| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Poslovni vpliv bitcoina
Aljaž Sobočan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Bitcoin je globalno prisoten že vse od svojega nastanka, leta 2009. Vse od takrat so njegova prepoznavnost, možnosti uporabe, cena ter moč močno naraščale. Vendar ima kljub mnogim prednostim ter izboljšavam obstoječih finančnih sistemov, kar nekaj pomanjkljivosti. Namen diplomskega dela je predstaviti lastnosti Bitcoina, pridobivanje ter tehnologijo, ki stoji v ozadju celotnega omrežja. Raziskali smo kdo stoji za reguliranjem po svetu, kakšne prednosti prinaša in možnosti dolgoročne naložbe. Prav tako smo raziskali slabosti Bitcoina. Usmerili smo se predvsem na slabosti volatilnosti, varnosti ter negativen vpliv na vlade ter vladne organizacije. Predstavili smo tudi trenutne regulacije po svetu ter možnosti uporabe po svetu. Na koncu smo predstavili največjega konkurenta, Ethereum ter ga primerjali z Bitcoinom, skušali smo ugotoviti, katera izmed kripto valut ima večje možnosti za množično uporabo v prihodnosti.
Keywords: Bitcoin, ethereum, kripto valuta, veriga blokov, rudarjenje.
Published: 11.11.2021; Views: 112; Downloads: 14
.pdf Full text (937,20 KB)

2.
Prireditev kot orodje poslovnega komuniciranja
Tadeja Sobočan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Prireditve se pojavljajo v obliki orodja poslovnega komuniciranja, ki je ključno za obstoj organizacij. Komuniciranje v organizacijah in tudi v družabnem življenju poteka neprekinjeno, česar se pogosto ne zavedamo. Prireditve izvajamo z namenom informiranja o nečem, z namenom obeleževanja pomembnih dogodkov. Prvi del diplomskega dela se nanaša na širitev in poglobitev znanja o poslovnem komuniciranju in prireditvah. Skozi širok nabor literature in virov različnih avtorjev in strokovnjakov bomo opredelili poslovno komuniciranje in njegov pomen. Poglavje se nadaljuje z opredelitvijo prireditev, pomenom prirejanja prireditev, uporabo poslovnega komuniciranja pri prireditvah, klasifikacijo prireditev in načrtovanjem ter izvedbo prireditev. V empiričnem delu bomo na praktičnem primeru opisali načrtovanje in izvajanje prireditve Dan čebule, ki se je odvijala na kmetiji Sobočan in je bila organizirana skupaj s poslovnimi partnerji. Predstavljeni bodo načrtovanje in izvedba prireditve Dneva čebule ter analiza prireditve s predlogi za izboljšavo.
Keywords: komuniciranje, poslovno komuniciranje, prireditev, dogodek, organizacija prireditev.
Published: 28.10.2021; Views: 111; Downloads: 14
.pdf Full text (675,88 KB)

3.
4.
5.
IKT im Fach Deutsch als Fremdsprache in der 3. Grundschulklasse – Möglichkeiten der Umsetzung als Fernunterricht
Valerija Sobočan, 2021, master's thesis

Abstract: In den ersten Grundschulklassen wird Fremdsprache auf eine spielerische Weise unterrichtet. Der Schwerpunkt im frühen DaF-Unterricht liegt auf Sprach- und Hörfähigkeiten. Gegen Ende der dritten Klasse kommen auch Schreiben und Lesen dazu. Die Informations- und Kommunikationstechnologie ist beim Lernen und Unterrichten von Fremdsprachen unverzichtbar. Durch die Einbeziehung von IKT in den Fremdsprachenunterricht entwickeln die Lernenden auch digitale Fähigkeiten, die nach der Bedeutung für die Erreichung der Ziele der Lissabon-Strategie das Hauptziel sind (nach Brečko und Vehovar, 2008: 5). Der theoretische Teil dieser Masterarbeit präsentiert das Konzept des frühen Fremdsprachenunterrichts und das Konzept der Informations- und Kommunikationstechnologie aus der Sicht verschiedener Theoretiker. Die Situation bezüglich des frühen Fremdsprachenunterrichts in Europa und in Slowenien wird zusammengefasst. Es werden einige Entscheidungen der slowenischen Sprachpolitik zur Einführung einer Fremdsprache in den ersten Grundschulklassen präsentiert sowie ein kurzer Überblick für und gegen den frühen Fremdsprachenunterricht gegeben. Die Nürnberger Empfehlungen, Ziele, der Inhalt und methodisch-didaktischen Grundsätze für den frühen DaF-Unterricht werden ebenfalls dargeboten. Außerdem wird die Bedeutung des Unterschiedes zwischen beabsichtigten und unbeabsichtigten Fremdsprachenlernen dargestellt. Die digitale Kompetenz ist eine der acht Schlüsselkompetenzen des lebenslangen Lernens, die vom Europäischen Parlament und vom Rat definiert wurden und wird kurz präsentiert. Erwähnt wird auch der europäische Rahmen der digitalen Kompetenzen. Ein paar Worte sind dem DigCompEdu-Rahmen gewidmet, der ausgebildet wurde, um die Entwicklung digitaler Kompetenzen und Innovation in der Ausbildung zu fördern. Nicht zuletzt wird auch die Rolle des/der Lehrenden und die Rolle der Lernenden bei der Nutzung von IKT beschrieben. Im empirischen Teil werden drei zielgerichtet ausgewählte IKT-Materialien präsentiert. Ziel der Arbeit ist es, deren Einsatz im Fremdsprachenunterricht sowohl für Lehrende als auch für die Drittklässler zu evaluieren. Zu diesem Zweck wurde in der dritten Grundschulklasse ein Experiment beim Fremdsprachenunterricht Deutsch durchgeführt. Für das Experiment wurden jeweils zwei Lernmodule mit je drei Unterrichtsstunden vorbereitet. Jede Unterrichtsstunde wurde durch ausgewählte IKT-Materialien unterstützt. Absicht der Masterarbeit war es, festzustellen, ob die ausgewählten IKT-Materialien auch für den Fernfremdsprachenunterricht in der 3. Grundschulklasse geeignet sind. Im abschließenden Teil der Masterarbeit sind die Beobachtungen und Feststellungen beschrieben.
Keywords: Padlet, Loom, Liveworksheets, der frühe DaF-Unterricht, Fernunterricht
Published: 19.10.2021; Views: 53; Downloads: 11
.pdf Full text (3,91 MB)

6.
Motivacija učencev pri učenju nemščine v osnovni šoli
Valerija Sobočan, 2018, master's thesis

Abstract: Danes potrebe po znanju tujih jezikov presegajo vse meje in učiti se je treba na vsakem koraku. Znanje lahko pridobimo le z učenjem, pri katerem sta notranja in zunanja motivacija ključnega pomena. Notranja motivacija je najboljša predispozicija za učenje, saj izhaja iz učenca samega in ne potrebuje nobenih drugih zunanjih spodbud, notranje motivirane učence pa pogosto dodatno spodbuja tudi radovednost. Dandanes veliko učencem primanjkuje prav notranje motivacije. Učijo se, ker šolski sistem to zahteva. Starši otroke v želji, da bi jim vzbudili zanimanje za določeno šolsko dejavnost, motivirajo z obljubljanjem različnih nagrad. Prav je, da so učenci za uspešnost nagrajeni, ne sme pa priti do pretiravanj in nagrade ne smejo predstavljati prevelike vrednosti. Glavni cilj magistrske naloge sta bila analiza in proučitev motivacije učencev četrtega in osmega razreda v osnovni šoli. S pomočjo raziskave smo ugotovili, da so učenci za učenje nemščine tako notranje kot zunanje motivirani. Motivacijske spodbude prihajajo iz učencev samih, saj se večinoma nemščino učijo, ker želijo govoriti nemško. Pri učenju jim največkrat pomagajo starši in učitelji. Analiza je pokazala, da ima večina učencev pozitiven odnos do učenja nemščine, da jim je učenje nemščine zanimivo ter da se zavedajo koristne in uporabne vrednosti jezika v življenju. Ugotovili smo, da je med demografskimi podatki, ki smo jih kontrolirali, najbolj pomemben razred.
Keywords: motivacija, notranja in zunanja motivacija, nemščina kot tuji jezik, odnos učencev do učenja tujega jezika, osnovnošolski učenci  
Published: 01.10.2021; Views: 153; Downloads: 33
.pdf Full text (344,12 KB)

7.
Uporaba CRM rešitev v športu
Anita Sobočan, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Številni viri se strinjajo, da je v današnjem svetu ključnega pomena, vzpostavitev dobrih odnosov z našimi strankami. Da nam to uspe in da ta odnos vzdržujemo in nagrajujemo je pomembno, da naš Customer Relationship Management (v nadaljevanju CRM) v podjetju odlično deluje. Lahko se lotimo pristopa da podatke beležimo, analiziramo in izdelujemo poročila ročno, iz tabel shranjenih na različnih mestih, da marketinške kampanje izvajamo posebej in brez načrtovanih strategij, kar nam na prvi pogled prihrani denar, ki ga bi morali vložiti v uvedbo CRM rešitve pa vendar je na dolgi rok precej bolj ugodno uvesti rešitev. Prihranijo nam veliko dela, tako z organizacijskega, kot časovnega vidika, istočasno pa gradimo močne in trdne odnose z našimi strankami, ki so bolj zadovoljne, posledično pa prinesejo več dobička. V diplomski nalogi smo želeli predstaviti, kako CRM rešitve delujejo v športu, kjer se v zadnjem obdobju res velik poudarek daje na navijače, ki so s časom postali vse bolj zahtevni. Poleg kvalitetne športne predstave, jim je treba ponuditi še ogromno drugih storitev. Od zagotovljenih parkirnih mest, do ponudbe hrane in pijače, pa dogodki med prekinitvami. Vsak navijač si želi zelo osebno doživetje, zapomni pa si vsako stvar, ki mu ni bila všeč. Zato si osebje, ki v večjih športnih organizacijah skrbi za CRM, prizadeva, da nemudoma opazi, s čim navijač ni bil zadovoljen in se trudi to čimprej popraviti. Prav tako imajo največji športni klubi navijače po celem svetu in želijo prav vsem zagotoviti, da so del njihove zgodbe. V povezavi s tem, se tudi v športu veliko uporabljata tehnologiji navidezne in razširjene resničnosti, ki omogočata navijačem bolj oseben in bližnji ogled določenih aktivnosti v klubu. Slovenski šport je kar se uporabe CRM rešitev in tehnologije še daleč za ostalim svetom, razlogi pa tičijo predvsem v finančnih sredstvih in manjši navijaški bazi. To velja tudi za Odbojkarski Klub Nova KBM katere situacijo smo predstavili na koncu diplomskega projekta. Vendar bi s potrebami in željami navijačev, v prihodnosti vsekakor bilo smiselno razmisliti o vlaganju v CRM rešitve.
Keywords: Upravljanje odnosov s strankami, CRM, CRM rešitve, šport, odbojka
Published: 19.11.2020; Views: 209; Downloads: 31
.pdf Full text (1,10 MB)

8.
Vloga šolskega svetovalnega delavca pri delu z otroki in s starši po ločitvi
Eva Sobočan, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo proučevali vlogo šolskega svetovalnega delavca pri delu z otroki in s starši po ločitvi. V sklopu teoretičnega dela smo opredelili izraz starševstvo in vlogo očeta in matere. Osredotočili smo se na ločitev staršev, kaj to sploh je, kakšna je razširjenost ločitev v Sloveniji ter kakšno je življenje družine po ločitvi. V nadaljevanju nas je zanimalo, kako otrok doživlja ločitev staršev, kaj to zanj pomeni, s kakšnimi težavami se otrok srečuje, opisali čustvene in vedenjske posebnosti otrok ločenih staršev ter razložili in opisali varovalne dejavnike. Na koncu smo se osredotočili še na vlogo šolskega svetovalnega delavca pri delu z otroki in s starši, kako poteka svetovalna dejavnost ter kakšno čustveno in socialno podporo lahko nudi. S pomočjo anketnega vprašalnika smo v empiričnem delu proučili vlogo šolskega svetovalnega delavca pri delu z otroki in s starši po ločitvi. V anketi je sodelovalo 160 osnovnošolskih svetovalnih delavcev. Ugotovili smo, da se občasno srečujejo s težavami otrok po ločitvi, a hkrati opažajo porast ločitev. Prisotna je tudi želja po dodatnih izobraževanjih povezanih z ločitvijo. Zanimalo nas je s kakšnimi težavami se soočajo, če menijo, da so dovolj usposobljeni in ali imajo na šolah dovolj virov podpore za ločene družine.
Keywords: ločitev, otrok, starš, šolski svetovalni delavec
Published: 22.09.2020; Views: 246; Downloads: 66
.pdf Full text (999,98 KB)

9.
Primerjava osnovnega in sedanjega popisa del sanacije brežin Blaguškega jezera
Saša Sobočan, 2020, diploma project paper

Abstract: V diplomskem delu so teoretično in praktično prikazani postopki, s katerimi pridemo do ponudbenih cen za gradbene storitve, s prikazom na primeru sanacije Blaguškega jezera. Na podlagi osnovnega in sedanjega popisa del sanacije so analizirani materiali in cene izvedbe del v obdobju med letoma 1998 in 2020. Z analizo stroškovne učinkovitosti projekta smo pokazali, kakšni so bili prvotni stroški po osnovni izvedbi leta 1998 ter kakšni bi bili stroški v današnjem času. Ugotovili smo, da so se stroški tako materiala kot plač povečali.
Keywords: popis del, predizmere, ponudbeni predračun, stroški, brežine, material, ponudbene cene
Published: 23.06.2020; Views: 530; Downloads: 140
.pdf Full text (2,33 MB)

10.
Turning Images into Words: Audio Description in Animated Films
Ana Sobočan, 2019, master's thesis

Abstract: Audio description (AD) provides an opportunity for blind and visually impaired individuals to access the visual aspects of one specific scene. This master’s thesis considers AD characteristics and analyses professional AD in animated film trailers. The main aims are to discover and search for typical and possible adequate AD elements with identification of similar patterns in the professional and non-professional AD transcripts. The theoretical part introduces the field of audio-visual practice with the main target audience of blind and visually impaired community. A particular emphasis is given to the process of creating AD materials, linguistic elements, production techniques, typical features and general guidelines. An additional section offers an insight into performing options and unique AD practice skills and competences. In the second part, the selected professional audio descriptions from animated movie trailers are transcribed and analysed in the terms of AD guidelines and other identified features. The thesis establishes the main characteristics of AD texts by non-professionals and compares and identifies their choice of descriptions. The further comparison gives the emphasis on the main correlation between the professional and non-professional AD transcripts. For this purpose, the analysis consists of three main categories: characters; actions, reactions, movements; setting, scenery, viewpoints and background scenes. Particular focus is put on general-specific and subjective-objective markers, where the intent is to identify the potential AD elements in accordance with the professional AD guidelines and highlight the participants’ textual examples, suggestions, level of details, interpretative patterns, the involvement of specific objects and similar patterns included in the AD transcripts.
Keywords: audio description, animated film, blind and visually impaired individuals, transcript, identification
Published: 18.11.2019; Views: 713; Downloads: 90
.pdf Full text (1,64 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica