| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VPLIV PODNEBNIH SPREMEMB IN NADMORSKE VIŠINE NA RAZVOJ TER KOLIČINO IN KAKOVOST PRIDELKA SORTE 'LAŠKI RIZLING'
Aleksander Purgaj, 2014, master's thesis/paper

Abstract: V letu 2009 smo na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo preučevali vpliv nadmorske višine (zgornji del vinograda 474 m in spodnji del vinograda 441 m n. m.) na razvoj ter količino in kakovost pridelka sorte 'Laški rizling' na podlagah 'Kober 5BB' in 'SO4'. V raziskavi smo preučevali tudi vpliv podnebnih sprememb na dinamiko razvoja sorte 'Laški rizling' v vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija. Za klimatološko postajo Maribor Tabor smo za obdobje od 1950 do 2013 izračunali trende nekaterih klimatskih parametrov, in sicer za povprečno vegetacijsko temperaturo (april–oktober) ter Huglinov in Winklerjev indeks. Razvoj fenoloških faz je bil v zgornjem delu vinograda na podlagi 'SO4' za 3 dni hitrejši od vseh ostalih trsov. Temperatura listov in grozdov, merjena na treh nadmorskih višinah (441, 474 in 517 m n. m.), je bila največkrat najvišja na nadmorski višini 474 m. Vino z zgornjega dela vinograda je imelo manj kislin. Pri senzorični oceni vina je bilo najbolje ocenjeno vino z zgornjega dela vinograda na podlagi 'Kober 5BB'. Trendi različnih klimatskih parametrov in indeksov potrjujejo ogrevanje podnebja po letu 1980, kar je vplivalo na začetek in dinamiko dozorevanja grozdja. Trend povečanja povprečne vegetacijske temperature v obdobju od 1980 do 2013 je za 0,06 °C na leto, Huglinovega indeksa za 12,1 °D enot in Winklerjevega indeksa za 11,2 °D enot. Sorta 'Laški rizling' zori 21 dni prej kot na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Keywords: vinska trta, podnebne spremembe, nadmorska višina, 'Laški rizling', 'Kober 5BB', 'SO4'
Published in DKUM: 19.12.2014; Views: 1952; Downloads: 374
.pdf Full text (494,05 KB)

3.
Vpliv nadmorske višine na razvoj ter količino in kakovost pridelka sorte 'Laški rizling'
Aleksander Purgaj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V letu 2009 smo v Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo pri sorti 'Laški rizling' proučevali vpliv nadmorske višine (zgornji in spodnji del vinograda) na količino in kakovost pridelka. Proučevan je bil vpliv nadmorske višine na fenološke faze, na temperaturo zraka, grozdov in listov ter na dinamiko dozorevanja grozdja. Opravljena je bila kemična analiza in senzorična ocena vina. Na zgornjem delu vinograda je bila dinamika razvoja fenoloških faz hitrejša za tri dni. Ugotovili smo, da je v našem poskusu nadmorska višina vplivala le na temperaturo grozdov, ki je bila za 1,3 °C višja v zgornjem delu vinograda. Pri spremljanju dinamike dozorevanja grozdja je bila v zgornjem delu vinograda ugotovljena večja vsebnost sladkorja in manj skupnih kislin. V spodnjem delu vinograda je bila enaka vrednost dosežena štiri dni pozneje. Večji pridelek je bil v spodnjem delu vinograda. Pri senzorični oceni vina je bilo bolje ocenjeno vino iz zgornjega dela vinograda.
Keywords: vinska trta, nadmorska višina, pridelek, 'Laški rizling'
Published in DKUM: 13.10.2010; Views: 3236; Downloads: 267
.pdf Full text (318,45 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica