| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba metod strojnega učenja za označevanje imenskih entitet v besedilih
Aleš Pečovnik, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisano področje označevanja imenskih entitet vključno z razpoložljivimi pristopi. Podrobneje je razdelano področje strojnega učenja, tako nadzorovanega, delno nadzorovanega kot nenadzorovanega, z opisi nekaj pogosto uporabljanih metod. V magistrskem delu smo izdelali in preizkusili sistem označevanja imenskih entitet v besedilih, ki so napisana v slovenskem jeziku. Uporabili smo strojno učenje z metodo pogojnih naključnih polj. Opisani so posamezni deli sistema, uporabljen podatkovni vir za učenje sistema, za tem pa sam potek preizkušanja in dobljeni rezultati ter ugotovitve. Rezultati za kategoriji geografskih in lastnih imen so bili zadovoljivi, obstajajo pa še razne možnosti za nadaljnji napredek na tem področju, ki je tudi nujen zaradi naraščajočih potreb po uporabi takšnih sistemov.
Keywords: obdelava naravnega jezika, strojno učenje, označevanje imenskih entitet, pogojna naključna polja
Published in DKUM: 30.01.2019; Views: 2353; Downloads: 167
.pdf Full text (1,38 MB)

2.
Izdelava sistema za določanje geografskega in časovnega pokritja v besedilih
Aleš Pečovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan celoten postopek izdelave sistema, ki določa geografsko in časovno pokritje besedil. Slednje spada v področje določanja imenskih entitet. Sistem je izdelan s prosto dostopnimi podatkovnimi viri in programskimi rešitvami, zato so v prvem delu opisani ti podatkovni viri, kako so bili njihovi podatki združeni za ustvaritev zemljevida in označevanja entitet. Potem sledi opis uporabljenih orodij in kako so bila uporabljena. Za tem sledi opis postopka označevanja geografskih in časovnih entitet ter na koncu še predstavitev implementacije, delovanja sistema in izgled spletnih strani, uporabljenih za interakcijo z uporabniki. Zastavljeni cilji so bili uresničeni, sistem deluje kot načrtovano in označevanje daje pričakovane rezultate.
Keywords: procesiranje naravnega jezika, določanje imenskih entitet, geografska pokritost, časovna pokritost, določanje pokritosti besedil, Geonames, OpenStreetMap
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 1307; Downloads: 107
.pdf Full text (2,03 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica