| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
PROFIL VOZNIKA POVZROČITELJA NESREČE NA NIVOJSKEM PREHODU CESTE ČEZ ŽELEZNIŠKO PROGO
Žiga Krajnc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja nesreče in prikazuje ukrepe za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo. Poudarek je predvsem na vozniku povzročitelju nesreče na nivojskem prehodu ceste preko železniške proge. Varnost je neko stanje, ko smo zavarovani pred nevarnostjo oziroma ko želimo nekaj preprečiti. Po zakonskih določilih ima vlak ali drugo tirno vozilo prednost pred cestnimi vozili. Vsi nivojski prehodi čez železniško progo morajo biti urejeni s predpisi, da bi bilo čim manj nesreč. Cilj je preprečevati nesreče na nivojskih prehodih ceste čez železniške proge, katerih posledice so materialna škoda, lažje poškodbe, težje poškodbe in smrt ljudi, ki prečkajo nivojski prehod ceste čez železniško progo. Obstajajo različni varnostni ukrepi, za zagotavljanje varnosti udeležencev v cestnem prometu. V Republiki Sloveniji poznamo in uporabljamo različne načine za zavarovanje oziroma označevanje prehodov ceste čez železniško progo: Andrejev Križ, svetlobni signali, polzapornice in zapornice. Kljub vsem signalnovarnostnim napravam in opozorilom prihaja do velikega števila nesreč na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo. Zaradi tega dejstva sem se odločil za diplomsko nalogo z naslovom: »Profil voznika povzročitelja nesreče na nivojskem prehodu ceste čez železniško progo«, v kateri obravnavam temo o varnosti v železniškem prometu. V jedru diplomske naloge je predstavljen profil voznika povzročitelja nesreče na nivojskem prehodu ceste čez železniško progo. Dejansko diplomsko delo obravnava vzorec voznika v cestnem vozilu, ki ni upošteval s tem prometnih določil zakonov oziroma na osnovi zakona izdanih pravilnikov. To so vozniki, ki najpogosteje povzročijo nesrečo na nivojskem prehodu ceste preko železniške proge. Če bi ti vozniki upoštevali pravila in signalizacijo na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge, bi bilo prometnih nesreč na nivojskih prehodih v velikem številu manj. Te ljudi je potrebno izobraziti in jih pripravili do doslednega upoštevanja pravil, saj bi s tem rešili življenja, zmanjšali poškodbe ter zmanjšali materialno škodo, ki nastane pri nesreči na nivojskem prehodu ceste preko železniške proge.
Keywords: Ključne besede: varnost, profil voznika, nesreča, nivojski prehod
Published: 10.09.2010; Views: 2349; Downloads: 165
.pdf Full text (1,67 MB)

8.
VPLIV DALJINSKEGA VODENJA PROMETA VLAKOV NA VARNOST V ŽELEZNIŠKEM PROMETU
Darko Megla, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Tehnološki postopek vodenja železniškega prometa je v veliki meri odvisen od stanja javne železniške infrastrukture. Zaradi zastarelih signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav na javni železniški infrastrukturi v Republiki Sloveniji še vedno prevladuje postajni način vodenja železniškega prometa. Le-ta pa temelji na velikem številu medsebojnih komunikacij med ljudmi z različnih področij, ki so posredno ali neposredno povezani z varno vožnjo vlaka. Zaradi zastarele tehnike in tehnologije ostaja še vedno človek tisti, ki sprejema ključne odločitve pri vodenju železniškega prometa. Da bi vsaj delno razbremenili izvršilne železniške delavce in zmanjšali vpliv tako imenovanega človeškega dejavnika, ki neugodno vpliva na varnost železniškega prometa, je potrebno uvesti nekatere spremembe. Zato je potrebno posodobiti železniški sistem za vodenje in nadzor prometa vlakov, ki zahteva vgradnjo sodobnih signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav. Postavitev centrov za daljinski nadzor in vodenje prometa vlakov zmanjšuje vpliv človeškega dejavnika pri sprejemanju odločitev za rutinski del vodenja železniškega prometa, kar posledično povečuje tudi varnost železniškega prometa.
Keywords: železniški promet, slovensko železniško omrežje, vodenje prometa, varnost železniškega prometa, daljinsko vodenje prometa
Published: 01.07.2011; Views: 2293; Downloads: 386
.pdf Full text (1,67 MB)

9.
PREDLOGI UKREPOV ZA POVEČANJE VARNOSTI NIVOJSKIH CESTNO - ŽELEZNIŠKIH KRIŽANJ V OBČINI ROGAŠKA SLATINA
Vojko Gotlin, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja informacije o nivojskih cestno-železniških križanjih v občini Rogaška Slatina. Tako lahko v začetku najdemo podatke o splošnih značilnostih nivojskih prehodov, vrstah nivojskih prehodov, cestišču na prehodih, gradbenih zahtevah za ureditev nivojskih prehodov in tehničnih pogojih za zavarovanje nivojskih prehodov. V nadaljevanju najdemo podatke o kritičnih točkah z vidika varnosti na nivojskih prehodih v občini Rogaška Slatina, kako so zavarovani in kako je zagotovljena varnost v primeru napak. Na koncu je navedena problematika nivojskih prehodov v občini in predlagani so ukrepi za rešitev te problematike. Z ukrepi kot je ukinjanje in ureditev prehodov, bi se njihovo število zmanjšalo iz 23 prehodov na 10 prehodov.
Keywords: nivojski prehodi, izvennivojski prehodi, varnost v železniškem prometu, varnostne naprave.
Published: 29.09.2011; Views: 1808; Downloads: 105
.pdf Full text (1,94 MB)

10.
DODATNI NAČIN OZNAČEVANJA NIVOJSKIH PREHODOV, OZNAČENIH S PROMETNIM ZNAKOM "ANDREJEV KRIŽ"
Matej Zorko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o opozorilni napravi, ki je namenjena za opozarjanje udeležecev v cestnem prometu na nivojskih prehodih pred bližajočim se vlakom. V začetku najdemo podatke o splošnih značilnostih nivojskih prehodov, vrstah in načinih zavarovanj in označevanj. V nadaljevanju sta predstavljena ideja in razvoj opozorilne naprave. Prikazani so režimi delovanja naprave in možnosti uporabe v različnih prometnih situacijah. Na koncu so navedeni pogoji in predlogi za umeščanje opozorilne naprave v promet. Opozorilna naprava zagotovo pomeni nov pristop pri povečanju stopnje varnosti na nivojskih prehodih.
Keywords: nivojski prehodi, opozorilna naprava, varovanje, opozarjanje, ...
Published: 25.09.2012; Views: 1760; Downloads: 128
.pdf Full text (2,19 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica