| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SPANJE V STAROSTI
Alenka Topolovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Spanje je ena izmed osnovnih življenjskih aktivnosti človeka. V starosti so motnje spanja pogostejše. Med njimi je nespečnost na prvem mestu. Pojem nespečnosti je subjektiven, saj izraža človekov občutek kakovosti spanja. Fiziologijo spanja urejata dva mehanizma, cirkadiani ritem in homeostaza. Spanje sestavlja pet faz v obliki enega cikla, ki se preko noči tri do petkrat ponovi. V diplomskem delu smo obravnavali aktivno spanje pri starostnikih med 65. in 80. letom. Z anketo smo ugotavljali tipične probleme in vzroke sprememb pri spanju ter možne vzroke motenj spanja in potrebne ukrepe za njegovo izboljšanje, kar skupaj imenujemo higiena spanja. Rezultati raziskave so potrdili, da imajo starejši ljudje pogostejše težave s spanjem. Kot glavni razlog motenega spanca je bil prisoten fizični dejavnik. Pri tem so izpostavili dva dejavnika, težave pri uriniranju in bolečina, kot najpogostejši motnji. Psihični dejavnik je bil manj pomemben, medtem ko dejavniki okolja niso imeli bistvenega vpliva na motnje spanja. Starostniki so v večini primerov izboljševali svoje spanje z jemanjem tablet. V manjši meri so jim v pomoč nemedikamentozni ukrepi. Opredeljeno je tudi zdravstveno vzgojno delovanje medicinske sestre, ki ima pomembno vlogo pri edukaciji starostnikov in svojcev za doseganje dobrega spanca. Dobro spanje zagotavlja pomemben doprinos h kakovosti življenja.
Keywords: spanje, motnje spanja, starostnik, higiena spanja, cirkadiani ritem, homeostaza, medicinska sestra, kakovost spanja.
Published: 30.03.2010; Views: 3403; Downloads: 779
.pdf Full text (514,81 KB)

2.
SPOLNA AKTIVNOST STAREJŠIH MOŠKIH
Alenka Topolovec, 2013, master's thesis

Abstract: Spolna aktivnost je tudi v starosti pomembna življenjska aktivnost. Nanjo vplivajo različni dejavniki. Že sama starost prinaša fiziološki upad spolne moči. V raziskavi smo proučevali vplive nekaterih demografskih dejavnikov, starost, zakonski stan, izobrazbo, kraj bivanja, vpliv pridruženih bolezni, uživanja alkohola in kajenje. Namen je bil ugotoviti, kako ti vplivajo na spolno aktivnost moških starih nad 50 let, kakšen je profil starejšega moškega, ki bo z večjo verjetnostjo imel težave v spolnosti in primerjati rezultate z izsledki podobnih raziskav iz literature.
Keywords: spolna aktivnost, starejši moški, spolne motnje, medicinska sestra
Published: 09.05.2013; Views: 2272; Downloads: 223
.pdf Full text (1,18 MB)

3.
Vpliv dejavnikov tveganja na težave v spolnosti pri moških po petdesetem letu starosti
Ana Habjanič, Alenka Topolovec, Miljenko Križmarić, 2013, original scientific article

Abstract: Uvod: Težave v spolnosti pomembno vplivajo na kakovost življenja pri moških po petdesetem letu starosti. Ugotavljanje vplivov nanje je pomembna naloga primarne zdravstvene dejavnosti. V preteklosti tematika težav v spolnosti ni bila zanimiva, danes pa se ji zaradi daljše življenjske dobe pripisuje vedno večji pomen. Metode: Izvedena je bila kvantitativna presečna raziskava, v katero so bili vključeni moški (n = 105), stari 50 let ali več, ki so julija ali avgusta 2012 obiskali družinskega zdravnika. Vzorčenje je bilo priročno in namensko. Podatki so bili zbrani s strukturiranim vprašalnikom, za obdelavo je bila uporabljena opisna statistika in logistična regresija. Rezultati: Rezultati logistične regresije so pokazali, da na težave v spolnosti statistično značilno vplivajo bolezni srca in ožilja (RO 6,08, 95 % IZ 1,96-18,82, p = 0,002), preostale zdravstvene težave in nezdravo življenje niso pokazali statistično značilnega vpliva. Diskusija in zaključek: Naši rezultati so do določene mere potrdili ugotovitve predhodnih raziskav glede vpliva zdravstvenih težav na težave v spolnosti, potrjen pa ni bil vpliv nezdravega življenja. Čeprav gre za medicinski problem, lahko medicinska sestra v klinični praksi bolnika spodbudi, da o težavah spregovori, in mu svetuje.
Keywords: težave v spolnosti, moški, dejavniki tveganja, presečna raziskava
Published: 30.12.2015; Views: 914; Downloads: 35
URL Link to full text

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica