| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Določitev vlaknin v krmilih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Justina Jenko, 1998, undergraduate thesis

Published: 26.07.2007; Views: 1429; Downloads: 0

2.
Strategija trženja prehranskih storitev : diplomsko delo
Magdalena Jenko, 2004, undergraduate thesis

Published: 28.09.2007; Views: 1438; Downloads: 137
.pdf Full text (364,34 KB)

3.
4.
5.
6.
PROSTOVOLJNO USPOSABLJANJE V SLOVENSKI VOJSKI - ELEMENT PRIDOBIVANJA POKLICNIH VOJAKOV
Miloš Jenko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: "Kadrovske težave Slovenske vojske" je naslov mnogih člankov, ki se v zadnjem obdobju pojavljajo v medijih. Vsi članki opozarjajo na kadrovske težave pri pridobivanju kadrov ter v zadnjem obdobju tudi na povečano število odhodov iz Slovenske vojske. Slovenija je leta 2003 ukinila naborniški sistem popolnjevanja vojske. Od takrat je vojska poklicna in od takrat bi se moralo število njenih pripadnikov povečevati, dogajati pa se je začelo nasprotno – število pripadnikov slovenske vojske se je začelo zmanjševati. Vzporedno s profesionalizacijo poteka tudi prostovoljno služenje vojaškega roka. Vojaki - prostovoljci se usposobijo v temeljnem vojaško-strokovnem znanju ter pridobijo vojaško evidenčno dolžnost strelca, ki je osnovni nivo vojaške usposobljenosti. Izbor tematike naloge temelji na dejstvu, da so ti vojaki prostovoljci eden od pomembnih dejavnikov popolnjevanja poklicne sestave Slovenske vojske. Dobršen del se jih namreč po končanem služenju odloči za zaposlitev v Slovenski vojski. Na osnovi teh dejstev lahko trdimo, da se s promocijo prostovoljnega služenja povečuje število možnih kandidatov za zaposlitev, ki jih moramo v času služenja zainteresirati za vojaški poklic. Teoretični del naloge sestavljata dva sklopa. V prvem sklopu na kratko podajam teoretične osnove marketinga in promocijskega spleta, kot ga definirajo domači in tuji avtorji. V tem delu opisujem tudi strategijo pridobivanja kadrov v Slovenski vojski. Drugi sklop teoretičnega dela pa predstavlja prostovoljno služenje vojaškega roka, njegove pravne osnove, potek in program usposabljanja vojakov prostovoljcev. V raziskovalnem delu naloge smo na podlagi zaključkov raziskave, izvedene med vojaki prostovoljci ugotovili, kateri so odločujoči dejavniki, ki mlade privlačijo v prostovoljno služenje vojaškega roka, kakšen interes je za morebitno zaposlitev v Slovenski vojski, katere naj bi bile privlačne strani vojaškega poklica, ugotovil, koliko so realne predstave o služenju, ter katero področje promocije je trenutno najučinkovitejše. S pomočjo ankete med vojaki na prostovoljnem služenju vojaškega roka smo ugotovili, da mladi prve in nadaljnje informacije o prostovoljnem služenju dobijo predvsem iz svetovnega spleta ter ustnih virov bivših vojakov. Mladi, ki služijo prostovoljni vojaški rok imajo izrazito pozitivno stališče o Slovenski vojski ter visoko mnenje o vrednotah, kot so dolžnost pomagati soljudem, možnost uporabe znanja in izkušenj, ipd. Pokazatelj pravilnosti odločitve za uvedbo PSVR je visok odstotek tistih, ki se želijo kasneje zaposliti v Slovenski vojski. V zaključnem delu naloge pa ugotovitve raziskave povezujem s predlogi, kako spoznanja, do katerih smo prišli v raziskavi, učinkovito vključiti v promocijski splet in s tem povečati zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski.
Keywords: -Slovenska vojska -Prostovoljno služenje vojaškega roka -Pridobivanje kadra -Oglaševanje
Published: 03.06.2009; Views: 2483; Downloads: 284
.pdf Full text (921,78 KB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO DOBAVITELJA TISKARSKEGA MATERIALA
Jan Jenko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo postopek vrednotenja izbire najprimernejšega dobavitelja tiskarskega materiala. Dandanes tiskarnam predstavlja konkurenčno prednost pravilno izbrana surovina, ki jo kasneje predelajo v prodajni artikel. Sistematično, transparentno in celovito izbiro nam je omogočila programska oprema DEXi, pri analizi končne ocene pa smo si pomagali s programom za vrednotenje in analizo variant Vredana. Z uporabo ekspertnih sistemov smo prišli do ugotovitve, da njihova funkcija ni zgolj pomoč pri odločanju, temveč tudi spoznavanje in ustvarjanje jasnejše slike problema, kar omogoča njegovo kakovostnejše reševanje. Prikazali smo izboljšanje odločitvenega procesa na nivoju managementa ter na realnem primeru prikazali pomembnost sistemov za podporo odločanju na nivoju vodenja podjetja.
Keywords: tiskarski material, izbira dobaviteljev, večparametrski odločitveni model, DEXi, Vredana
Published: 13.01.2011; Views: 1237; Downloads: 65
.pdf Full text (21,45 MB)

8.
IZOBRAŽEVANJE ZAPOSLENIH IN POTENCIALNIH VLAGATELJEV ZA RAVNANJE Z VREDNOSTNIMI PAPIRJI
Romana Jenko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili kapitalski trg, ki je bil pred letom 2008 precej v porastu. Po tem letu je prišlo do »zloma« svetovne in posledično ljubljanske borze, nastopila je gospodarska kriza. V diplomski nalogi smo prav tako predstavili osnovne napotke vlagateljem, ki se z vlaganjem na trg vrednostnih papirjev srečujejo prvič. Izobraževanje zaposlenih in motivacijo za izobraževanje pa smo na kratko povzeli v zadnjem delu teoretičnega dela. V okviru diplomske naloge smo prav tako izvedli raziskavo s pomočjo anketiranja 52 naključno izbranih vlagateljev borzno posredniške hiše Alta d.d.. Od tega je bilo 55,8% moških in 44,2% žensk različne starostne in izobrazbene strukture. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali med pogostostjo vlaganja na trg vrednostnih papirjev in različnimi dejavniki: vpliv gospodarske krize, stopnja pripravljenosti tveganja, pogostostjo udeležbe na javnih izobraževanjih, postopkom borznega posredovanja in načinom uporabe oddajanja naročil (klasično ali elektronsko) obstaja povezanost. Izkazalo se je, da med pogostostjo vlaganja na trg vrednostnih papirjev in vsemi dejavniki obstaja povezava. Vlagatelji se še vedno poslužujejo klasične oddaje naročil, kljub temu, da je elektronski način oddaje naročil cenejši in relativno enostaven za uporabo. Vsi vlagatelji vlagajo na trg vrednostnih papirjev z namenom, da bi ustvarili čim večji dobiček in so posledično pripravljeni sprejeti višjo stopnjo tveganja. Večino vlagateljev je gospodarska kriza odvrnila od nadaljnjega vlaganja na trg vrednostnih papirjev. Ugotovili smo, da je eden ključnih dejavnikov pogostosti vlaganj na trg vrednostnih papirjev seznanjenost s trgom vrednostnih papirjev.
Keywords: kapitalski trg, vlagatelji, borzno posredniške družbe, finančna kriza, izobraževanje
Published: 04.07.2011; Views: 1412; Downloads: 85
.pdf Full text (441,99 KB)

9.
VLOGA ZLATA V MONETARNEM SISTEMU
Ana Jenko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno kakšne so lastnosti zlata in kolikšna je bila njegova vloga skozi zgodovino ter kolikšna je v današnjih časih. Opisano je zakaj so pomembne mednarodne rezerve centralnih bank v zlatu in kolikšne so. Centralne banke so do sedaj podpisale tri sporazume o prodaji zlata. Zlato je tudi ohranjevalec vrednosti. Predstavljeni so tudi podatki o ponudbi in povpraševanju po zlatu in kako se je gibala cena zlata vse do danes. V zadnjem času se je zlato izkazalo tudi kot dobra investicija. Lahko vlagamo v delnice rudniških podjetij, sklade, ki vlagajo v zlato ali pa v zlate ploščice in kovance.
Keywords: Zlato, monetarni sitem, monetarna politika, Svetovna banka, mednarodne denarne rezerve, inflacija, ponudba zlata, povpraševanje po zlatu, cena zlata, Mednarodni denarni sklad, naložbe v zlato, ohranjevalec vrednosti, centralno bančni sporazum.
Published: 17.01.2012; Views: 1486; Downloads: 112
.pdf Full text (722,82 KB)

10.
IZGRADNJA INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA DODELJEVANJE PRISTOPNIH PRAVIC ZA DELO Z APLIKACIJAMI NA ARSKTRP
Borut Jenko, 2012, master's thesis

Abstract: Informacijska podpora poslovnih procesov je nujna za obstoj podjetij v sodobnem poslovnem svetu. Pri svojem delu morajo zaposleni uporabljati različna orodja, ki od njih zahtevajo visok nivo računalniške pismenosti in poznavanja dela v različnih okoljih. Zaradi zapletenosti modernih poslovnih procesov so zaposleni pri svojem delu pogosto prisiljeni uporabljati več različnih aplikacij, ki se po svoji vsebini in načinu dela med seboj močno razlikujejo. Nenehno prijavljanje in odjavljanje iz različnih sistemov ter menjavanje programskih okolij, pa je lahko za uporabnike zelo moteče. Magistrska naloga obravnava razvoj aplikacije, ki v celoti ureja sistem dodeljevanja pristopnih pravic za delo z aplikacijami na Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. V nalogi so podrobno pojasnjeni vsi bistveni razlogi, ki so privedli do začetka izgradnje aplikacije za dodeljevanje pravic, kot tudi vsi njegovi poglavitni elementi. V ta namen je bilo potrebno na novo začrtati proces dodeljevanja pristopov in vanj aktivno vključiti najbolj odgovorne osebe. Nova aplikacija je tako v celoti zamenjala obstoječi sistem na AKTRP in omogočila celovit pregled in nadzor nad dodeljevanjem pravic dostopov do računalniškega sistema, namenske programske opreme in podatkov. Zamenjava obstoječega ''papirnega'' načina dela z elektronskim načinom poslovanja, pomeni posodobitev procesa, tako po tehnološki kot tudi po vsebinski plati. Poleg izboljšanja varnosti informacijskega sistema na ARSKTRP je to vplivalo tudi na večje zadovoljstvo uporabnikov in boljšo izrabo človeških virov na agenciji, hkrati pa so se pokazale tudi številne možnosti nadaljnjega razvoja in novih funkcionalnosti, ki jih aplikacija lahko omogoči.
Keywords: poslovni proces, informacijski sistem, aplikacija, pristopne pravice
Published: 01.08.2012; Views: 1073; Downloads: 106
.pdf Full text (10,70 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica