| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
AVTOMATSKO PREPOZNAVANJE UST IZ DIGITALNIH POSNETKOV S POMOČJO AKTIVNIH MODELOV
Aljaž Frančič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so raziskane metode računalniškega vida za avtomatsko prepoznavanje ust iz digitalnih posnetkov, pri čemer so v ospredje postavljeni aktivni modeli. V uvodu so natančneje predstavljeni problem, cilji, omejitve in struktura diplomskega dela. Preučene so tri metode, ki temeljijo na aktivnih modelih: aktivni modeli kontur, aktivni modeli oblike in aktivni modeli izgleda. Poudarek je na slednjima in njuna uporaba je v delu tudi demonstrirana. Predstavljen je nov pristop za detekcijo ustnic, imenovan dvofazni aktivni model izgleda. Za aktivni model izgleda je sintetizirana lastna učna in testna množica vzorcev tako za eno-, kot tudi dvofazni model. V zaključnih poglavjih sta podani še kvalitativna in kvantitativna primerjava treh podanih algoritmov, pri čemer je kot ena izmed metrik uporabljena Hausdorffova razdalja. Najboljši rezultati na naši lastni testni množici so doseženi z dvofaznim aktivnim modelom izgleda.
Keywords: prepoznavanje ust, aktivni modeli kontur, aktivni modeli oblike, aktivni modeli izgleda, OpenCV, računalniški vid, razpoznavanje vzorcev
Published: 17.07.2015; Views: 1463; Downloads: 250
.pdf Full text (2,74 MB)

2.
Krmiljenje robota z nevronsko mrežo in vmesnikom mišice-stroj
Aljaž Frančič, 2018, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je implementacija krmiljenja robota z vmesnikom mišice-stroj. Področje dela obsega predobdelavo in analizo površinskih elektromiogramov z računalniškimi algoritmi z namenom klasifikacije gibov zapestja in področje robotike. Za klasifikacijo gibov uporabljamo umetno nevronsko mrežo. Končni izdelek je robot, sestavljen iz kock LEGO, ki ga je preko računalnika z uporabo protokola Bluetooth možno krmiliti z zapestnico Myo. Preučili smo vplive različnih velikosti okna za izračun korenjene srednje kvadratne vrednosti površinskih elektromiogramov, topologij nevronske mreže, eksperimentalnih protokolov za zajemanje elektromiogramov, števila učnih epoh nevronske mreže ter podali analizo pravilnosti razpoznave gibov z dokončno izbrano nevronsko mrežo na več merjencih.
Keywords: Zapestnica Myo, nevronska mreža, vmesnik mišice-stroj, površinski elektromiogrami, robot, Lego Mindstorms
Published: 19.10.2018; Views: 535; Downloads: 126
.pdf Full text (3,71 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica