| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv prehrane na zdravstveno stanje oseb z multiplo sklerozo
Ana Auda, 2025, master's thesis

Abstract: Uvod: Zdrava prehrana ima lahko ključno vlogo pri zdravljenju multiple skleroze. Nekateri bolniki z multiplo sklerozo tudi ugotavljajo, da lahko nekatere spremembe v prehrani, kot je zmanjšanje količine zaužite predelane hrane, sladkorja in nasičenih maščob, pripomorejo k izboljšanju simptomov in splošnega počutja. Namen magistrskega dela je bil raziskati vpliv prehrane na zdravstveno stanje oseb z multiplo sklerozo. Metode: Uporabljena je bila opisna metoda s pregledom literature v podatkovnih bazah CINAHL (EBSCO), PubMed, ScienceDirect in Google Schoolar. Postopek iskanja literature je bil prikazan s pomočjo diagrama PRISMA. Za kritično oceno je bilo uporabljeno orodje Joanna Briggs Institute. Rezultati so bili prikazani v evalvacijski tabeli in sintetizirani z metodo vsebinske analize. Rezultati in razprava: Od skupno 1339 identificiranih zadetkov smo v končno analizo vključili 5 raziskav. Oblikovali smo glavno kategorijo, ki smo jo poimenovali vpliv prehrane na zdravstveno stanje osebe, in tri podkategorije: prehranjevalni način, prehranski dodatki in učinki ustreznega prehranjevalnega načina. Zaključek: Izbira pravega načina prehranjevanja ima pomembno vlogo pri obvladovanju multiple skleroze. Potrebna je izbira hrane, ki deluje na telo protivnetno. Z izogibanjem živilom, ki povzročajo v telesu vnetje, se lahko zdravstveno stanje izboljša ali pa ohranja.
Keywords: Prehrana, multipla skleroza, zdravstveno stanje
Published in DKUM: 22.05.2025; Views: 0; Downloads: 123
.pdf Full text (1,55 MB)

2.
Surgical treatment in severely immunocompromised patient with invasive fungal infection
Kristijan Skok, Damjan Vidovič, Goran Gačevski, Bojan Veingerl, Jure Auda, Anton Crnjac, 2020, other scientific articles

Published in DKUM: 24.01.2023; Views: 626; Downloads: 58
.pdf Full text (148,68 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

3.
Kakovost življenja po operaciji sindroma karpalnega kanala
Ana Auda, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Sindrom karpalnega kanala je najpogostejša utesnitvena nevropatija medianega živca v ravni zapestja. Najpogosteje se zdravi operativno s sprostitvijo živca z upanjem na pozitiven izid. Na izid imajo vpliv tudi drugi dejavniki, kot so kronična obolenja, psihični in fizični pritiski. Namen zaključnega dela je bil opisati kakovost življenja po operaciji sidnroma karpalnega kanala. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Izvedli smo sistematični pregled literature. Potek iskanja literature smo prikazali s PRISMA diagramom, rezultate smo sintetizirali z uporabo metode vsebinske analize. Za kritično analizo smo uporabili orodje JBI. Rezultati: Od skupno 519 identificiranih zadetkov smo v končno analizo vključili 12 študij. Glede na vsebinsko analizo podatkov smo poimenovali glavno kategorijo: kakovost življenja po operaciji sindroma karpalnega kanala in izoblikovali 4 podkategorije: (1) funkcija roke, (2) bolečina, (3) ocena kakovosti, (4) intervencije za dvig kakovosti. Razprava in sklep: Pacientova kakovost življenja se izboljša po operaciji. Prejeti mora navodila, ki se jih mora skrbno držati, saj s tem še bolj pripomore k izboljšanju kakovosti življenja po operaciji. Pacienti so zadovoljni z izidom operacije.
Keywords: Sindrom karpalnega kanala, rezultat, kakovost življenja, pacient, operacija
Published in DKUM: 17.09.2021; Views: 1647; Downloads: 314
.pdf Full text (673,09 KB)

4.
Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica