1.
Časovno optimiranje proizvodnega procesa hrane : diplomsko deloAlena Osmanović, 2010, bachelor thesis/paper
Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili delovanje virtualnega procesa priprave hrane. Postopek delovanja procesa proizvodnje je opisan z mreţnim diagramom, kjer so razvidne posamezne dejavnosti in njihov čas trajanja.
Skozi proučevanje procesa smo se odločili, da bomo s kvantitativno metodo skušali izboljšati in optimirati delovanje procesa. Teţavo v procesu proizvodnje predstavlja dejstvo, da so posamezni procesi premalo optimirani.
Vsak proces posebej smo s pomočjo linearnega programiranja optimirali. Določili smo najzgodnejši čas začetka izvajanja procesa in najkasnejši čas končanja procesa. Z uporabo linearnega programiranja smo ugotovili, da se pri nekaterih procesih pojavi vmesni prosti čas med posameznimi procesi, ki ga je treba čim bolj koristno izkoristiti. S pravilnim izkoriščenjem prostega časa lahko vplivamo na zmanjšanje stroškov poslovanja in izboljšamo dobičkonosnost.
Keywords: optimiranje, izraba resursov, časovna usklajenost procesov
Published in DKUM: 04.05.2011; Views: 1623; Downloads: 101
Full text (772,94 KB)