| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prilagodljiva orodja za globoki vlek pločevine
Andrej Bolčina, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je obravnavano prilagodljivo večtočkovno orodje za globoki vlek pločevine, ki zamenjuje konvencionalna toga orodja z diskretizirano površino gosto zloženih igel v matrici in pestiču. Z avtomatizirano nastavitvijo elementov po višini lahko orodje oblikuje različne površine in s hitro rekonfiguracijo zadosti tehnološkim in ekonomičnim vidikom izdelave unikatnih, maloserijskih, prostorsko oblikovanih izdelkov iz pločevine. S tem neposredno udejanja koncept množičnega prilagajanja v proizvodnji industrije 4.0. Obravnavane so temeljne in aktualne raziskave s področja konstruiranja igel, mehanizmov vodenja, prilagojene konstrukcije orodja, določitve položaja igel, nadzora orodnega sistema in procesa preoblikovanja. Konstruiranje aktivne preoblikovalne površine z določitvijo potrebne velikosti prereza igel in ločljivosti matrike je potekalo na podlagi zbranih industrijskih aplikacij in analizi preoblikovalnosti preizkusnega modela v programu AutoForm. Dosežen je kompromis med izdelavo želene geometrije – potrebno ločljivostjo, ter preoblikovalnostjo pločevine v primerjavi s potrebno trdnostjo elementov.
Keywords: preoblikovanje pločevin, globoki vlek, večtočkovno prilagodljivo orodje, konfiguracijsko orodje, diskretizacija matrice
Published: 30.09.2021; Views: 124; Downloads: 16
.pdf Full text (18,56 MB)

2.
Analiza zaznavanja obrabe rezalnega roba izsekovalnega orodja
Andrej Bolčina, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je teoretično predstavljen postopek izsekovanja, s katerim so bile opravljene meritve z namenom analiziranja zaznave obrabe rezalnega roba. Najprej je proces opredeljen med postopki preoblikovanja, predstavljena je plastična deformacija, posamezne faze med procesom, nanj vplivni parametri ter obstojnost orodja v praksi. Obrabljenost rezalnih robov na izsekovalnem orodju je bila simulirana in merjena med procesom z merilnimi lističi za merjenje deformacij, z zvočnim senzorjem in senzorji za tlak, temperaturo in silo. Izsekana pločevina je bila analizirana pod mikroskopom. Posamezne faze izsekovanja so razpoznavne pri vseh analiziranih rezultatih. Z večjo obrabljenostjo se povečajo deformacije na matrici, amplitudna nihanja zvočnih frekvenc se okrepijo, poveča se skrček pločevine, v strižni ploskvi nastanejo jamice, na robu izseka pa nastane srh. Z opravljeno analizo se usmeri nadaljnje raziskovanje.
Keywords: izsekovalno orodje, rezalni rob, obraba, kvaliteta procesa, analiza meritev
Published: 27.09.2017; Views: 804; Downloads: 76
.pdf Full text (3,85 MB)

3.
IZDELAVA LOGIKE ZA ŠTETJE NAPAK PRI PREIZKUSU "PUSH PULL" GUMBOV S PROGRAMSKIM ORODJEM LABVIEW
Klemen Kladnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o testiranju gumbov na Gorenjskih kuhalnih aparatih. To je sistem, ki sam glede na prebrane vhode določi vrsto napake s pomočjo programske opreme Labview. V delu so predstavljeni cilji naloge, opis posameznih segmentov sistema in njihovo delovanje, predstavljeni so razlogi za izbiro posameznih elementov in njihova vloga v sistemu. Na koncu pa so predstavljeni še rezultati ter meritve trajnostnega preizkusa z ustreznim standardom.
Keywords: testiranje gumbov, LabView, trajnostni preizkus
Published: 05.09.2012; Views: 1765; Downloads: 152
.pdf Full text (6,63 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica