| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 157
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Celovita primerjava vodilnih zalednih spletnih ogrodij : diplomsko delo
Filip Strajnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ustvarjanje koristne spletne aplikacije je zahtevno. Delo si lahko olajšamo z uporabo kakovostnih spletnih ogrodij. Ogrodja nudijo mnoge koristne funkcionalnosti, ki jih lahko ponovno uporabimo pri razvoju lastne aplikacije. S tem privarčujemo veliko časa. V diplomski nalogi se osredotočimo na zaledna spletna ogrodja. Predstavili smo 5 vodilnih spletnih ogrodij, pri katerih smo izpostavili njihove pomembne lastnosti: odprtokodno licenco ogrodja, tipičen način začetka projekta, razporeditev map in pomembnih datotek projekta. Demonstrirali smo upravljanje s podatkovno bazo v vsakem spletnem ogrodju. Prikazali smo, kako se v ogrodju usmerjajo zahteve in kateri programski jezik uporabljamo pri razvoju programske opreme ter kakšen model vzporednega izvajanja uporablja ta programski jezik. Z orodjem Jmeter smo izvedli zmogljivostne teste za vsako spletno ogrodje in prikazali pridobljene rezultate.
Keywords: spletna ogrodja, REST API, ORM
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 90; Downloads: 25
.pdf Full text (1,50 MB)

2.
Razvoj in vrednotenje inovativnih načinov interakcije v spletnih rešitvah : diplomsko delo
Filip Lesjak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Interakcija med uporabnikom in tehnologijo je hitro rastoče področje raziskave in razvoja. Vizija področja je komunikacijo med uporabnikom in tehnologijo pripeljati do naj učinkovitejšega nivoja, tako glede na hitrost kot zanesljivost komunikacije. Problematika, s katero se soočajo raziskovalci, je izoblikovanje orodja in posledično interakcije na način, ki je intuitiven, prijazen za uporabnika, učinkovit, hiter in zanesljiv. V diplomski nalogi smo opisali načine interakcije, opisali njihove prednosti, slabosti in možne načine uporabe. Osredotočili smo se na prepoznavo gest dlani uporabnika. S pomočjo praktičnega primera smo testirali uspešnost in hitrost prepoznave glede na različne scenarije, na katere bi praktični primer lahko naletel v resničnem okolju uporabe. Prišli smo do zaključka, da sta tako osvetlitev dlani in ozadje dlani pomembna faktorja pri uspešni prepoznavi geste dlani, hkrati pa odkrili, da je človeška napaka prisotna v vsakdanji uporabi in da je priprava na človeške napake in odstopanja kritična.
Keywords: spletne rešitve, interakcija, prepoznava gest
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 193; Downloads: 12
.pdf Full text (1002,17 KB)

3.
Razvoj mobilne aplikacije cene goriv : diplomsko delo
Jaša Filip, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se bomo sprehodili skozi zgodovino operacijskega sistema iOS ter si pogledali njegovo arhitekturo. Preučili bomo programski jezik Swift in razvojno okolje Xcode, v ta namen pa bomo implementirali aplikacijo Cene goriv. Aplikacija bo uporabnikom omogoča vpogled v cene goriv za posamezne bencinske črpalke v Sloveniji. Poleg programskega jezika Swift bomo uporabili tudi različne knjižnice, kot so MapKit, CoreLocation, WidgetKit in SwiftUICharts. Ker Xcode deluje samo na operacijskem sistemu macOS in bo aplikacija namenjena za vse naprave z operacijskim sistemom iOS, bomo omejeni večinoma omejeni na Applove tehnologije.
Keywords: razvoj mobilne aplikacije, iOS, MapsKit, CoreLocation, SwiftUICharts
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 157; Downloads: 17
.pdf Full text (3,79 MB)

4.
Eksperimentalno podprt numerični model za simulacijo zgorevanja lesnih pelet v mali kurilni napravi : doktorska disertacija
Tomas Zadravec, 2022, doctoral dissertation

Abstract: Komercialni toplovodni kotel na lesene pelete je bil konstrukcijsko spremenjen tako, da je bilo mogoče izvajati merjenje procesnih parametrov tekom obratovanja. Med eksperimentalno preiskavo je bilo izmerjenih in zabeleženi več vitalnih procesnih parametrov: (1) osnovni parametri delovanja kotla, kot so temperatura hladilne vode, pretok hladilne vode, temperatura dimnih plinov in dovajanje goriva, (2) emisije snovi, tj. koncentracije več vrst snovi v dimnih plini, (3) temperature zgorevanja in dimnih plinov v zgorevalni komori in (4) pretoki zračnih tokov, ki so vstopali v zgorevalno komoro. Rezultati eksperimentalnega dela so služili vzpostavitvi in validacijo numerične simulacije zgorevanja. V tem delu je modeliranje zgorevanja izvedeno z uvedbo dvosmerne izmenjave med modelom pretvorbe sloja goriva in simulacijo zgorevanja plinske faze. Pretvorba trdnega goriva je modelirana z empiričnim 1D modelom gorivne plasti, ki je odvisen od izmerjenih obratovalnih parametrov, lastnosti goriva in empiričnega opisa procesa pretvorbe trdnega goriva. Numerično sta bila raziskana dva primera. Primer A je predstavnik »šibke« strategije stopenjskega dovajanja zraka, primer B pa »močne« strategije. Rezultati so pokazali da so temperature napovedane z RDT so sledile enakemu trendu kot izmerjene vrednosti, čeprav so bile v povprečju previsoke. RDT napovedi emisij CO so pokazale enak trend kot meritve, vendar je bilo pri prehodu s šibke na močno strategijo zgorevanja po stopnjah, napovedana za 69 % nižja redukcija v primerjavi z izmerjeno redukcijo CO. RDT napovedi emisij NO so pokazale enak trend kot meritve, vendar je bilo pri prehodu s šibkega na močno strategijo zgorevanja po stopnjah, napovedana za 10 % višja redukcija v primerjavi z izmerjeno redukcijo NO. Kljub preveliki napovedi temperature, ob upoštevanju pristopa inženirskega modeliranja s številnimi poenostavitvami in neznankami, lahko natančnost napovedi emisij štejemo za zadostno za inženirske namene. Predstavljeni pristop modeliranja bi tako lahko uporabili za vrednotenje novih procesnih parametrov, geometrijskih zasnov in konfiguracij šob za dovod SZ. 
Keywords: Zgorevanje, lesni peleti, mala kurilna naprava, fiksna rešetka, računalniška dinamika tekočin (RDT), empirični model zgorevanja, eksperimentalno delo, meritve emisij, meritve procesnih parametrov, temperatura zgorevanja.
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 172; Downloads: 38
.pdf Full text (9,32 MB)

5.
Razvoj 3D spletnega urejevalnika za urejanje vsebine obogatene resničnosti : magistrsko delo
Filip Simić, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo izdelali 3D-spletni urejevalnik, ki omogoča enostavno ustvarjanje in urejanje vsebin obogatene resničnosti. Pridobili smo nova znanja in izkušnje pri izdelovanju spletnih aplikacij, pri delu s knjižnico JavaScript ThreeJS in uporabi 3D-objektov na spletu. Kot rezultat magistrskega dela smo dobili končan 3D-spletni urejevalnik, ki je sestavljen s platformo Angular na temelju programskega jezika TypeScript.
Keywords: ThreeJS, Angular, TypeScript, 3D-spletni urejevalnik
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 92; Downloads: 11
.pdf Full text (3,83 MB)

6.
Konstruiranje transportnega sistema s fleksibilno verigo
Erik Rihter, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje transporterja s fleksibilno verigo s poudarkom na konstruiranju Al. nosilnega profila. Na začetku diplomskega dela so predstavljeni različni načini transporta v krivine, v izbranem podjetju in na tržišču. Nato je v diplomskem delu podrobneje predstavljen transporter s fleksibilno verigo. Opisani so sestavni deli, prednosti in slabosti ter delovanje fleksibilnega transporterja. Nato je predstavljen proces razvoja novega Al. nosilnega profila, kot glavnega nosilca fleksibilnega transportnega sistema. Na koncu diplomskega dela je predstavljena celotna konstrukcija fleksibilnega transportnega sistema. Diplomsko delo je zaključeno s sklepom o opravljenem delu.
Keywords: transport, fleksibilni transporterji, vodenje transporta v krivine, konstruiranje aluminijastega nosilnega profila, izbira fleksibilne verige
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 125; Downloads: 0

7.
Pregled in ocena tehnologij zajema co2 iz dimnih plinov toplarne daljinskega ogrevanja
Etjan Kiralj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena problematika globalnega segrevanja, podnebnih sprememb in doprinos CO2 k temu. Kot ukrep za zmanjšanje izpustov emisij CO2 so podrobneje predstavljene tehnologije za zajemanje CO2 iz dimnih plinov naprav v energetskem sektorju. Kot referenčna toplarna je bil obravnavan proizvodni obrat podjetja Energetike Maribor. Ker je v povezavi s to tehnologijo veliko negotovosti, predvsem iz vidika stroškov, se je pripravil računski model, s katerim je mogoče oceniti padec izkoristka proizvodnje koristne energije, stroške zajemanja CO2 in potrebo po dodatni energiji.
Keywords: ogljikov dioksid, emisije, toplogredni plini, zajemanje CO2, absorpcija, termična predelava odpadkov, zemeljski plin, ločevanje plinov
Published in DKUM: 12.09.2022; Views: 150; Downloads: 21
.pdf Full text (2,96 MB)

8.
Smeri razvoja in uporabe učinkovitega daljinskega ogrevanja z visokim deležem obnovljivih virov
Klemen Gungl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opiše trenutno stanje na področju daljinskega ogrevanja in njegovih generacij ter raziskuje možnosti vključevanja obnovljivih virov energije v sistem daljinskega omrežja ob znižanju temperaturnega režima v sistemu. Opisane so potrebne spremembe za začetek uporabe 4. generacije daljinskega ogrevanja na strani proizvajalcev toplote in odjemalcev, načini shranjevanja toplote, s preračunom pa je ugotovljen vpliv znižanja temperature na toplotne izgube in pretoke, slednji se zaradi nižje temperature povečajo, zmanjšajo pa se toplotne izgube cevovoda. Z znižanjem temperaturnega režima je možno v sistem vključiti tudi toplotne črpalke, nižje temperature pa pozitivno vplivajo na COP število.
Keywords: daljinsko ogrevanje, generacije sistemov daljinskega ogrevanja, alternativni viri energije, znižanje temperaturnega režima, vpliv na toplotne izgube.
Published in DKUM: 02.09.2022; Views: 228; Downloads: 22
.pdf Full text (3,77 MB)

9.
Načrtovanje širitve in izboljšav proizvodnega procesa v podjetju Gimas d. o. o.
Nejc Filip Svenšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Gimas d. o. o. se proizvodni proces izvaja neučinkovito, kar lahko pripišemo omejenemu prostoru in delno ustrezni razmestitvi delovnih mest. V diplomskem delu so na začetku predstavljene teoretične osnove organizacije proizvodnje, v osrednjem delu sta zajeta opis obstoječega proizvodnega procesa in njegova kritična analiza, zaključni del diplomskega dela pa zajema načrtovanje širitve proizvodnega procesa in izboljšav, s katerimi želimo razbremeniti obstoječi delovni prostor in izboljšati pretočnost materiala.
Keywords: Organizacija proizvodnje, načrtovanje proizvodnje, layout proizvodnje, analiza proizvodnega procesa, izboljšave proizvodnega procesa
Published in DKUM: 30.08.2022; Views: 217; Downloads: 51
.pdf Full text (5,75 MB)

10.
Možnosti uporabe vodikovega peroksida za zatiranje škodljivih organizmov v nasadu jablan in trte : magistrsko delo
Filip Žerak, 2022, master's thesis

Abstract: V vseh državah Evropske unije imamo veliko željo po zmanjšanju rabe klasičnih kemičnih fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Zmanjšanje je med drugim možno doseči tudi s povečano rabo alternativnih pripravkov, kamor uvrščamo tudi pripravke na podlagi vodikovega peroksida (H2O2 VP). V rastni sezoni 2020 in 2021 smo na poskusnem posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede ter na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo izvedli poljske poskuse v nasadu jablan in trte, da bi ovrednotili potencial nekaterih pripravkov na podlagi VP za zatiranje nekaterih škodljivih organizmov v drugem delu rastne sezone pred obiranjem. Dodatno smo želeli oceniti možnost uporabe VP na pojav skladiščnih bolezni. Rezultati poskusov kažejo, da ponavljajoče uporabe VP v odmerku 500 litrov škropilne brozge na ha pri koncentraciji vsaj 500 ppm v zaključnem obdobju rastne sezone omogočajo zvišanje učinkovitosti zatiranja nekaterih patogenih organizmov. Na testiranih sortah koncentracija škropilne brozge z VP do 500 ppm ni povzročila pojavov fitotoksičnosti, ki bi bili gospodarsko pomembni. Uporaba VP je pokazala zmeren učinek pri poskusu zmanjšanja skladiščnih bolezni na jabolkih. Uporaba VP na vinski trti ni imela vpliva na količino skupnih titracijskih kislin ter topne suhe snovi v grozdju ob obiranju. Rezultati kažejo velik potencial pri uporabi pripravkov na podlagi VP na področju varstva rastlin.
Keywords: vodikov peroksid, škodljivi organizmi, jabolka, fitotoksičnost, vinska trta
Published in DKUM: 17.08.2022; Views: 210; Downloads: 42
.pdf Full text (2,95 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica