| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
GOSPODARSKA KONKURENČNOST SAVINJSKE REGIJE
Helena Povh, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so primerjane socialno-ekonomske spremembe v regiji po letu 1991 in njihov vpliv na konkurenčnost gospodarstva. Savinjska regija ima prehodno lego v Sloveniji in v Evropi. Naravnogeografsko jo zaznamuje krajinska pestrost in s tem velik turistični potencial. Gostota poselitve je nadpovprečna, demografska struktura je ugodna. Regijsko gospodarstvo so zaznamovale številne spremembe, kot posledica svetovnih gospodarskih trendov s prehodom v postindustrijsko družbo. Osamosvojitev Slovenije, tranzicija in prehod na tržno gospodarstvo so v začetku devetdesetih let v regiji povzročili hudo gospodarsko krizo. Industrija, kot nosilec gospodarske rasti regije, je temeljila na zastareli opremi. Delovno intenzivne panoge je zajel proces deindustrializacije, ki je povzročil vsesplošno družbeno krizo. Začel se je proces prestrukturiranja, ki je narekoval strukturne spremembe v gospodarstvu. Kmetijstvo je izgubljalo v ekonomskem pomenu regije, z integracijo znanosti in tehnologije se je zmanjšalo število zaposlenih v industrijskih dejavnostih. Sočasno s prestrukturiranjem sta potekala tudi procesa terciarizacije in kvartarizacije gospodarstva, začel se je povečevati pomen storitev. Kot posledica strukturnih sprememb v gospodarstvu je nastopila tudi preobrazba pokrajine. Nova družbena, politična in gospodarska prelomnica je nastopila z vstopom na skupni evropski trg. Z obdobjem globalizacije in tržno naravnane ekonomije, se poglabljajo razvojne razlike med regijami. Konkurenčno gospodarstvo temelji na novi industriji, ki zaposluje visoko izobraženo in inovativno usmerjeno delovno silo. Čeprav v dejavnostni strukturi prevladujejo storitve, je za regijsko gospodarstvo značilen nadpovprečen delež industrije. Steber regijskega gospodarstva ostajajo velike industrijske družbe, usmerjene v predelovalno dejavnost in gradbeništvo. Industrijska tradicija bo še naprej pomembna in perspektivna usmeritev, seveda ob potrebnem prestrukturiranju. Izobrazba zaposlenih in vlaganje v raziskovalno—razvojno dejavnost sta nizki, povezava med gospodarskimi objekti in regionalnimi institucijami znanja pa je premalo izkoriščena. Ena glavnih prednosti regije je strateško pomembna prometna lega, ki lahko ob vzpodbujanju podjetništva in izgradnji ustrezne infrastrukture izkoristi svoj človeški potencial in industrijsko tradicijo ter postane konkurenčna v Sloveniji in na globalnem trgu.
Keywords: deindustrializacija, delovno intenzivne panoge, tržna ekonomija, nova industrija, postindustrijska družba, terciarizacija, skupni evropski trg, konkurenčnost
Published: 17.02.2011; Views: 1913; Downloads: 223
.pdf Full text (3,03 MB)

4.
Assignment problems in logistics
Janez Povh, 2008, original scientific article

Abstract: We consider two classical problems from location theory which may serve as theoretical models for several logistic problems where one wants to assign elements of a set A to elements of a set B such that some linear or quadratic function attains its minimum. It turns out that linear objective function yields a linear assignment problem, which can be solved easily by several primal-dual methods like Hungarian method, Shortest augmenting path method etc. On the other hand, taking quadratic objective function into account makes the problem much harder. The resulting quadratic assignment problem is a very useful model but also very tough problem from theoretical and practical point of view. We list several well-known applications of these models and also the most effective methods to solve the problem. However, it is still a challenging task to solve this problem to optimality when the size of underlying sets A and B is greater than 25 and currently impossible task when the size is greater than 35.
Keywords: quadratic assignment problem, linear assignment problem, branch and bound algorithm, heuristics
Published: 05.06.2012; Views: 1104; Downloads: 76
.pdf Full text (204,96 KB)
This document has many files! More...

5.
Copositive and semidefinite relaxations of the quadratic assignment problem
Janez Povh, Franz Rendl, 2009, original scientific article

Abstract: Semidefinite relaxations of the quadratic assignment problem (QAP) have recently turned out to provide good approximations to the optimal value of QAP. We take a systematic look at various conic relaxations of QAP. We first show that QAP can equivalently be formulated as a linear program over the cone of completely positive matrices. Since it is hard to optimize over this cone, we also look at tractable approximations and compare with several relaxations from the literature. We show that several of the well-studied models are in fact equivalent. It is still a challenging task to solve the strongest of these models to reasonable accuracy on instances of moderate size.
Keywords: matematično programiranje, problem kvadratičnega prirejanja, kopozitivno programiranje, semidefinitna poenostavitev, quadratic assignment problem, copositive programming, semidefinite relaxations, lift-and-project relaxations
Published: 10.07.2015; Views: 626; Downloads: 72
URL Link to full text

6.
Community structure and the evolution of interdisciplinarity in Slovenia's scientific collaboration network
Borut Lužar, Zoran Levnajić, Janez Povh, Matjaž Perc, 2014, original scientific article

Abstract: Interaction among the scientific disciplines is of vital importance in modern science. Focusing on the case of Slovenia, we study the dynamics of interdisciplinary sciences from 1960 to 2010. Our approach relies on quantifying the interdisciplinarity of research communities detected in the coauthorship network of Slovenian scientists over time. Examining the evolution of the community structure, we find that the frequency of interdisciplinary research is only proportional with the overall growth of the network. Although marginal improvements in favor of interdisciplinarity are inferable during the 70s and 80s, the overall trends during the past 20 years are constant and indicative of stalemate. We conclude that the flow of knowledge between different fields of research in Slovenia is in need of further stimulation.
Keywords: community structure, interdisciplinarity, scientific collaboration, research funding, Slovenia
Published: 19.06.2017; Views: 462; Downloads: 265
.pdf Full text (652,72 KB)
This document has many files! More...

7.
PRIDOBIVANJE IN PATENTIRANJE UPORABE PIEZOELEKTRIČNE ENERGIJE V ZGRADBAH
Denis Povh, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj tega diplomskega dela je raziskati optimalno pridobitev in uporabo piezoelektrične energije v različnih objektih. Bolj specifično; pretvorbo mehanske energije v električno energijo s pomočjo piezo materialov, ter možnosti sprotnega koriščenja in shranjevanja te energije.
Keywords: fizikalne lastnosti, piezoelektrika, kristali, patent
Published: 03.01.2013; Views: 1257; Downloads: 121
.pdf Full text (1,68 MB)

8.
Poslovna partnerstva in logistična pogodba v oskrbovalni verigi
Sonja Povh, 2013, master's thesis

Abstract: Dandanes se podjetja srečujejo z izredno konkurenco na globalni ravni, zaradi česar je pomembno, da sprejemajo pravilne poslovne odločitve. V to področje spada tudi izbira poslovnih partnerjev in vzpostavljanje odnosov z njimi, ki naj bi temeljili na vzajemnem zaupanju in ustvarjanju dolgoročnega sodelovanja v oskrbovalni verigi. Pri tem je pomembna tudi vpetost logistike, ki z optimizacijo procesov pripomore k boljšemu poslovanju in s tem k zmanjšanju stroškov. Podjetja se srečujejo tudi s poverjanjem storitev zunanjim izvajalcem logističnih aktivnosti, pri čemer se pojavi potreba po ureditvi pravnega razmerja med njimi oziroma sklenitvi logistične pogodbe. S preučitvijo logističnih podsistemov, obravnave nabavne in prodajne funkcije v petih proizvodnih podjetjih bomo poskusili dokazati, da ustvarjanje dolgoročnih poslovnih sodelovanj pripomore k uspešnosti in blaginji v podjetjih.
Keywords: poslovno partnerstvo, sodelovanje v oskrbovalni verigi, logistična pogodba
Published: 28.05.2013; Views: 1546; Downloads: 240
.pdf Full text (1,12 MB)

9.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA S TORAKALNO DRENAŽO
Nadja Povh, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis zdravstvene nege pacienta s torakalno drenažo. Predstavljena je torakalna drenaža, vrste torakalnih drenaž, prednosti in slabosti torakalnih drenaž, sam kirurški postopek vstavljanja torakalnega drena, spremljanje bolečine pri bolnikih s torakalno drenažo in odstranitev torakalnega drena. Raziskava je temeljila na deskriptivni metodi dela s študijem domače in tuje literature. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vključeval 28 zaposlenih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov na Oddelku intenzivne kirurgije Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali so medicinske sestre in zdravstveni tehniki dovolj strokovno usposobljeni oziroma ali se jim zdi, da imajo na tem področju dovolj znanja o torakalni drenaži in alibi si ga želeli pridobiti še več. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili, da si vsi anketiranci želijo dodatna znanja s področja obravnave pacienta s torakalno drenažo.
Keywords: Ključne besede: torakalna drenaža, torakalni dren, medicinska sestra, pacient, psihična in fizična priprava bolnika in zdravstvena nega.
Published: 06.08.2013; Views: 4390; Downloads: 1335
.pdf Full text (1,71 MB)

10.
JEKLENI MOST ZA PEŠCE RAZPONA 20 m
Anamarija Povh, 2013, diploma project paper

Abstract: Namen diplomskega dela je zasnova in dimenzioniranje jeklenega mosta za pešce razpona 20 m. Konstrukcijo sestavljajo vzdolžni nosilci, stebri, diagonale in pohodna AB plošča. Z izborom materiala S235 smo preverili stabilnost izbranih elementov ob razmeroma majhnih stroških izdelave. Statična analiza in dimenzioniranje je izvedeno po pravilih EUROCODE 1, EUROCODE 3, in EUROCODE 8.
Keywords: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, analiza konstrukcije, dimenzioniranje, jekleni most, betonska plošča
Published: 02.09.2013; Views: 1459; Downloads: 313
.pdf Full text (1,93 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica