| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 73
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
2.
3.
NABAVA ŽIVIL V GOSTINSKEM PODJETJU GOST D.O.O.
Irena Klemenc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Danes, v času globalizacije gospodarstva je postala nabava v sodobnih podjetjih ena med pomembnejšimi poslovnimi funkcijami. Uspeh nabave je odvisen od notranje organiziranosti podjetja, od učinkovitega sodelovanja z ostalimi poslovnimi funkcijami v podjetju, od sodelovanja z zunanjim okoljem podjetja in od uporabe sodobnih informacijskih tehnologij. Namen diplomskega dela je preučiti in poudariti vlogo in pomen nabave živil v gostinskem podjetju, predvsem z vidika HACCP sistema. Poudarek je na povezanosti z ostalimi poslovnimi funkcijami v podjetju in z dobavitelji, s katerimi so vzpostavljeni partnerski in profesionalni odnosi. Cilj diplomskega dela je prikazati nabavo živil in njen pomen za podjetje. Skozi celotni nabavni postopek je potrebno upoštevati in spoštovati številna zakonska določila in priporočila o neoporečnosti in ravnanju z živili.
Keywords: nabava, gostinsko podjetje, sistem HACCP, dobavitelji, JIT sistem, postopek naročanja
Published: 04.06.2010; Views: 2161; Downloads: 331
.pdf Full text (278,58 KB)

4.
5.
UPORABA METODE AHP PRI VSTOPU NA NOVA TRŽIŠČA V PODJETJU ENGROTUŠ D.D.
Rok Klemenc, 2011, final seminar paper

Abstract: Podjetja se vsakodnevno soočajo z odločitvenimi problemi. Postavljena so pred različne možnosti. V vprašanju kam investirati, je potrebno pregledati, analizirati vse prednosti in slabosti, ki so nam pomembni. Poudariti je potrebno, da so zelo pomembni stroški, saj predstavljajo velik del odhodkov podjetja. Le ta pa strmijo k čim manjšim stroškom. Vsekakor pa se moramo ozreti tudi na ugodnosti in tveganja, ki jih prinašajo novi trgi. Pri investiciji na nov trg, je zmeraj potrebno gledati dolgoročno in ne kratkoročno, kajti investicija se nam bo povrnila le z dobrim in iznajdljivim poslovanjem. Podjetje Engrotuš d.d. ima sedež v Celju in se ukvarja z maloprodajo prehrambenih in tudi drugih izdelkov. Ker trg v Sloveniji počasi postaja nasičen, se je potrebno ozirati po novih trgih. Kot primer smo v našem delu diplomskega seminarja izbirali države bivše Jugoslavije, in sicer Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Na podlagi konkretnih podatkov smo izvedli analizo ključnih dejavnikov za odločitev pri izbiri novega tržišča. Po drobnogled smo vzeli kriterij stroški, vanj smo zajeli stroške zaposlenih, stroške logistike in davek na dobiček. Kot drugi dejavnik smo izbrali tveganja. Sem spadajo gibanje valutnega tečaja, inflacija, ter gospodarska rast. In kot zadnji dejavnik so ugodnosti, sem smo prišteli produktivnost delovne sile, delovne pogoje in turizem. Raziskavo smo izvedli z računalniškim programom Expert Choice, ki temelji na metodi analitičnega hierarhičnega procesa (AHP). Prišlo smo do zaključka, da je najprimernejša izbira za podjetje Engrotuš d.d. trg v Srbiji. Ugotovili smo tudi, da je z vidika stabilnega valutnega tečaja Bosna in Hercegovina najbolj primerna za investicije, medtem ko je Hrvaška logistično najcenejša.
Keywords: večkriterijsko odločanje, AHP, stroški, alternativa, kriterij, trg, Engrotuš d.d., Expert Choice
Published: 02.12.2011; Views: 1514; Downloads: 147
.pdf Full text (1,30 MB)

6.
Profil krvnega tlaka in srčne frekvence
Petra Alenc, 2011, research project (high school)

Abstract:
Keywords: Koronarni klub Maribor
Published: 15.12.2011; Views: 2566; Downloads: 65
.pdf Full text (19,69 MB)

7.
Obravnava okužb spodnjih sečil v dežurni službi osnovnega zdravstva
Milena Taskovska, 2011, research project (high school)

Abstract:
Published: 15.12.2011; Views: 1978; Downloads: 99
.pdf Full text (1,54 MB)

8.
Prehospital hyperoxemia does not influence the functional neurological outcome in polytraumatized patients with traumatic head injury
Vitka Vujanović, Tine Pelcl, Mateja Špindler, Zalika Klemenc-Ketiš, Matej Strnad, 2013, published scientific conference contribution abstract

Abstract: Introduction: The association between hyperoxemia and neurological outcome in trauma patients is not clear. We examined the association between prehospital hyperoxemia and neurological outcome in polytraumatized patients. Methods: This was a retrospective study of polytraumatized patients with traumatic head injury who were endotracheal intubated and ventilated with supplemental oxygen (100%) in the prehospital emergency setting. Arterial partial oxygen pressure (PaO2) was measured after the arrival to the hospital trauma center. We included the patients with initial PaO2 above 160 mmHg (hyperoxemia group). The severity of the trauma was determined upon the admission to the hospital by injury severity scale (ISS) and the outcome was assessed at the discharge from the hospital using Glasgow coma scale (GCS), Glasgow outcome scale (GOS) and Cerebral performance categories scale (CPC). Mann-Whitney's test was used for data analysis. Results: Sixty patients were involved in the study. Forty-eight (80%) of them were men and 86.7% sustained blunt trauma. Hyperoxemia was present in 41.6% of patients. Initial average ISS was 38, in patients with normoxemia 32.5 and in patients with hyperoxemia 35.4. Discharge GCS, GOS and CPC in hyperoxemia group compared to normoxemia group were 9.86 vs. 9.33 (p=0.503), 2.52 vs. 2.24 (p=0.613) and 3.10 vs. 3.19 (p=0.936) with the duration of hospitalization of 26.64 days vs. 27.72 days (p=0.984). Conclusions: Prehospital hyperoxemia did not influence the functional neurological outcome. One of the reasons for this finding could be short arrival time to the trauma center where repeated analysis of arterial blood gases were performed. Therefore, correction of fraction of inspired oxygen according to the arterial blood gases analysis shorten the time of hyperoxemia thus reduced neuronal brain damage. References: Beynon et al. Brain tissue oxygen monitoring and hyperoxic treatment in patients with traumatic brain injury. J Neurotrauma 2012;29:2109-23. Brenner et al. Association between early hyperoxia and worse outcomes after traumatic brain injury. Arch Surg. 2012; 16:1-5. Davis et al. Both hypoxemia and extreme hyperoxemia may be detrimental in patients with severe traumatic brain injury. J Neurotrauma 2009;26:2217-23.
Keywords: poškodba glave, nujna medicina
Published: 10.07.2015; Views: 619; Downloads: 54
URL Link to full text

9.
Neinvazivna ocena hemodinamičnih spremenljivk pri spremembi položaja telesa
Andrej Žerdin, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s pomočjo neinvazivnega pulznega oksimetra Radical 7 spremljali hemodinamične spremenljivke ob spreminjanju položaja telesa prostovoljcev. Namen našega diplomskega dela je bil ugotoviti, kateri položaj telesa, odmika nog za 45°, 90° in dvig trupa za 45° od horizontalne ravnine povzroči pri neinvazivnem merjenju hemodinamičnih spremenljivk največje odstopanje. Meritve smo izvajali na skupini zdravih prostovoljcev (n = 42), ki smo jim na določeno časovno enoto spreminjali položaj telesa. S pomočjo rezultatov meritev, ki smo jih dobili smo ugotovili, da največje odstopanje opazovanih hemodinamičnih spremenljivk povzroči odmik nog za 90°od horizontalne ravnine v primerjavi z drugimi položaji (dvig nog za 45° in dvig trupa za 45°). Z dvigom nog za 90° povzročimo večje odstopanje v merljivih hemodinamičnih spremenljivkah. Ugotavljamo, da se vrednost perfuzijskega indeksa ob dvigu nog za 45° glede na izhodiščno vrednost statistično ne spremeni (p = 0,129) ob dvigu nog za 90° pa se iz izhodiščne vrednosti 4 ± 5,3 dvigne na 6 ± 6,5 (p < 0,001). Vrednost srčnega utripa se pri dvigu nog za 45° statistično ne spremeni (p = 0,299) ob dvigu nog za 90° pa iz izhodiščne vrednosti 75 ± 13 naraste na 78 ± 11 (p = 0,002). Sistolična vrednost arterijskega krvnega tlaka v horizontalni legi znaša 126 ± 14 ob dvigu nog za 45°se poviša na 128 ± 17 (p = 0,005) ob dvigu nog za 90°od horizontalne ravnine pa je odstopanje večje v izhodiščni legi mediana vrednost je 123 ± 13 nato pa se poviša na 128 ± 17 (p < 0,001). To pri človeku, ki je nenadoma izgubil zavest pripomore k temu, da se njegovo hemodinamsko stanje v telesu ponovno stabilizira in telo lahko brez težav funkcionira naprej.
Keywords: pasivni dvig nog, hemodinamične spremenljivke, sinkopa
Published: 05.07.2012; Views: 1220; Downloads: 213
.pdf Full text (4,04 MB)

10.
Prisotnost in trajanje bolezenskih simptomov v slovenski populaciji
Nina Pivec, Tamara Serdinšek, 2012, other monographs and other completed works

Abstract:
Keywords: bolezenski simptomi, slovenska populacija, napovedni dejavniki
Published: 22.03.2013; Views: 1679; Downloads: 64
.pdf Full text (1,00 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica