| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza varnostnega stanja za območje mesta Koper : magistrsko delo
Aljoša Gorjup, 2016, master's thesis

Abstract: Urbana središča so najzanimivejša z vidika proučevanja kriminalitete. V Sloveniji težko primerjamo urbana območja z razsežnostjo le teh v drugih evropskih mestih. Kljub temu obstaja primerjalno velika razlika med stopnjo kriminalitete v mestih ter na podeželju. Mesto Koper je zaradi svoje strateško pomembne lege ter številne kritične infrastrukture varnostno zanimivo območje. Teoretični del magistrskega dela je namenjen predstavitvi teorij. Povzete teorije so ključne za razumevanje zagotavljanja in ohranjanja varnega urbanega okolja. S tem namenom so prav tako povzeti nekateri predpisi ter podzakonski akti, ki določajo pristojnosti posameznih varnostnih deležnikov pri zagotavljanju varnosti na urbanih območjih. Empirični del je namenjen prikazu analize prijavljenih oz. obravnavanih kaznivih dejanj za izbrano obdobje. Delno strukturirana intervjuja dopolnjujeta analizo podatkov iz geografskega informacijskega sistema ter dajeta celovitejšo sliko o kriminaliteti na izbranem urbanem območju. Splošne ugotovitve kažejo, da se statistično zgodi največ tatvin ter velikih tatvin, veliko je tudi kaznivih dejanj poškodovanja tujih stvari ter ogrožanja varnosti. Območje centra je varnostno precej problematično zaradi prisotnosti številnih ustanov, poslovalnic, uradov, šol idr. Varnostno najbolj problematičen objekt je Zavod za prestajanje kazni zapora Koper. Varnostno moteči so, po mnenju številnih občanov ter predstavnika občinskega redarstva in vodje policijskega okoliša, motorji do 25 km/h. Najspodbudnejša je ugotovitev o izvajanju skupnih patrol policije in občinskega redarstva. Tovrsten ukrep je izjemno dobra prevencija za zagotavljanje dolgoročno varnega in stabilnega urbanega območja.
Keywords: varnost, varnostni problemi, zagotavljanje varnosti, lokalna skupnost, urbana območja, Koper, magistrska dela
Published in DKUM: 28.03.2017; Views: 1023; Downloads: 143
.pdf Full text (2,19 MB)

2.
Prometna varnost v Republiki Sloveniji in vloga policistov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Aljoša Gorjup, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Prometna varnost se je v Sloveniji začela razvijati zaradi vse več prometnih nesreč. Kot take so prometne nesreče v Sloveniji in širše v Jugoslaviji zahtevale številne žrtve, kar je negativno vplivalo na razvoj gospodarstva. Nova in boljša cestna infrastruktura ter nove opredelitve inkriminacij v cestnem prometu so postopoma prinašale tudi večjo mero varnosti na naših cestah. Danes so hujše kršitve opredeljene kot kazniva dejanja v posebnem poglavju aktualnega Kazenskega zakonika, nekoliko manjše kršitve so obravnavane kot prekršek. Pomembna ločnica med kaznivimi dejanji in prekrški v cestnem prometu je v nastanku posledice dejanja. Najpomembnejši napredek na globalni ravni, je bil narejen s sprejetjem vizije nič, kot glavne filozofije pri obravnavanju prometne varnosti. Za varnost na evropskih cestah je veliko pripomogla tudi Evropska unija. V večini držav članic je prisoten trend upadanja umrlih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. V Sloveniji se je ta številka zmanjšala za približno 50 %. Policisti so pomembni akterji na področju prometne varnosti, vendar ne edini. Ključno je njihovo pogosto pojavljanje na cestah tudi z vidika preventive. Še posebej pomembne so njihove odločitve, ki jih imajo v skladu z diskrecijo. Na podlagi različnih okoliščin se lahko odločijo o sankcioniranju ali zgolj opozorilu posameznika. Opozorilo je z vidika sankcioniranja v nekaterih primerih bistveno bolj efektivno kot globa za storjen prekršek. V splošnem je policijsko delo v prometu v veliki meri reaktivno, proaktivnosti je malo. Temu botrujejo tudi slabe kadrovske in materialne zmožnosti slovenske policije v zadnjem obdobju.
Keywords: policija, policijsko delo, policisti, promet, varnost, prometna varnost, preventiva, diplomske naloge
Published in DKUM: 18.11.2013; Views: 1841; Downloads: 232
.pdf Full text (565,55 KB)

Search done in 6.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica