| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 112
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Učinkovitost algoritmov umetne inteligence pri mikroplaniranju proizvodnje
Vukašin Radisavljević, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na analizo podatkov v kontekstu uporabe umetne inteligence pri mikroplaniranju proizvodnje. Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo identificirali zakonitosti in trende, ki se nanašajo na učinkovitost sistema za napredno planiranje in razporejanje proizvodnje z umetno inteligenco Qlector LEAP. Opažamo korelacije med relativno napako planiranja s Qlector LEAP-om in številom poskusov planiranja, pri čemer opažamo določene trende za določene izdelke. Primerjamo učinek planiranja Qlector LEAP-a tudi z učinkom planiranja po normativih. Razprava se osredotoča tudi na tehnološke, kadrovske in organizacijske dejavnike ter priporoča organizacijske ukrepe za izboljšanje učinkovitosti planiranja z LEAP-om. Kljub izzivom pri dokazovanju hipotez je razprava pokazala možnosti za nadaljnje raziskave, ki vključujejo kvantifikacijo zanesljivosti planiranja z LEAP-om in preučevanje drugih modulov Qlector LEAP-a. Skupaj s postavljenimi organizacijskimi ukrepi diplomsko delo zagotavlja osnovo za nadaljnje raziskave na tem področju.
Keywords: umetna inteligenca, strojno učenje, mikroplaniranje proizvodnje, sistem za napredno planiranje in razporejanje proizvodnje, merjenje učinka
Published in DKUM: 13.06.2024; Views: 44; Downloads: 4
.pdf Full text (4,53 MB)

2.
Uporaba tehnologij za radiofrekvenčno označevanje z vidika varnosti in zasebnosti
Alenka Brezavšček, Mateja Podlogar, 2007, published scientific conference contribution

Keywords: radiofrekvenčno označevanje, RFID, varnost, zasebnost, poslovni proces
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 52; Downloads: 1
.pdf Full text (902,86 KB)

3.
Ozaveščenost zaposlenih o napadih z izvabljanjem gesel
Til Schweiger, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili najpogostejše kibernetske napade, motive, metode in tehnike, s katerimi izvedejo napad na informacijski sistem. Na kratko smo predstavili tudi finančno organizacijo, v kateri smo izvedli raziskavo. Raziskava je bila izvedena v dveh fazah. Najprej smo izvedli simulacijo napada z izvabljanjem, da bi ugotovili, koliko zaposlenih bo lažnemu napadu nasedlo. V drugi fazi pa smo izvedli anketo, katere namen je bil ugotoviti, kako učinkoviti so zaposleni pri prepoznavanju lažnih in avtentičnih elektronskih sporočil. Rezultati so pokazali, da trenutni ukrepi v organizaciji ne zadoščajo, saj preveliko število zaposlenih še vedno ne prepozna napadov. Za izboljšanje stanja smo organizaciji predlagali nekaj ukrepov, ki bodo pripomogli k doseganju višje stopnje ozaveščenosti zaposlenih.
Keywords: kibernetska varnost, socialni inženiring, napad z izvabljanjem, finančna organizacija
Published in DKUM: 28.05.2024; Views: 120; Downloads: 6
.pdf Full text (2,26 MB)

4.
43rd International Conference on Organizational Science Development: Green and Digital Transition – Challenge or Opportunity : Conference Proceedings
2024, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (international and foreign conferences)

Abstract: The 43rd International Scientific Conference on the Development of Organisational Science was held in Portorož from the 20th to the 22nd of March 2024. The main aim of the conference was to promote the importance of knowledge in the context of green and digital transtition of organizations, through academic and scientific debates and professional developments from the economic and non-economic worlds. The conference, which was held under the umbrella title " Green and Digital Transition - Challenge or Opportunity", aimed to highlight the importance of the green and digital transition for the successful achievement of organisational objectives and the appropriate overcoming of societal challenges. The objectives pursued in this context are related to the natural dimensions on the one hand, and to stimulating the economy through green technology, sustainable development and pollution reduction on the other. The green and digital transition is also an opportunity for organisations to make changes towards overarching environmental challenges. It is undoubtedly more important than ever to take decisions that generate synergies between innovation, different sciences, and applied approaches, and to promote changes in business models that will lead to a sustainable and socially responsible development environment. In Portorož, we have reconnected opinions, views, and scientific and professional debates that will stimulate all of us to act in the future, both in organizations and in society at large.
Keywords: organization, knowledge, interdisciplinarity, science, economy
Published in DKUM: 22.03.2024; Views: 311; Downloads: 59
.pdf Full text (21,17 MB)
This document has many files! More...

5.
Marketing v nogometnem klubu velesovo
Luka Sanković, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Nogometni klub Velesovo je športna organizacija, ki skrbi za razvoj mladih nogometašev ter tekmovanja vseh selekcij v slovenskih nogometnih ligah. Poleg tega, da izvaja program nogometne šole, je klub neposredno vpet v segment marketinga. V prvem delu bomo predstavili teoretične temelje marketinga, športnega marketinga ter natančneje opisali področje sponzorstva. V nadaljevanju bomo izpostavili probleme, s katerimi se klub sooča v zadnjih obdobjih. V drugem delu smo na podlagi rezultatov anketnega vprašalnika ter usmerjenih intervjujev oblikovali predlogo, ki bi lahko pripomogla k boljšemu delovanju marketinške službe NK Velesovo. Za ključni cilj zaključnega dela smo si zadali pripraviti rešitve na področju digitalnega marketinga s poudarkom na večji prepoznavnosti kluba ter učinkovitejšem izvajanju sponzorskih aktivnosti s pomočjo spletnih platform ter povečanju vpisa mlajših otrok v nogometno šolo. Menimo, da smo dosegli vse zastavljene cilje zaključnega dela.
Keywords: Marketing v športu, sponzorstvo, digitalni marketing
Published in DKUM: 20.03.2024; Views: 186; Downloads: 29
.pdf Full text (3,03 MB)

6.
Prenova sistema za upravljanje z varnostnimi incidenti
Luka Arnaudov, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali področje upravljanja z varnostnimi incidenti. Na podlagi preučene literature, med katero so predvsem mednarodni standardi in priročniki, smo prenovili sistem upravljanja z incidenti v podjetju Iskraemeco d. d. Ob tem smo sledili usmeritvam standardov ISO/IEC 27001:2013 in ISO/IEC 27002:2013, ki pokrivata področje upravljanja varovanja informacij. Podjetje je certificirano po prvem izmed omenjenih standardov, zato je bil cilj naloge tudi izboljšanje skladnosti s tem standardom. Po posnetku stanja smo preučili možne izboljšave in prenovili obrazec za poročilo o incidentu ter s pomočjo programskega orodja razvili portal za hranjenje le-teh. Razvili smo tudi portal z nadzorno ploščo, ki omogoča boljši pregled nad stanjem incidentov in izvajanjem akcijskih načrtov za odpravo njihovih posledic. Izvedbo prenovljenega procesa poročanja o varnostnih incidentih smo demonstrirali na hipotetičnem primeru.
Keywords: varnostni incident, informacijska varnost, upravljanje, podjetje
Published in DKUM: 06.02.2024; Views: 223; Downloads: 24
.pdf Full text (1,67 MB)

7.
Vpeljava iso 27001 v Skupini LOTRIČ Metrology
Tamara Meglič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: V diplomskem delu smo v prvi fazi raziskali dejansko stanje informacijske varnosti podjetja. Analiza stanja nam je pokazala, na katerih področjih so potrebne izboljšave. Osredotočili smo se na varnostno politiko informacijskega sistema in vpeljavo ISO/IEC 27001:2017. Namen: Zagotavljanje informacijske varnosti je za Skupino LOTRIČ Metrology ključnega pomena, zato je bistveno, da k obravnavani tematiki pristopimo celovito in sistematično. Standard ISO/IEC 27001:2017 je odlično orodje za pravilen in učinkovit pristop k izboljšanju stanja informacijske varnosti Skupine LOTRIČ Metrology, zato smo pristopili k implementaciji le-tega. Metode dela: V sklopu diplomske naloge smo naredili prve korake k vpeljavi standarda ISO/IEC 27001:2017 in pridobitvi certifikata. Dodobra smo preučili dejansko stanje varnostne politike. V raziskavo smo vključili osebe s ključnimi znanji in izkušnjami. Skupaj smo ustvarili primerjalno tabelo, s katero smo ugotovili, v kateri del poslovnika je smiselno umestiti zahteve standarda. V nadaljevanju smo naredili plan vpeljave ter vprašalnik za notranjo presojo. Rezultati: Vpeljava standarda ISO/IEC 27001:2017 je velik doprinos skupini LOTRIČ Metrology, predvsem za nenehno izpopolnjevanje in razvoj. Redno se bo izvajalo tudi preverjanje uresničevanja zahtev standarda, kar bo pripomoglo, da bo skupina LOTRIČ Metrology živela s strategijo vpeljane varnostne politike. Razprava in zaključek: Diplomska naloga prispeva k analitiki stanja in soodloča o izboru pravilnih zahtev pri vpeljavi standarda ISO/IEC 27001:2017.
Keywords: informacijska varnost, standardi, ISO 27001, certificiranje
Published in DKUM: 13.12.2023; Views: 383; Downloads: 20
.pdf Full text (2,24 MB)

8.
Prenova sistema za upravljanje zaloge kemičnega potrošnega materiala
Rok Požun, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili rešitev za prenovo sistema za upravljanje zalog kemičnega potrošnega materiala s pomočjo naprednejšega digitalnega sistema. Pred uvedbo novega sistema smo podatke o porabi kemičnega potrošnega materiala zbirali ročno, s pisanjem v zvezek ali na list papirja. Diplomska naloga se osredotoča na temo prenove sistema za upravljanje zalog in porabe kemičnega potrošnega materialov v velikem farmacevtskem podjetju. V uvodnem delu smo predstavili informacijski sistem za vodenje skladišč, ki je osnova za naše nadaljnje raziskave. V osrednjem delu diplomske naloge smo analizirali prednosti in slabosti trenutnega sistema za evidentiranje zalog kemičnega porabe materiala ter predstavili prototipno rešitev sistema za upravljanje zalog kemičnega potrošnega materiala. S tem diplomskim delom smo želeli prispevati k izboljšanju procesov upravljanja zalog v našem farmacevtskem podjetju in omogočiti večjo sledljivost in učinkovitost pri porabi kemičnih materialov. Implementacija novega sistema omogoča skrbniku za naročanje kemičnega potrošnega materiala večjo sledljivost in preprostejši dostop do informacij, kar povečuje učinkovitost proučevanega procesa.
Keywords: kemični potrošni material, sistem, MS Excel, evidentiranje.
Published in DKUM: 24.11.2023; Views: 311; Downloads: 13
.pdf Full text (2,84 MB)

9.
Vloga skrbnika informacijske varnosti v podjetju x
Andreja Markun, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja so zaradi vse večje odvisnosti od informacijskih sistemov in obsežne uporabe podatkovnih omrežij izpostavljena številnim tveganjem, povezanim z informacijsko in kibernetsko varnostjo. Vzpostavitev in vzdrževanje ustreznega nivoja informacijske in kibernetske varnosti je dandanes ključnega pomena pri zagotavljanju neprekinjenega poslovanja sleherne organizacije. Ena od ključnih aktivnosti pri zagotavljanju ustreznega nivoja informacijske varnosti v organizaciji je določitev formalne odgovornosti za to področje. Le-to običajno prevzame t. i. skrbnik za informacijsko varnost. V tej diplomski nalogi preučujemo ključne vloge, odgovornosti in kompetence skrbnika informacijske varnosti v podjetju X. Njegova glavna naloga je zagotoviti celovito zaščito informacijskih sistemov, omrežij, podatkov in storitev pred kibernetskimi napadi ter zagotoviti skladnost s predpisi in standardi v zvezi z informacijsko varnostjo. S pomočjo literature, intervjujev s strokovnjaki in analize primerov študija smo se osredotočili na identifikacijo izzivov, s katerimi se sooča skrbnik informacijske varnosti pri obvladovanju tveganj in odzivanju na incidente v podjetniškem okolju. Poleg smo preko anketne raziskave preverili, kako vlogo skrbnika za informacijsko varnost razumejo zaposleni v podjetju. Temeljni cilj naloge je podati priporočila za krepitev vloge skrbnika informacijske varnosti v tem okolju in posledično izboljšati skrb za informacijsko varnost.
Keywords: informacijska varnost, kibernetska varnost, skrbnik, vloga, podjetje
Published in DKUM: 25.10.2023; Views: 440; Downloads: 43
.pdf Full text (1,38 MB)

10.
Simulacija strežnega sistema v poslovalnici banke
Andrej Bogataj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan razvoj simulacijskega modela strežnega sistema v banki. Razvitih je bilo več simulacijskih modelov in izvedena primerjava učinkovitosti različnih organizacijskih struktur. Simulacijski modeli so bili razviti s pomočjo orodja Anylogic po principu dogodkovne simulacije. Opisan je način vzorčenja časov med prihodi in časi strežbe. Izvedena je primerjava rezultatov simulacijskih tekov in izveden je izbor najbolj učinkovite rešitve.
Keywords: optimizacija, simulacija, čakalne vrste, zaposleni, stranke
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 281; Downloads: 22
.pdf Full text (1,19 MB)

Search done in 5.7 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica