno opredelil in predstavil kakovost, merjenje kakovosti proizvodov in storitev, sisteme kakovosti in celovito obvladovanje kakovosti. V nadaljevanju sem predstavil nekatere izmed bolj uporabljenih metod in orodij za zagotavljanje kakovosti. Opisal sem njihove prednosti, področja uporabe ter postopek izvedbe.
Keywords: Metode in orodja za zagotavljanje kakovosti, management kakovosti, konkurenčnost, poslovna odličnost.
Published: 11.12.2013; Views: 5415; Downloads: 2016
.pdf Full text (5,60 MB)

7.
Načrtovanje in preverjanje kakovosti žerjava
Simon Lesjak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava načrtovanje in preverjanje kakovosti žerjava glede na prevzemne družbe. Prevzemne družbe podjetju podajo določene omejitve in predpise, ki jih podjetje mora upoštevati pri izdelovanju izdelka. V diplomskem delu smo izdelali vzorčni model za pripravo dokumentacije, ki na ustrezen način predstavlja dokaz o ustrezni kakovosti poljubnega izdelka. Podali smo natančne smernice in navodila prevzemne družbe GL o načrtovanju in preverjanju kakovosti žerjava podjetja Palfinger Marine, d.o.o.
Keywords: žerjav, preverjanje skladnosti, prevzemna družba
Published: 17.10.2013; Views: 954; Downloads: 202
.pdf Full text (4,64 MB)

8.
Zagotavljanje ustrezne kakovosti meritev pri nadzoru proizvodnega procesa sestavnega dela kompresorja
Tilen Vraničar, 2012, master's thesis

Abstract: V prvi polovici predstavljenega magistrskega dela sta opisani teorija pogreškov ter merilna negotovost, druga pa najprej vsebuje opis obdelave cilindra na bloku kompresorja in način merjenja obravnavanih dimenzij oziroma oblik, čemur sledijo eksperimentalne meritve s pripadajočimi rezultati. Cilj magistrske naloge je, da z izvedbo eksperimentalnih meritev dokaže sprejemljivost postopka merjenja premera cilindra in merjenja valjnosti cilindra. Po predhodno določenem protokolu so se eksperimentalne meritve premera cilindra izvedle na pnevmatskem merilnem stroju Stotz, meritve valjnosti pa na merilnem stroju Hommel. Statistična obdelava podatkov je pokazala na slabo ponovljivost meritve kalibracijskih obročev naprave Stotz. Po teoriji je bila izračunana tudi skupna merilna negotovost meritve premera cilindra, izračun pa je pokazal, da s trenutnim načinom merjenja ne moremo z veliko verjetnostjo zagotavljati točnosti meritev. Sprejemljivost postopka meritve valjnosti je bila dokazana s primerjalnimi meritvami, in sicer smo valjnost istega cilindra izmerili na dveh različnih koordinatnih merilnih strojih Zeiss ter na obravnavanem merilnem stroju Hommel. Po primerjavi podatkov, dobljenih iz meritev, smo ugotovili, da je postopek meritve valjnosti na stroju Hommel sprejemljiv.
Keywords: merilna negotovost, standardni odmik, merilni pogrešek, meritev, premer, valjnost, krožnost, toleranca, pnevmatska merilna naprava
Published: 29.06.2012; Views: 1590; Downloads: 214
.pdf Full text (5,84 MB)

9.
Kalibracija granitnega kotnika : SOP 20
Bojan Ačko, Andrej Godina, 2003, treatise, preliminary study, study

Keywords: tehnološke meritve, kalibracija naprav, granitni kotnik, akreditacija postopkov
Published: 01.06.2012; Views: 845; Downloads: 31
URL Link to full text

10.
Kalibracija libel do nagiba [plus minus] 3 mm/m : SOP 19
Bojan Ačko, Andrej Godina, 2003, treatise, preliminary study, study

Keywords: tehnološke meritve, kalibracija naprav, libele, akreditacija postopkov
Published: 01.06.2012; Views: 969; Downloads: 36
URL Link to full text

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica