| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Analiza kritičnih točk in izboljšanje zaustavljalca
Jure Kvas, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko nalogo sem opravljal za podjetje Ledinek Engineering d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo strojev in linij za industrijsko obdelavo lesa. Diplomska naloga zajema analizo in izboljšanje obstoječega zaustavljalca za les, katerega naloga je zaustavljanje gibajočih lesenih desk. Problem obstoječega zaustavljalca je krajša življenjska doba predvsem pri skrajnih obremenitvah, saj so se v praksi pokazale določene pomanjkljivosti. Cilj diplomskega dela je odprava pomanjkljivosti, z namenom boljšega delovanja pri skrajnih obremenitvah, znižanje oziroma ohranitev stroškov materiala in dela, lažja proizvodnja ter montaža. V nalogi so zajeti postopki določitev robnih pogojev delovanja, temu sledi analiza obstoječe variante, konstruiranje in analiza novih variant ter primerjava med obstoječo in novimi variantami.
Keywords: metoda končnih elementov, izboljšanje, zaustavljalec, odbojnik, ogrodje, numerična analiza
Published: 10.09.2019; Views: 378; Downloads: 42
.pdf Full text (3,01 MB)

2.
Intraspecifična in interspecifična kompeticija volkcev (neuroptera: myrmeleontidae) za optimalno podlago
Mojca Kvas, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali intraspecifično kompeticijo med osebki vrste Euroleon nostras in interspecifično kompeticijo med osebki vrst Euroleon nostras in Myrmeleon formicarius, (Neuroptera: Myrmeleontidae). Obe vrsti sta prisotni v Sloveniji in imata enako ekološko nišo. Volkci so sedentarni plenilci, ki bodisi čakajo zakopani v substratu in napadejo, ko je plen v bližini, bodisi gradijo specializirane pasti – lijake v katere se plen ujame. Obe proučevani vrsti gradita lijake. Zanimalo nas je, kako se bosta obnašala dva osebka na omejenem prostoru. V posodice smo na polovico nasuli pesek optimalne granulacije (230-540 μm), na drugo polovico pa pesek z neugodno granulacijo (1540-2200 μm). Polovica posodice je bila velikosti, ki dovoljuje izgradnjo enega lijaka. Meja med različnima granulacijama je bila jasno vidna. Nato smo postavili dva osebka na sredino posode, kjer je meja med različnima granulacijama. V obeh primerih smo ugotovili, da se največkrat zgodi, da en volkec naredi lijak v finem pesku, medtem ko se drugi skrije v neugodni substrat. Pri interspecifični kompeticiji smo ugotovili, da večkrat zmagajo volkci vrste Euroleon nostras. Drugi odziv volkcev je bil takšen, da je zmagovalec naredil lijak v finem pesku, poraženec pa lijak v grobem pesku. Takšnih primerov je bilo več pri intraspecifični kompeticiji. Tretji odziv, ki smo ga opazili je bil takšen, da sta oba volkca naredila lijak v finem pesku, le da je bil en lijak občutno večji od drugega. Takšnih primerov je bilo več pri interspecifični kompeticiji. Iz navedenega lahko sklepamo, da je za vrsto Myrmeleon formicarius substrat takšne granulacije povsem neprimeren za izgradnjo lijaka in da so manj uspešni pri kompeticiji za prostov v primerjavi z volkci vrste Euroleon nostras. V obeh poskusih je prišlo tudi do kanibalizma, vendar je ta procent zelo nizek. Pri interspecifični kompeticiji se je zgodilo tudi to, da noben od volkcev ni naredil lijaka, so pa bile sledi le tega. Nekaj volkcev se je v času poskusa zabubilo.
Keywords: volkci, lijakarji, Euroleon nostras, Myrmeleon formicarius, intraspecifična kompeticija, interspecifična kompeticija, premer lijaka.
Published: 28.09.2018; Views: 504; Downloads: 57
.pdf Full text (1007,38 KB)

3.
Zasnova lopatice rotorja vetrne elektrarne
Jure Kvas, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Z naraščajočim deležem proizvodnje električne energije z uporabo vetrne energije se povečuje tudi število raziskav, nadgradenj in optimizacij tehnologije. Eno izmed ključnih omejitev pri smiselnosti postavitve VE (vetrne elektrarne) in pri samem obratovanju le-teh predstavljajo primerni vetrni pogoji, kjer nemalokrat pride do velikih hitrosti in je zaradi varnosti in zaščite pred obremenitvijo treba sistem zaustaviti. Z idejno rešitvijo lahko nadgradimo lopatice VE z razbremenilnimi loputami, zaradi katerih zmanjšamo upor vetra in podaljšamo čas delovanja, s tem pa tudi zvišamo količino proizvedene električne energije. Trend postavitev novih sistemov bo v naslednjih dvajsetih letih še naraščal, zato se lahko nadgradnja po nadaljnjih uspešnih raziskavah s pridom uporabi pri večjih VE.
Keywords: vetrne elektrarne, nadgradnja lopatice, vetrna energija, električna energija, obnovljivi viri
Published: 24.07.2018; Views: 824; Downloads: 61
.pdf Full text (4,96 MB)

4.
Training needs assessment for leaders in nursing based on comparison of competency models
Andreja Kvas, Janko Seljak, Janez Stare, 2014, original scientific article

Abstract: Background and Purpose: The main purpose behind the formation of leadership competency models must be the improvement of leadership. A competency model should serve as one of the tools for selecting the most suitable leaders, appraising their work, assessing training needs and preparing programmes of functional and formal education. The objective of this research is to assess the training needs of leaders in health care. A comparison of leadership competency models between different professional groups should serve as one of the tools with which to assess the training needs of various levels of leaders. Design/Methodology/Approach: A descriptive study using a survey design was conducted on 141 nurse leaders in Slovenia. Respondents indicated to what extent each of 95 different behaviours was characteristic of a person at their leadership level. Results: The most important competence dimensions (groups of behaviours) for leaders in health care are (1) at the first - top leadership level: strategic thinking, openness to change and responsibility; (2) for leaders at the second - middle leadership level: relations with co-workers, animation, resistance to stress; and (3) for leaders at the third leadership level: realisation skills, execution of procedures, communication. Training needs assessments were done for three leadership levels in nursing care. Conclusions: The greatest need for training of nurse leaders can be observed at the third leadership level. Special training programmes should be organised in the competency areas of realisation skills, execution of procedures, communication, education and ethics.
Keywords: competence, nursing care, leadership, public administration, Slovenia
Published: 22.01.2018; Views: 727; Downloads: 258
.pdf Full text (288,01 KB)
This document has many files! More...

5.
Pregled raziskav s področja zaupanja v revizorje računovodskih izkazov
Ana Kvas, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na raziskave, ki so bile v preteklosti narejene na temo zaupanja v revizorje računovodskih izkazov. V delu povzemam rezultate štirih raziskav in en komentar na to temo. Vseh pet člankov je delo avtorjev, ki delujejo v Združenih državah Amerike in preverjajo zaupanje v revizorje računovodskih izkazov v njihovi državi
Keywords: revizor, zaupanje, računovodski izkazi, raziskave
Published: 23.11.2017; Views: 511; Downloads: 65
.pdf Full text (889,92 KB)

6.
Promocijsko umeščanje izdelkov v filmih
Kaja Kvas, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je preučiti pogostost promocijskega umeščanja izdelkov na osnovi slovenskih in ameriških filmov. Izbrani vzorec filmov obsega takšne, ki vsebujejo prve primerke promocijskega umeščanja izdelkov in segajo v leto 1920, do novejših, ki segajo v leto 2017. V sklopu prikritega oglaševanja in promocijskega umeščanja izdelkov so preučeni in razloženi zakoni, ki na teh področjih veljajo v Sloveniji ter Združenih državah Amerike.
Keywords: filmi, oglaševanje, zakonodaja
Published: 24.10.2017; Views: 750; Downloads: 163
.pdf Full text (856,00 KB)

7.
8.
Prehranjevalne navade mladih
Mateja Kvas, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Zdrave prehranjevalne navade so ključnega pomena pri ohranjevanju zdravja. Na način prehranjevanja v otroštvu in mladosti pomembno vplivajo starši in kasneje pedagoški delavci. Na zmanjševanje nezdravih prehranjevalnih navad mladostnikov vpliva tudi primarna, sekundarna in terciarna raven preventive. Namen diplomskega dela je predstaviti pomen zdrave prehrane ter z raziskavo ugotoviti prehranjevalne navade dijakov in študentov. Raziskovalna metodologija: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. V njej je sodelovalo skupno 100 anketirancev, od tega 50 dijakov Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor in 50 študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Kot raziskovalni inštrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki je zajemal 16 vprašanj zaprtega in 5 odprtega tipa. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da se veliko anketiranih dijakov in študentov prehranjuje nezdravo. Tega se zavedajo tudi sami, saj kar 58% dijakov in 68% študentov meni, da njihov način prehranjevanja ni zdrav. Razlogov za nezdravo prehranjevanje je več, med njimi so najpogostejši prepogosto poseganje po hitri hrani, premalo zaužite zelenjave in morske hrane in premalo število dnevnih obrokov. Razprava in sklep: Menimo, da bi morali mladostniki razmisliti o svojem načinu prehranjevanja, saj nezdrav način življenja, kamor sodijo tudi nezdrave prehranjevalne navade resno ogrožajo naše zdravje. Prav tako smo mnenja, da v Srednji zdravstveni šoli in na fakulteti dobimo dovolj znanja o prehrani in zdravem življenjskem slogu. Pomembno je, da spremenimo naš življenjski slog v primeru če je ta nezdrav, s tem da začnemo s spremembami načina prehranjevanja in se začnemo dovolj gibati. To je pomembno zlasti v času mladostništva, saj si tako postavimo dobre temelje zase, vplivamo na svoje partnerje, kasneje otroke in kot zdravstveni delavci na primarni, sekundarni in terciarni ravni preventive tudi pozitivno vplivamo na paciente kar je tudi cilj našega poklica.
Keywords: Dijak, študent, prehrana, zdravje, prehranjevalne navade.
Published: 10.07.2013; Views: 4475; Downloads: 930
.pdf Full text (1018,17 KB)

9.
Konstruiranje naprave za navijanje cevi
Amadej Kvas, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen potek konstruiranja in snovanja naprave za navijanje različnih plastičnih cevi, predvsem pred izoliranih cevi. V uvodu je podan pregled konkurenčnih izdelkov na tržišču. Z upoštevanjem osnovnih zahtev zahtevnika smo izbrali najprimernejšo rešitev. Opisan je potek celotnega snovanja, izbire elementov in preračuna najbolj obremenjenih delov konstrukcije. V celoti je izdelana tudi tehniška dokumentacija, na podlagi katere se bo naprava izdelala v podjetju ESOTECH d.d.. Pripravljena so tudi navodila za vzdrževanje in napotki za varno uporabo naprave.
Keywords: strojništvo, konstrukcije, dimenzioniranje, navijalna naprava
Published: 23.05.2012; Views: 1740; Downloads: 275
.pdf Full text (5,64 MB)

10.
UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJU DRUŽINA STVARNIK RAUTER D.O.O.
Klara Kvas, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem poslovnem okolju je velika prednost pred konkurenco pristen in kakovosten odnos z odjemalci. K učinkovitemu vodenju teh odnosov znatno pripomore sistem CRM, s katerim lahko urejamo, analiziramo in koristimo podatke o naših ključnih odjemalcih. S poznavanjem želja naših odjemalcev lahko svoje izdelke popolnoma prilagodimo potrebam tržišča. Dober odnos z odjemalci je ključnega pomena za celotno delovanje podjetja. Z vodenjem evidence podatkov o odjemalcih lahko razberemo, kdo so naše ciljne skupine, na kakšne načine uporabljajo naše izdelke in poiščemo poslovne priložnosti s predvidevanjem njihovega obnašanja v prihodnosti. Podjetje Družina Stvarnik Rauter d.o.o. je ekskluzivni partner francoskega podjetja Indelec za Slovenijo, ki ponuja profesionalni in zanesljiv izdelek Prevectron. V diplomskem delu smo želeli predstaviti kakšne prednosti in slabosti je prinesla uvedba sistema Intrix CRM v podjetje, njegov vpliv na različne funkcije v podjetju, kako so ga sprejeli zaposleni in podali predloge za izboljšave CRM-ja v prihodnosti.
Keywords: Ključne besede: CRM, odjemalec, upravljanje odnosov z odjemalci, Intrix CRM, uvedba sistema, zanesljiv strelovod Prevectron, Družina Stvarnik Rauter d.o.o.
Published: 03.02.2011; Views: 2494; Downloads: 403
.pdf Full text (1,99 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica