| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vpliv aditivov za samougasljivost na lastnosti poliuretanskih pen
Amanda Ferlež, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali problematiko poslabšanja fizikalnih lastnosti mehke poliuretanske pene ob dodatku aditivov za samougasljivost. Kvalitetna poliuretanska pena je v današnjem svetu zelo pomembna, saj se nahaja v vsakem stanovanju v obliki ležišč, sedežnih garnitur, ipd. Naše delo je obsegalo izdelavo eterske in esterske poliuretanske pene nizke gostote po laboratorijskem postopku. Obema tipoma pene smo dodajali različne aditive za samougasljivost v različnih količinah in spremljali njihov vpliv na fizikalne lastnosti končnega izdelka. Na eterski peni smo testirali devet, na esterski pa osem komercialno dostopnih aditivov za samougasljivost. Od vseh testiranih aditivov se je najbolje izkazal reaktivni aditiv za samougasljivost na bazi fosforja 2 (rADSP 2) in reaktivni aditiv za samougasljivost na bazi fosforja 3 (rADSP 3). Oba dajeta zelo obetavne rezultate tako pri eterskih penah, kot pri esterskih, kar ne moremo trditi za ostale testirane aditive. Da smo dobili samougasljivo peno smo v primeru eterskih pen potrebovali 3 g rADSP 2 na 100 g poliolne komponente in 5 g rADSP 3 na 100 g poliolne komponente, v primeru esterskih pen pa 3 g rADSP 2 na 100 g poliolne komponente in 6 g rADSP 3 na 100 g poliolne komponente. Zaradi dobrih rezultatov se bosta prenesla iz laboratorijskih testiranj v proizvodni del procesa izdelave mehke poliuretanske pene.
Keywords: mehka poliuretanska pena, aditivi za samougasljivost, fizikalne lastnosti, vpliv aditivov
Published: 27.02.2019; Views: 620; Downloads: 59
.pdf Full text (2,00 MB)

2.
Miselna naravnanost in perfekcionizem kot napovednika ciljne usmerjenosti učencev
Amanda Potočnik, 2018, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je bil proučiti odnos ciljnih usmerjenosti s perfekcionizmom in miselno naravnanostjo, poleg pa smo vključili tudi vlogo nadarjenosti. V raziskavo je bilo vključenih 239 učencev štirih osnovnih šol Podravske in Savinjske regije, od tega 135 deklet in 104 fantje. V skupino nadarjenih je spadalo 95 učencev. Povprečna starost udeležencev je bila 13,84. Udeleženci so izpolnili vprašalnik sestavljen iz treh lestvic: Vprašalnika ciljnih usmerjenosti (AGQ-R), Lestvice perfekcionizma za otroke in mladostnike (CAPS) in Vprašalnika miselne naravnanosti (revidirana mera). Analiza razlik med skupino nadarjenih učencev in učencev, ki niso bili prepoznani kot nadarjeni, je pokazala, da nadarjeni učenci v večji meri izražajo usmerjenost v obvladovanje, usmerjenost v izogibanje neobvladovanja, usmerjenost v izkazovanje zmožnosti in usmerjenost v izogibanje izkazovanja nezmožnosti. V miselni naravnanosti, nase usmerjenem perfekcionizmu in družbeno predpisanem perfekcionizmu med skupinama ni bilo pomembnih razlik. Nase usmerjeni perfekcionizem se je izkazal kot pozitiven napovednik vseh štirih ciljnih usmerjenosti, medtem ko je družbeno predpisan perfekcionizem pozitiven napovednik le usmerjenosti v obvladovanje in usmerjenosti v izkazovanje zmožnosti. Miselna naravnanost negativno napoveduje le usmerjenost v izogibanje neobvladovanja. Nadarjenost se je izkazala kot moderator odnosa med miselno naravnanostjo in usmerjenostjo v izkazovanje zmožnosti, in sicer so imeli nadarjeni učenci z višjo fiksno miselno naravnanostjo višjo izraženost usmerjenosti v izkazovanje zmožnosti, medtem ko pri nenadarjenih učencih med konstruktoma ni bilo povezave. V odnosu ciljnih usmerjenosti s perfekcionizmom in miselno naravnanostjo status nadarjenosti ni imel druge moderatorske vloge. Ugotovitve kažejo na pomembnost raziskovanja in boljšega razumevanja miselne naravnanosti, perfekcionizma in ciljnih usmerjenosti učencev, ter kljub nekaterim omejitvam predstavljajo osnovo za nadaljnje raziskovanje.
Keywords: ciljna usmerjenost, perfekcionizem, miselna naravnanost, nadarjenost
Published: 18.12.2018; Views: 661; Downloads: 196
.pdf Full text (752,01 KB)

3.
Usage, Potentials and Challenges of Building Information Modelling (BIM) in Slovenia, Austria, Germany and Switzerland
Amanda Jus, 2017, master's thesis

Abstract: In the master’s thesis, the main potentials, challenges and usage of Information Building Modelling (BIM) in Slovenia, Austria, Germany and Switzerland are presented, including its, because BIM is currently the most widely discussed topic in civil engineering. The study was based on a questionnaire that was carefully created at the HSLU (Hochschule Luzern) in Switzerland. We participated in the last phases of its development. With the help of the results of the questionnaire, we evaluated the current usage and acceptance of BIM among all participants in the building process.
Keywords: civil engineering, BIM, Building Information Modelling, BIM metrics
Published: 25.09.2017; Views: 1207; Downloads: 144
.pdf Full text (6,88 MB)
This document has many files! More...

4.
Clostridium difficile ribotypes in humans and animals in Brazil
Rodrigo Otávio Silveira Silva, Maja Rupnik, Amanda Nádia Diniz, Eduardo Garcia Vilela, Francisco Carlos Faria Lobato, 2015, original scientific article

Abstract: Clostridium difficile is an emerging enteropathogen responsible for pseudomembranous colitis in humans and diarrhoea in several domestic and wild animal species. Despite its known importance, there are few studies aboutC. difficile polymerase chain reaction (PCR) ribotypes in Brazil and the actual knowledge is restricted to studies on human isolates. The aim of the study was therefore to compare C. difficileribotypes isolated from humans and animals in Brazil. Seventy-six C. difficile strains isolated from humans (n = 25), dogs (n = 23), piglets (n = 12), foals (n = 7), calves (n = 7), one cat, and one manned wolf were distributed into 24 different PCR ribotypes. Among toxigenic strains, PCR ribotypes 014/020 and 106 were the most common, accounting for 14 (18.4%) and eight (10.5%) samples, respectively. Fourteen different PCR ribotypes were detected among human isolates, nine of them have also been identified in at least one animal species. PCR ribotype 027 was not detected, whereas 078 were found only in foals. This data suggests a high diversity of PCR ribotypes in humans and animals in Brazil and support the discussion of C. difficile as a zoonotic pathogen.
Keywords: Clostridium difficile, pseudomembranous colitis, zoonosis
Published: 07.08.2017; Views: 888; Downloads: 330
.pdf Full text (185,91 KB)
This document has many files! More...

5.
SOCIOLOŠKI VIDIKI ANOREKSIJE
Amanda Hribernik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Motnje hranjenja so duševne motnje, ki se kažejo kot duševne ali čustvene stiske ter nesprejemanje samega sebe. Tu pa se tudi izgublja posameznikova individualnost, saj vsi želijo biti čim boljši približek idealom družbe. Sociološki vidiki motenj hranjenja se kažejo kot družbena manipulacija predvsem ženskih teles in kot ena osrednjih strategij razkazovanja družbenih razmerij in moči med spoloma. V družbenih teorijah je mogoče anoreksijo razumeti kot patološko kristalizacijo kulture, kot družbeno manipulacijo (ženskih) teles in kot enega od načinov razkazovanja razmerij moči med spoloma. Prav tako pa je moč anoreksijo razumeti kot način osvoboditve izpod vse večjega nadzora globalnih živilskih verig. Namen diplomskega dela je bil predstaviti družbeni pogled na anoreksijo in njene posledice ter aktualno problematiko motenj hranjenja med mladostniki sodobne družbe. Diplomsko delo temelji na deskriptivni metodi dela. Postavljena so teoretična izhodišča izbranih teorij z različnimi vidiki in pogledi sodobne družbe in medicinske sestre na motnje hranjenja. Motnje hranjenja so nedvomno bolezen današnjega časa, čeprav so jih poznali že v preteklosti. Razmah težav lahko po eni strani pripišemo izobilju dobrin razvitega sveta, po drugi strani pa ravno v tem delu sveta ljudje trpijo zaradi velikih pritiskov lastnih ambicij, pridobitništva, modnih trendov, osamljenosti in drugih obremenitev, ki gredo v korak s hitrim razvojem. Takih obremenitev se ljudje navadno dolgo ne zavedamo in še le, ko se stopnjujejo in se pokažejo kot motnje v našem vsakodnevnem življenju, spoznamo, da je nekaj hudo narobe.
Keywords: Telesna samopodoba, prehranjevanje, motnje hranjenja, anoreksija, depresija, sociologija.
Published: 19.10.2016; Views: 1807; Downloads: 263
.pdf Full text (497,70 KB)

6.
Verižni učinek za požar in eksplozijo pri skladiščenju naftnih derivatov
Amanda Ferlež, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali problematiko verižnega učinka v skladiščih naftnih derivatov. Izraz verižni učinek opisuje nezgode, pri katerih primarni dogodek povzroči enega ali več sekundarnih dogodkov, katerih posledice so enako hude ali hujše kot posledice primarnega dogodka. Zakonodaja predvideva, da podjetja, ki ravnajo z večjimi količinami nevarnih snovi, ocenijo možnost za nastanek verižnega učinka, vendar ne predpisuje postopkov in metod za izvedbo takšne ocene. Zato smo v diplomskem delu izdelali metodologijo za preliminarno oceno, ali je verižni učinek pri danih pogojih možen. Metodologija temelji na metodi preliminarne analize nevarnosti, ki uporablja vnaprej določene mejne vrednosti učinkov, pod katerimi tarčni objekti ne bi bili poškodovani oz. ne bi prišlo do verižnega učinka. Vključuje definiranje primarnega scenarija, analizo tega scenarija za napoved razdalj do mejnih vrednosti in primerjavo izračunanih razdalj z dejansko oddaljenostjo tarčnih objektov. Uporabo metodologije smo prikazali na primeru iztekanja goriva iz večjega rezervoarja naftnih derivatov. Rezultati kažejo, da je nastanek verižnega učinka možen pri večini izidov, ki jih napove računalniški program, to so požar luže ali curka goriva in eksplozija hlapov, saj izračunane razdalje do mejnih vrednosti večinoma presegajo oddaljenost bližnjih rezervoarjev. Če bi bila razdalja med večjimi rezervoarji nekoliko večja, npr. za 10 m, bi se število napovedanih izidov z verižnimi učinki znatno zmanjšalo.
Keywords: verižni učinek, analiza, skladišče, naftni derivati
Published: 16.09.2016; Views: 898; Downloads: 97
.pdf Full text (1,68 MB)

7.
FILMSKA VZOJA V 2. TRILETJU
Amanda Škrabar, 2016, master's thesis

Abstract: Pomembno didaktično sredstvo pri pouku v osnovni šoli je lahko tudi film. Stari rek pravi, da slika pove več kot tisoč besed. Pouk je tako bolj dinamičen in zanimiv. Omogoča doseganje različnih vrst ciljev in izvajanje različnih aktivnosti. Prikazuje preteklost, sedanjost in celo pogled naprej. V nalogi sem opredelila pomen filmske vzgoje v drugem triletju, vpliv filma na otroke, predstavila sem različne metode dela pri filmski vzgoji, od metode prikazovanja, pogovora do metode pisanja in risanja. Posebno pozornost sem namenila animiranemu filmu in procesu njegovega nastajanja. Izpostavila sem tudi najpomembnejše komponente animiranega filma, način vrednotenja, različne tehnike animacije … Vsaka uporaba filma pri pouku zahteva čim boljše usposabljanje učiteljev za filmsko vzgojo oz. uporabo filma pri pouku, tako način predvajanja kakor tudi vsebinsko razlago. Tudi pri nas poteka letno več filmskih festivalov animiranega filma za otroke. Uporaba tega učnega medija zahteva tudi potrebno tehnično opremo šol, kar je v današnjem času velikokrat nedosegljivo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Menim, da bi bilo potrebno to vrsto medija čim prej uvrstiti v vzgojno-izobraževalni proces, saj omogoča hkratno razvijanje različnih sposobnosti ter spodbuja miselne procese ter predstave. Ravno zaradi premajhnega poznavanja filma, sem se tudi sama odločila, da se z njim bolje seznanim. Zato sem v svojem magistrskem delu raziskala, kakšno je poznavanje animiranega filma ter njegovega nastajanja med učenci drugega triletja izbrane OŠ. Raziskavo sem izvedla na osnovi primerjave polstrukturiranih intervjujev, pred in po PMUAF (produktivna metoda ustvarjanja animiranega filma).
Keywords: animirani film, ustvarjanje animiranega filma, animacija, tehnike animacije, metode filmske vzgoje
Published: 23.02.2016; Views: 1051; Downloads: 189
.pdf Full text (2,31 MB)

8.
Primerjava brezposelnosti mladih V Evropski uniji in Sloveniji
Amanda Avflič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarska kriza je v začetku leta 2009 hudo prizadela Slovenijo. Stanje je bilo podobno kot ob osamosvojitvi, ko je Slovenija izgubila skoraj celoten jugoslovanski trg. Razlika je v tem, da si je Slovenija takrat dokaj hitro opomogla. Žal pa v letu 2009 Slovenije ni rešil gospodarski razcvet kot v začetku devetdesetih in posledice se čutijo še danes. Gospodarska kriza se je negativno odražala na trgu dela. Še posebej prizadeto skupino brezposelnih predstavljajo mladi. Za njih je značilna nižja stopnja aktivnosti in opazno višja stopnja brezposelnosti kot pri starejših kategorijah delovne sile. Trenutno bi težko trdili, da imajo mladi z vidika zaposlovanja pri nas lepo prihodnost. Temu ne bi smelo biti tako. Uspešen prehod s področja izobraževanja v področje dela mlade postavi v položaj enakopravnih članov družbe, saj zaposlitev zagotavlja socialno-ekonomsko neodvisnost. Predvsem zaradi slednjega je mlade brezposelne osebe potrebno obravnavati prioritetno in jih čim prej vključiti v delovno okolje. Zaradi večletne problematike zaposljivosti mladih smo se odločili v tem diplomskem projektu preučiti stanje mladih na trgu dela v državah Evropske unije ter podatke primerjati s Slovenijo. V teoretičnem delu smo najprej opredelili brezposelnost in posebej pregledali stanje na trgu dela v Evropski uniji in v Sloveniji. V nadaljevanju smo se osredotočili predvsem na mlade med 15. in 24. letom starosti. Opredelili smo njihove konkurenčne prednosti in pomanjkljivosti na trgu dela. V empiričnem delu smo s pomočjo obdelave statističnih podatkov preučili brezposelnost mladih v državah Evropske unije. Države smo razdelili v dve skupini, in sicer na tiste, ki imajo višjo stopnjo brezposelnosti mladih, in tiste z nižjo stopnjo brezposelnosti mladih. Najprej smo ugotovili, da stopnja brezposelnosti mladih v Sloveniji močno presega skupno stopnjo brezposelnosti. S tem smo potrdili našo prvo zastavljeno hipotezo. V nadaljevanju smo ugotovili, da se je stopnja brezposelnosti mladih v Sloveniji v preučevanem obdobju v večini nahajala pod povprečjem držav članic Evropske unije. S tem smo potrdili še našo drugo zastavljeno hipotezo. Nižja stopnja brezposelnosti mladih od povprečja v Evropski uniji pa sicer ni tako vzpodbuden podatek, saj se je ta v zadnjih nekaj letih v Sloveniji konstantno približevala povprečju držav Evropske unije. V letu 2013 je bila nižja le za dobri dve odstotni točki. V podrobnejši analizi smo ugotovili, da imajo tako v Evropski uniji kot tudi v Sloveniji od gospodarske krize naprej višjo stopnjo brezposelnosti mlajši moški. S tem smo ovrgli tretjo zastavljeno hipotezo, ki je nakazovala na višjo brezposelnost mladih žensk. Kljub večletni problematiki brezposelnosti mladih pa je potrebno poudariti, da se je iz leta 2013 na 2014 stanje mladih na trgu dela izboljšalo. Na to kaže splošen upad stopenj brezposelnosti mladih po celotni Evropski uniji. Z ustreznimi programi, ukrepi in gospodarsko rastjo bomo na dobri poti odpravljanja omenjene problematike brezposelnosti mladih.
Keywords: trg dela, brezposelnost, stopnja brezposelnosti, mladi, brezposelnost mladih, stopnja brezposelnosti mladih
Published: 06.11.2015; Views: 1458; Downloads: 647
.pdf Full text (1,31 MB)

9.
ŠPORTNE DEJAVNOSTI V NARAVI IN NJIHOV VPLIV NA ZDRAVJE OTROK
Amanda Zajšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo želeli ugotoviti, kako športne dejavnosti v naravi vplivajo na zdravje otrok. V teoretičnem delu je opisan gibalni in telesni razvoj otroka, športne dejavnosti v naravi skozi letne čase in vloga gibalnih dejavnosti v naravi pri ohranjanju in krepitvi zdravja; pri tem smo opredelili vlogo vzgojiteljev, vlogo družbe in vlogo staršev. V empiričnem delu smo na osnovi odgovorov 200 anketiranih staršev otrok, ki obiskujejo vrtce v okolici Ptuja, ugotovili, da so starši skupaj z otrokom gibalno/športno aktivni in da se zavedajo, kako pomembno je vsakodnevno gibanje v naravi za otrokovo zdravje. Pri tem kot motivacijo v veliki večini izbirajo pozitivne spodbudne besede. V naravi se z otrokom največkrat sprehajajo po parku, igrajo z žogo ali pa raziskujejo gozd. Velikokrat jim pomanjkanje časa onemogoča redno gibanje v naravi skupaj z otrokom, kar nekaj staršev pa meni, da se z otrokom dovolj gibajo v naravi, prav tako pa v večini menijo, da je otrok tudi v vrtcu dovolj časa na svežem zraku. Večina staršev je skupaj s svojim otrokom v vseh letnih časih enako časa v naravi. V veliki večini starši menijo, da imajo dovolj informacij o pomenu rednega gibanja v naravi za zdravje otrok, kar dokazuje tudi to, da so označili pomembnost gibanja v naravi za otrokovo zdravje kot zelo pomembno.
Keywords: Gibanje v naravi, predšolski otrok, zdravje.
Published: 22.07.2015; Views: 1627; Downloads: 272
.pdf Full text (824,82 KB)

10.
Idejna zasnova študentskih bivališč ob Strossmayerjevi ulici
Amanda Soldo, 2014, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga temelji na idejni zasnovi študentskih bivališč za mlade družine ob Strossmayerjevi ulici v Mariboru. V nalogi je predstavljen zgodovinski del območja, današnje stanje študentskih družin in študentskih domov v Mariboru. Naloga je podkrepljena z referenčnimi primeri dobre prakse študentskih domov ter analiz območja. V prilogah je predlagana zasnova študentskih bivališč, ki so zasnovana iz dveh med seboj povezanih stolpičev, katera rušita karejsko zasnovo mesta in skupaj predstavljata zaščitna simbola izobrazbe in družine.
Keywords: študentski dom, študentske družine, arhitektura, vrtec, Strossmayerjeva ulica
Published: 22.09.2014; Views: 1054; Downloads: 134
.pdf Full text (4,81 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica