| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Nadzor slovenske intelektualne "opozicije" s strani Službe državne varnosti v osemdesetih letih : doktorska disertacija
Ana Šela, 2022, doctoral dissertation

Abstract: Pričujoča doktorska disertacija predstavlja pregled dogajanja na slovenski kritiški intelektualni in kulturni sceni v osemdesetih letih 20. stoletja v luči poročil, analiz in informacij republiške SDV, hkrati pa predstavi tudi nastanek in organizacijo ter reorganizacijo službe, njena glavna področja delovanja ter metodologijo, ki jo je pri izvrševanju svojih nalog uporabljala.
Keywords: Služba državne varnosti, osemdeseta leta, Jugoslavija, intelektualna 'opozicija', kritiški tisk
Published in DKUM: 10.07.2023; Views: 469; Downloads: 0
.pdf Full text (4,26 MB)

2.
Prezentacije različnosti med ljudmi v učbenikih in delovnih zvezkih od 1. do 5. razreda osnovne šole
Tamara Šela, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočili na razlike med ljudmi. Cilj je bil raziskati zastopanost grafičnih in tekstovnih prezentacij različnosti med ljudmi v učbenikih in delovnih zvezkih za spoznavanje okolja in družbe od 1. do 5. razreda osnovne šole. Različnost med ljudmi se je v naši raziskavi nanašala na narodnostno, rasno, etnično in versko pripadnost, spolno usmerjenost in družine ter hendikepiranost. V empirični raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo empiričnega raziskovanja. Raziskovalni vzorec je zajemal 39 učbenikov in delovnih zvezkov za spoznavanje okolja in družbo, podatke pa smo zbrali z analizo dokumentov. Ugotovitve kažejo, da se grafične in tekstovne prezentacije narodnostne, rasne in etnične pripadnosti pojavljajo pogosteje kot prezentacije verske pripadnosti. V večini analiziranih učbenikov in delovnih zvezkov se pojavljajo grafične in tekstovne prezentacije nuklearne družine, medtem ko se prezentacije družin z istospolnima partnerjema ne pojavijo nikoli. Tudi ostali tipi družin se pojavljajo redkeje kot nuklearna družina. Prav tako se v večini učbenikov in delovnih zvezkov pojavi prezentacija heteroseksualnega para, medtem ko je homoseksualni zastopan le enkrat. Grafične in tekstovne prezentacije, ki se nanašajo na hendikepiranost oseb, se skoraj v vseh prezentacijah nanašajo na telesno prizadete osebe. V šolah skoraj ni več razreda, ki ne bi imel vsaj enega hendikepiranega otroka, otroka druge narodnosti, Roma ali otroka, ki je pripadnik druge verske skupnosti. Učbeniki in delovni zvezki se vedno znova posodabljajo, zato bi bil čas, da se verska pripadnost, tematika istospolnih skupnosti in duševno prizadetih oseb vključuje v učbenike in delovne zvezke pogosteje. Magistrsko delo prikazuje grafične in tekstovne prezentacije različnosti med ljudmi v učbenikih in delovnih zvezkih za spoznavanje okolja in družbe, zato bi lahko to delo pomembno vplivalo na nadaljnje snovanje učbenikov in delovnih zvezkov za spoznavanje okolja in družbe od 1. do 5. razreda osnovne šole.
Keywords: različnost, narodnostna, rasna, etnična in verska pripadnost, družine, hendikepiranost
Published in DKUM: 24.10.2016; Views: 1496; Downloads: 139
.pdf Full text (1,63 MB)

3.
ZGODOVINSKI ROMANI SARAH DUNANT
Ana Šela, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo analizira najnovejše romane Sarah Dunant, britanske pisateljice, zgodovinarke, urednice in publicistke. Prav tako zajema pregled teorije zgodovinskega romana, njegove opredelitve, ki so se skozi čas spreminjale, začetke in razvoj žanra vse od 19. stoletja pa do danes. Predstavljene so žanrske določitve in izbrane tipologije, s pomočjo katerih so v analitičnem delu obravnavani štirje zgodovinski romani Sarah Dunant, ki so izšli med letoma 2003 in 2012. Izbrani romani z naslovi Rojstvo Venere, V družbi kurtizane, Sacred Hearts, ki predstavljajo trilogijo romanov o renesansi ter tematizirajo predvsem vlogo ženske v renesančni Italiji, ter roman Blood and Beauty, ki je fikcionizirana biografija znane družine Borgia, so postavljeni v novoveško Italijo v renesančnem obdobju, pri čimer je vsak roman postavljen v enega izmed italijanskih mest: v Firence, Benetke, Ferraro oz. Rim. Analiza romanov zajema njihovo zunanjo in notranjo zgradbo ter žanrsko analizo po izbranih žanrskih določilih in tipologijah; v nalogi so prav tako predstavljena italijanska mesta, ki predstavljajo ogrodje obravnavanih romanov. Sarah Dunant, ki jo je prevzela zgodovina in umetnost renesančne Italije, je v svojih romanih zgodovinska dejstva prepričljivo prepletla s fikcijo in ustvarila vznemirljive, čutno bogate in večplastne romane, ki bralca nemudoma potegnejo v splet ljubezni, umetnosti, političnih in verskih zdrah in seveda v čas renesančnih italijanskih mest. Svoje romane je zgradila s pomočjo zgodovinskega stavbnega odra, sestavljenega iz številnih sodobnih virov, pričevanj znamenitih učenjakov in umetnostnih zgodovinarjev, kar je vpletla v domišljijsko zgodbo, ki bi v zgodovinskem času in prostoru lahko bila povsem verjetna, zagotovo pa nadvse zanimiva.
Keywords: zgodovinski roman, Sarah Dunant, žanrska opredelitev, italijanska renesansa
Published in DKUM: 30.09.2016; Views: 1687; Downloads: 206
.pdf Full text (1,01 MB)

4.
NOVA REVIJA POD BUDNIM OČESOM KOMUNISTIČNE OBLASTI
Ana Šela, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava nadzor slovenske politične policije nad revijalnim tiskom v osemdesetih letih dvajsetega stoletja, s poudarkom na študentskimi revijami (Katedra, Tribuna in Mladina). Posebna pozornost je namenjena Novi reviji, okoli katere so se zbirali književniki, filozofi, sociologi in politologi. Da bi lažje razumeli nadzor nad kulturnimi in študentskimi revijami, je predstavljena tudi varnostna-obveščevalna služba na slovenskem vse od svoje ustanovitve med vojno pa do prelomnih devetdesetih let dvajsetega stoletja, njeno delovanje, naloge in prestrukturiranje oz. preimenovanje iz Varnostno-obveščevalne službe Osvobodilne fronte (VOS OF) v Oddelek za zaščito naroda (OZNA) in na koncu v UDBO (Uprava državne bezbednosti) oz. Službo državne varnosti (SDV). Zaradi lažjega razvoja in razumevanja teme je predstavljen tudi kulturnopolitični utrip Jugoslavije v osemdesetih letih, ko so državo pretresale gospodarska, politična in nacionalna kriza. Prav zaradi vse globje jugoslovanske krize pa tudi počasne, a vidne liberalizacije slovenskega prostora, se je začela oglašati kulturniška inteligenca, ki je poskušala sama najti odgovore za rešitev iz krize. Zaradi družbenopolitične kritike in detabuiziranja tem, o katerih se prej ni govorilo, je oblast intelektualce, ki so se zbirali okrog Nove revije in Društva slovenskih pisateljev, imenovala intelektualna »opozicija«. Ob vse bolj naraščajočem nacionalnem vprašanju, je Nova revija leta februarja 1987 izdala posebno 57. številko z naslovom Prispevki za slovenski nacionalni program, s katero je razburila slovensko in širšo jugoslovansko javnost, še posebej pa vodilno politično oblast. Nova revija, še posebej s Prispevki, je odigrala eno ključnih vlog pri kasnejši demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije.
Keywords: Nova revija, varnostno-obveščevalna služba, UDBA, intelektualna opozicija
Published in DKUM: 27.09.2016; Views: 2129; Downloads: 506
.pdf Full text (932,26 KB)

5.
PODOBA ŽENSK NA NASLOVNICAH ŽENSKIH REVIJ
Tina Šela, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Ženske revije veljajo za lahkoten žanr, ki se je v zadnjem času zelo razširil. Zanje je značilno, da bralke obravnavajo kot potrošnice in s svojimi idealiziranimi podobami žensk na naslovnicah zbujajo pri bralkah negativen odnos do svojega telesa ter jih silijo, da ga vedno znova izpopolnjujejo. V diplomski nalogi smo preučili: kaj so ženske revije, katere so njihove značilnosti, razvoj ženskih revij na Slovenskem ter njihovo ciljno publiko. Posvetili smo se grafični podobi naslovnic ženskih revij ter podobi žensk na naslovnicah. Analizirali ter primerjali smo dve, na slovenskem zelo znani ženski reviji Našo ženo ter Cosmopolitan. Pozornost smo posvetili analizi žensk na naslovnicah v smislu načina, kako so prikazane ter analizirali razlike v podobi žensk na naslovnicah Naše žene in Cosmopolitana.
Keywords: množični mediji, ženske revije, semiologija, naslovnice, podoba ženske, grafično oblikovanje
Published in DKUM: 31.03.2010; Views: 12822; Downloads: 654
.pdf Full text (1,37 MB)

6.
Pomen V. in X. panevropskega koridorja za železniški transportni sistem Slovenije : diplomsko delo
Bogomir Šela, 2004, undergraduate thesis

Published in DKUM: 28.09.2007; Views: 2190; Downloads: 597
.pdf Full text (445,54 KB)

Search done in 6.54 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica