| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Geodetsko število medianskih grafov
Sanja Lakner, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Množico točk S grafa G=(V(G),E(G)) imenujemo geodetska množica v G, če vsako vozlišče grafa G leži na neki najkrajši poti med dvema vozliščema iz množice S. Diplomsko delo preučuje lastnosti minimalnih geodetskih množic v medianskih grafih, ki so definirani kot grafi, v katerih za poljubna tri vozlišča u,v,w∈V(G) presek I(u,v)∩I(u,w)∩I(v,w) sestoji iz natanko enega vozlišča. Prvo poglavje vsebuje osnovne definicije in opažanja s področja teorije grafov, ki so pomembna za nadaljnje razumevanje. V drugem poglavju so predstavljene osnovne lastnosti medianskih grafov, osredotočili smo se predvsem na dva podrazreda medianskih grafov imenovana kot hiperkocke in drevesa, medianske grafe pa smo karakterizirali s pomočjo periferne ekspanzije. V tretjem poglavju je predstavljeno geodetsko število grafov, v zadnjem pa predstavimo še minimalne geodetske množice v medianskih grafih, preučevane skozi postopek periferne ekspanzije. Karakterizirani so še primeri, ko geodetsko število tudi po postopku periferne ekspanzije ostane enako. Nalogo zaključimo s karakterizacijo medianskih grafov, ki imajo geodetsko število enako 2.
Keywords: medianski grafi, periferna ekspanzija, zastražene množice, geodetska množica, geodetsko število
Published: 07.07.2011; Views: 2007; Downloads: 173
.pdf Full text (2,43 MB)

2.
INTERVALNO RAZDALJNO MONOTONI GRAFI
Nina Črešnjevec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Interval I(u,v) je zaprt, če za vsako vozlišče w iz množice V(G)I(u,v) obstaja tako vozlišče w' v I(u,v), da velja d(w,w')>d(u,v). Če so vsi intervali povezanega grafa G zaprti, pravimo, da je graf G razdaljno monotoni graf. Diplomsko delo proučuje grafe, katerih vsak interval inducira razdaljno monotoni graf - intervalno razdaljno monotone grafe.
Keywords: hiperkocke, interval, razdaljna monotonost, intervalno razdaljna monotonost
Published: 23.04.2012; Views: 1812; Downloads: 86
.pdf Full text (1,20 MB)

3.
Robne množice v grafih
Lucija Mernik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu raziskujemo različne tipe robnih vozlišč: periferna, konturna in ekscentrična vozlišča. Predstavimo osnovne koncepte teorije grafov s poudarkom na standardnih produktih grafov, se osredotočimo na različne tipe robnih množic in predstavimo številne njihove strukturne lastnosti. Iz glavnega izreka je razviden obstoj grafa s predpisano močjo periferne, konturne, ekscentrične in robne množice. Pokažemo tudi, da je robna množica vsakega povezanega grafa tudi geodetska in predstavimo nekaj zadostnih pogojev za to, da je konturna množica grafa tudi geodetska. Na koncu naredimo pregled znanih rezultatov glede robnih množic v standardnih produktih grafov.
Keywords: robne množice, produkti grafov, konturna množica.
Published: 28.05.2013; Views: 1282; Downloads: 95
.pdf Full text (1,34 MB)

4.
Razdaljno magično označevanje grafov
Nika Švaljek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Razdaljno magično označevanje grafa je bijekcija f : V -> {1, 2,...,n}, z lastnostjo, da obstaja taka konstanta k, da za vsako vozlišče x grafa velja, f(x_1)+f(x_2)+...+f(x_j)= k, kjer je y_i (i = 1,...,j) iz odprte okolice vozlišča x. Diplomsko delo obravnava razdaljno magično označevanje polnih dvodelnih in polnih tridelnih grafov. V prvem poglavju so predstavljeni osnovni pojmi teorije grafov s poudarkom na polnih večdelnih grafifih in barvanjih grafa. V drugem delu najprej predstavimo potreben pogoj za obstoj razdaljno magičnega označevanja. Glavni rezultat tega poglavja je karakterizacija polnih dvodelnih in polnih tridelnih grafov, za katere obstaja razdaljno magično označevanje. Delo zaključimo s seznamom različnih družin grafov, za katere razdaljno magično označevanje ne obstaja.
Keywords: teorija grafov, razdaljno magično označevanje, k - regularni graf, večdelni graf, polni dvodelni graf, polni tridelni graf
Published: 27.03.2013; Views: 1712; Downloads: 149
.pdf Full text (1,86 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
On the Roman domination in the lexicographic product of graphs
Tadeja Kraner Šumenjak, Polona Repolusk, Aleksandra Tepeh, 2012, original scientific article

Abstract: A Roman dominating function of a graph ▫$G = (V,E)$▫ is a function ▫$f colon V to {0,1,2}$▫ such that every vertex with ▫$f(v) = 0$▫ is adjacent to some vertex with ▫$f(v) = 2$▫. The Roman domination number of ▫$G$▫ is the minimum of ▫$w(f) = sum_{v in V}f(v)$▫ over all such functions. Using a new concept of the so-called dominating couple we establish the Roman domination number of the lexicographic product of graphs. We also characterize Roman graphs among the lexicographic product of graphs.
Keywords: teorija grafov, rimska dominacija, popolna dominacija, leksikografski produkt, graph theory, Roman domination, total domination, lexicographic product
Published: 10.07.2015; Views: 743; Downloads: 77
URL Link to full text

10.
Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica