| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izdelava 2D akcijske igre s proceduralno generiranimi stopnjami s pogonom Unity
Aljaž Kovačič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Soul Split je prototip za igro, ki spada v žanr Roguelike. Za te igre je značilno, da imajo nekakšno proceduralno generiranje stopenj z namenom povečanja možne ponovljivosti igranja. V Soul Split se mora igralec premakniti skozi večje število naključno generiranih stopenj, prispeti do konca in na poti premagati veliko različnih sovražnikov. V sklopu tega dela bomo opisali ustvaritev sistemov za pripravo sob in stopenj, mehanizmov igre in algoritmov, ki so potrebni za pravilno delovanje prototipa, ter opis uporabe objektno orientiranega programskega pogona Unity, ki je bil uporabljen za izdelavo tega diplomskega dela.
Keywords: igra, proceduralno generiranje stopenj, ponovljivost, sistem priprave sob
Published: 14.11.2019; Views: 321; Downloads: 44
.pdf Full text (1,41 MB)
This document has many files! More...

2.
GRŠKA ANTIKA V GIMNAZIJSKIH UČBENIKIH ZA ZGODOVINO SKOZI ČAS
Aljaž Kovačič, 2016, master's thesis

Abstract: Učbenik je temeljna šolska knjiga. Učenci jo uporabljajo vsak dan pri pouku, zato mora biti oblikovana v skladu z učnim načrtom. Vsebina in obseg zajetih problemov se morata podrejati povprečnemu učencu v njegovi razvojni dobi. V učbeniku je potrebno uporabljati jezik, primeren razvojni stopnji učencev, ki ga bodo uporabljali. Podlago učbeniku predstavlja učni načrt, ki določa in vsebuje vsebino, standarde znanj in cilje posameznih predmetov ali predmetnih področij. Vsebina v njem je didaktično oblikovana, prilagojena vrsti in stopnji izobraževanja ter izbrana po veljavnih splošnih družbenih, znanstvenih in strokovnih kriterijih. Leta 1774 je Marija Terezija izdala splošni red, s katerim je bila vpeljana splošna šolska obveznost za vse otroke od šestega do dvanajstega leta starosti. Ta reforma je za ozemlje današnje Slovenije pomenila, da se v takratnih šolah uvede pouk zgodovine. Razvoju pouka zgodovine je vzporedno sledil razvoj učnih načrtov in učbenikov. Pregled učnih načrtov nam pokaže spremembo podobe in obsega le-teh iz različnih časovnih obdobij. Učni načrti iz leta 1936, 1945 in 1955 so bili oblikovani v dokumente, v katerih so bili združeni učni načrti vseh predmetov, ki so se takrat poučevali v šoli in so bili po strukturi skoraj v celoti omejeni le na učno vsebino. Učni načrt za zgodovino iz leta 1996 je bil za razliko od starejših samostojen dokument, v katerem se je število ur za zgodovino zmanjšalo. Na popolnoma drugačen način je sestavljen učni načrt iz leta 2008, ki vsebuje bistveno več didaktičnih napotkov za učitelje. Novost je tudi, da učne teme niso predstavljene po letnikih, temveč po obdobjih, ter da ima učno snov razdeljeno na obvezne in izbirne teme. Vsi učni načrti dajejo podobne smernice za poučevanje učne teme grške antike. Učni sklop grške antike je v različnih učbenikih predstavljena po obsegu in strukturi na različen način. V starejših učbenikih je bila učna snov razložena zelo opisno, na dolgo ter brez kakršnega koli grafičnega ponazarjanja učne snovi. Kljub temu sta učbenika iz leta 1938 in 1954 vsebovala slike, medtem ko je bil učbenik iz leta 1946 brez njih. Učbenik iz leta 1989 je imel veliko učnih enot združenih v skupnih poglavjih, ki so bila hkrati vsebinsko manj obsežna. Za razliko od svojih predhodnikov je imel učno snov ilustrirano tudi grafično. Že na prvi pogled popolno novost predstavlja učbenik iz leta 2014, ki je v celoti barven. Učna snov je ponovno obsežneje obdelana, a vendar krajše kot v učbenikih pred tistim iz leta 1989. Omenjeni učbenik vsebuje veliko slikovnega in grafičnega materiala ter vprašanja, ki podobno kot v predhodnem učbeniku služijo za ponovitev in utrditev snovi.
Keywords: učbenik, učitelj, učenec, učni načrt, pouk zgodovine, grška antika, razvoj učbenika in učnega načrta
Published: 01.06.2016; Views: 1356; Downloads: 117
.pdf Full text (1000,06 KB)

3.
Computer Modelling of Porous Composite Structures with Advanced Pore Morphology
Aljaž Kovačič, 2016, doctoral dissertation

Abstract: Advanced pore morphology (APM) structures are composite metal foams, which are assembled from a large number of small spherical elements with cellular structure, and are bonded into a composite with polymeric adhesive. The result of such composition is a wide spectrum of achievable mechanical behaviour in APM structures. To explore their full potential, efficient computational models are needed, which allow for simple parameter variation. Unfortunately, the current computer models do not allow for efficient simulations of porous composite structures with advanced pore morphology, as they employ complex discretisation approaches. A new approach to simulation is presented in this work, based on the discrete particle method (DPM), where every element of APM structure is discretised with a single node. This enables more efficient simulations of APM structures, while still allowing for simple variation of structural parameters. The DPM method was augmented with constitutive models of normal and tangential contact behaviour of APM elements and bonds between them, which were formulated based on an extensive experimental study of APM structure's geometry and mechanical behaviour. Consequently, the models enable simulations of large APM structure's behaviour by modelling the contact behaviour of individual elements. The implementation of new models was verified on a set of analytically solvable examples, and the accuracy of the models was validated with very good correspondence between computational and experimental results. Moreover, the models were validated on a wide set of examples, also taking into account the various strain rates and the absence of the bonds. The applicability of new models was demonstrated in a comprehensive parametrical study, where the influential structural parameters and properties were identified for low and high strain rate deformations. The study also demonstrated the possibility of customising the mechanical behaviour with property gradation, and with introduction of regular, as well as geometrically complex APM element assemblies. The possibility of coupled discrete particle method and finite element method simulations was also addressed. The newly developed models represent a breakthrough in the field of computational investigation of APM structures, and provide for simpler and more efficient investigations of APM structures in the future.
Keywords: Metal foams, advanced pore morphology, composite materials, mechanical properties, contact modelling, discrete particle methods, computer simulations
Published: 11.03.2016; Views: 1477; Downloads: 123
.pdf Full text (44,29 MB)

4.
Določitev meje tečenja lotus poroznega železa z računalniškimi simulacijami
Anton Kočar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je del raziskave lotus poroznih gradiv s ciljem določitve meje tečenja lotus poroznega železa za širše območje poroznosti. V delu sta predstavljena razvoj in verifikacija ravninskih numeričnih modelov, s katerimi občutno zmanjšamo čase preračuna problemov. Opisan je postopek pridobitve materialnih lastnosti osnovnega materiala. V sklopu dela je bil izveden niz parametričnih računalniških simulacij s pomočjo programskega paketa Abaqus, s čimer je bila določena meja tečenja lotus poroznega železa. Analizirana so bila napetostna in deformacijska stanja v gradivu. Rezultati računalniških simulacij so primerjani in ovrednoteni z rezultati eksperimentalnih preizkusov.
Keywords: porozna gradiva z vzdolžnimi porami, lotus porozno železo, metoda končnih elementov, računalniške simulacije, meja tečenja poroznih gradiv
Published: 20.10.2014; Views: 1047; Downloads: 131
.pdf Full text (3,59 MB)

5.
KARAKTERIZACIJA MEHANSKIH LASTNOSTI POROZNEGA GRADIVA Z VZDOLŽNIMI PORAMI S PARAMETRIČNIMI RAČUNALNIŠKIMI SIMULACIJAMI
Aljaž Kovačič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so podane splošne informacije o poroznih materialih z vzdolžnimi porami. Opisana sta postopka izdelave in verifikacije numeričnega modela, v kateri so preverjeni globalna velikost končnega elementa, globina modela in število sestavnih osnovnih celic modela. Z računalniškimi simulacijami po metodi končnih elementov sta določena inženirski modul elastičnosti in inženirska meja tečenja poroznega litega železa z vzdolžnimi porami. Parametri, ki so v parametrični numerični analizi upoštevani so poroznost materiala, topologija por in smer obremenjevanja materiala. Numerični rezultati so primerjani z eksperimentalnimi. Nakazane so možnosti za nadaljnje raziskave na področju numerične analize poroznih gradiv z vzdolžnimi porami.
Keywords: porozna gradiva z vzdolžnimi porami, karakterizacija mehanskih lastnosti, parametrična numerična analiza, metoda končnih elementov
Published: 13.10.2011; Views: 2565; Downloads: 168
.pdf Full text (8,22 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica