| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Validacija metod za ovrednotenje prenosa analita avtomatskega sistema dissoBOT za teste raztapljanja farmacevtskih učinkovin in optimizacija cikla čiščenja : magistrsko delo
Aljaž Šporin, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo določali prenos analita (CO, angl. carry over) avtomatiziranega sistema za izvajanje testov raztapljanja dissoBOT, kjer smo kot aktivni farmacevtski učinkovini (API) uporabili paracetamol (PA) in natrijev diklofenak (ND). Za oba API-ja smo izvedli delno validacijo spektrofotometrične metode UV-VIS, kjer smo preverjali mejo zaznavnosti (LOD) in mejo določljivosti (LOQ), linearno koncentracijsko območje, točnost in natančnost. Vrednosti LOD za oba API-ja so bile manjše od 0,01 mg/L. Za PA smo določili linearno koncentracijsko območje od 1,00‒30,00 mg/L, za ND pa od 0,50‒3,50 mg/L (v obeh primerih je bil kvadrat korelacijskega koeficienta večji od 0,9990 in koeficient kvalitete <1,00 %). Točnost metod smo ovrednotili z izračunom izkoristka raztopin standardov z znano koncentracijo in ju potrdili za oba API-ja (povprečni izkoristek je bil za PA 99,81 % in za ND 101,43 %). Natančnost smo ovrednotili z izračunom relativnega standardnega odmika (RSD). Obe metodi sta bili natančni z vrednostjo RSD 0,13 % za PA in 0,38 % za ND. Optimizirali smo volumen pralnega medija v obeh ciklih čiščenja, ki ju izvede sistem dissoBOT, in odmerjanje medija, kjer je dovoljeno odstopanje določeno z zahtevami Ameriške farmakopeje. Prav tako smo določili vpliv volumna (V) cikla čiščenja avtomatskega vzorčevalnika 850-DS, ki je eden izmed treh instrumentov, ki sestavljajo sistem dissoBOT, na vrednost CO. CO sistema dissoBOT, kjer je bil kot čistilni medij uporabljena voda iz pipe, je bil v primeru uporabe PA in ND nižji od 1,00 %. Določili smo vpliv V cikla čiščenja vzorčevalnika 850-DS na CO, kjer je bila vrednost CO pri V cikla čiščenja vzorčevalnika 850-DS 2 mL 1,38 %, pri V 5 mL 0,86 % in pri V 10 mL 0,32 %. CO pri V cikla čiščenja vzorčevalnika 850-DS 10 mL in dveh izvedenih ciklih čiščenja je bil manjši od 0,20 %.
Keywords: prenos analita, avtomatizacija, validacija, dissoBOT, testi raztapljanja, UV-VIS
Published in DKUM: 04.05.2023; Views: 531; Downloads: 72
.pdf Full text (8,39 MB)

2.
Uporaba biomase za povečanje izkoristka geotermičnih elektrarn
Aljaž Šporin, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Proizvodnja električne energije z geotermično energijo v mnogih primerih ostane neizkoriščena. Glavni vzrok je v nizkotemperaturnih toplotnih virih, ki zaradi nizke temperature nosilca toplote ne dopuščajo večjih izkoristkov. V diplomskem delu je predstavljeno delovanje geotermične elektrarne z nizkotemperaturnim toplotnim virom, ki mu dodamo dodaten vir toplote. V našem primeru je to biomasa. Za čim bolj učinkovito delovanje in večje izkoristke sistema sem uporabil binarni termodinamski Kalina cikel za proizvodnjo električne energije. Uporabljen Kalina cikel – KCS11, je najbolj zastopan v svetu, ker je enostavnen in posledično lažji za dimenzioniranje in optimiranje. Preučili smo delovanje in izkoristke takšnega sistema, ter mu dodali dodaten vir toplote. Dobljeni rezultati nam ponujajo vpogled v delovanje obeh sistemov in potrjujejo naše postavljene hipoteze. Po opravljeni ekonomski analizi ugotovimo, da dodaten vir toplote ne prinese želenega ekonomskega učinka.
Keywords: Učinkovita raba energije, geotermična energija, Kalina cikel, računalniška simulacija, ekonomika
Published in DKUM: 19.09.2017; Views: 1205; Downloads: 44
.pdf Full text (1,94 MB)

Search done in 4.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica