| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
MOTIVACIJA IN ORGANIZACIJSKA KLIMA V PODJETJU SIMT D.O.O.
Goran Nimac, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Lastniki in vodilni delavci se vedno bolj zavedajo pomembnosti organizacijske klime in motivacije zaposlenih. Raziskava je potekala v februarju 2009. V diplomskem delu smo predstavili in analizirali organizacijsko klimo ter motivacijo zaposlenih v podjetju Simt d. o. o. V teoretičnem delu smo podrobneje predstavili motivacijo in organizacijsko klimo ter njene dimenzije, v raziskovalnem delu pa smo želeli ugotoviti dejansko stanje organizacijske klime in stopnjo motivacije zaposlenih v podjetju. Zanimalo nas je, kako zaposleni ocenjujejo posamezne dimenzije oraganizacijske klime in svojo motivacijo pri delu. Raziskavo smo izvedli z vprašalnikom za ugotavljanje organizacijske klime. Ugotovili smo, da so zaposleni zelo dobro ocenili posamezne dimenzije in da sta organizacijska klima in motivacija zaposlenih dobri. V raziskavi se je izkazalo, da se zaposleni čutijo pripadni svoji organizaciji in da prevladujejo dobri medsebojni odnosi tako z vodstvom kot med zaposlenimi. Pomembna je ugotovitev, da so v večini zaposleni zadovoljni z delom, ki ga opravljajo. Na podlagi raziskave lahko pritrdimo, da se vodstvo podjetja v veliki meri zaveda pomembnosti organizacijske klime in njenega vpliva na motivacijo zaposlenih ter uspešnost poslovanja podjetja.
Keywords: organizacijska klima, motivacija, vodenje, komuniciranje, medsebojni odnosi
Published: 06.05.2010; Views: 2200; Downloads: 229
.pdf Full text (913,34 KB)

3.
KULTURNO-ZGODOVINSKI RAZVOJ PTUJA
Ana Nimac, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja pregled kulturno-zgodovinskega dogajanja v mestu Ptuj. V kratkem zgodovinskem pregledu dogodkov sem prikazala razvoj samega mesta od najstarejših najdenih predmetov v železni dobi pa vse do danes. Na območju občine Ptuj se dogaja veliko kulturnih dogodkov, sama sem se odločila, da se osredotočim na tri. Dva sta se odvijala že v preteklosti in sta še danes, eden manj, drugi bolj, pomembna za kulturno in družbeno življenje ter turizem. To so letni sejmi in kurentovanje. Leta 2012 pa smo bili priča kulturnemu dogajanju v sklopu Evropske prestolnice kulture. Ptujski sejmi so se obdržali vse do danes in predstavljajo zmes med pravimi srednjeveškimi sejmi in tako imenovanimi novodobnimi bolšjimi sejmi. Na žalost pa vedno bolj izgubljajo svoj prvotni pomen. Za razliko od sejmov pa so se pustni običaji s sedaj že tradicionalno prireditvijo kurentovanjem ohranili in veljajo za največjo organizirano pustno-karnevalsko prireditev v Sloveniji in osrednji Evropi. Da je Ptuj res kulturno mesto, pa je dokazalo lani, leta 2012, saj se je v njem kot partnerskem mestu Evropske prestolnice kulture odvilo veliko kulturnih dogodkov, ki so precej oživeli kulturno življenje v mestu.
Keywords: Ptuj, zgodovina, sejmi, kurentovanje, Evropska prestolnica kulture 2012.
Published: 10.06.2013; Views: 1688; Downloads: 434
.pdf Full text (716,98 KB)

4.
PRAVNI VIDIK FORENZIČNE PSIHIATRIJE
Simona Nimac, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena pravna podlaga forenzične psihiatrije. Forenzična psihiatrija se je razvijala skozi zgodovinska obdobja (od rimske dobe pa do 21. stoletja) saj je oblast v primeru kaznivega dejanja forenzičnega storilca kaznovala na različne načine. V Sloveniji, v Mariboru je bila tudi otvoritev enote za forenzično psihiatrijo, čeprav dodatni oddelek še ni odprt. Kljub težavam, ki jih forenzična psihiatrija ima, je njeno delovanje nujno za zagotovitev uspešnega zdravljenja forenzičnih storilcev, ki so pri tem zaradi varnosti ločeni od preostalih bolnikov. Forenzični bolniki so za uveljavljanje svojih pravic prosili za pomoč varuha za človekove pravice. Psihiatrija in pravo se srečujeta na področju psihiatričnega izvedenstva, zdravljenja psihiatričnih bolnikov brez njihove privolitve in varnostnih ukrepov obveznega psihiatričnega zdravljenja.
Keywords: forenzična psihiatrija, psihiatrično izvedenstvo, neprostovoljna hospitalizacija, varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, pravni vidik.
Published: 19.02.2015; Views: 1760; Downloads: 292
.pdf Full text (344,53 KB)

5.
SREDNJEVEŠKE GOSPE NA DVORU
Ana Nimac, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V srednjem veku se je življenje žensk razlikovalo glede na njihov družbeni sloj. Čeprav jih umeščamo v kmečke, mestne in dvorne sloje, pa je vsem skupno to, da so bile bolj ali manj podrejene moškim. V prvem delu naloge sem na kratko predstavila dogajanje v srednjem veku, in sicer z namenom, da bi lažje razumeli življenje v tem odboju. Drugi del opisuje vse kmečke in mestne ženske v srednjem veku; kako so živele, kakšno izobrazbo so prejele in kako so skrbele za družino. Tretji del naloge pa je posvečen dvornim ženskam. Tudi v tem delu je poudarek na njihovem izobraževanju, pa tudi življenju samskih, poročenih ter ovdovelih žensk. Na podlagi virov piscev takratnega časa sem predstavila še njihova pričevanja o ženskah na dvoru. Knjiga o mestu dam Christine de Pizan je imela zelo velik vpliv na prvo generacijo žensk s pomembno vlogo v javnem življenju. Paolo Santonino je v Popotnem dnevniku zelo podrobno opisal svoja potovanja, na katerih je srečal tudi številne ženske na dvorih. V ljubezni razočarani Giovanni Boccaccio, ki je v svojih neuslišanih ljubeznih dobil navdih za ustvarjanje, je v Dekameronu ženske prav tako opisoval kot plemenite, lepe in dobrosrčne.
Keywords: srednji vek, ženske v srednjem veku, Christine de Pizan: Mesto dam, Paolo Santonino: Popotni dnevnik, Giovanni Boccaccio: Dekameron.
Published: 27.05.2015; Views: 1118; Downloads: 196
.pdf Full text (655,50 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica